Audi A3 (2012 – danes)

Audi A3 velja za zelo priljubljen Audijev model, ki je zelo pogost tudi na slovenskih cestah. Lastniki in predvsem vozniki cenijo njegovo uporabnost in kakovost izdelave. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2012- danes Prenova: 2016
Proizvajalec: Audi
Predhodnik: Audi A3 Naslednik: / Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Mercedes-Benz A, BMW 1, Volkswagen Golf, Volvo V40
Modeli: 3 n 5 vratna kombi limuzina, limuzina, kabriolet Euro NCAP: ★★★★★(2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kvaliteta izdelave
+ Naprednost
+ Lega na cesti
+ Udobje
+ Motorizacija
– Slabo opremljene osnovne različice
– Cena
– Prostornost
– Nepreglednost (limuzina)
Bencinski motor:
1.4 TSI
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • S-Tronic sedemstopenjski dvosklopčni menjalniki s suho sklopko (DQ200) se soočajo z velikim številom okvar. Težava je največkrat v krmilni enoti (mehatronika). Večino težav se pojavi v zgodnji fazi zato popravilo krije garancija, v nasprotnem primeru pa lahko to  predstavlja visok strošek za lastnika.
 • Pri starejših dizelskih motorjih 1.6 TDI je prihajalo do zgodnjih odpovedi injektorjev.
 •  Pri vozilih opremljenih z ročnim menjalnikom in bencinskim 1.4 TFSI motorjem prihaja do pogostih okvar oziroma izrabe sklopke (potisni ležaj, košara, lamela).

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri bencinskih 1.4 TFSI in dizelskih  2.0 TDI motorjih prihaja do pogostega puščanja hladilne tekočine. Za težavo je največkrat kriva  izraba tesnil vodne črpalke.
 • Pri posameznih starejših modelih lastniki poročajo o puščanju olja tako prednjih kot zadnjih blažilcev.
 • Pri vseh motornih izvedenkah bodite pozorni na pretirano porabo motornega olja, ki največkrat nakazuje na težavo s tesnjenjem v glavi motorja.
 • V posameznih primerih je pri dizelskih izvedenkah z 1.6 TDI motorjem prihajalo do zgodnje odpovedi turbopolnilnika. Težavo so v večini primerov rešili v sklopu garancije.
 • Vozniki vozil opremljenih z ročnimi menjalniki se pritožujejo nad izredno težavnim menjanjem prestav, ko je vozilo hladno in še posebej v zimskem času. Težavo se delno odpravi z menjavo olja v menjalniku in podmazovanjem vodil, ki skrbijo za povezavo med menjalniško ročko in menjalnikom.

Napake na karoseriji

 • Krhka in za poškodbe dovzetna barva karoserije.

Napake notranjosti

 • Pri izvedenkah s strešnim oknom prihaja do vdora vode v notranjost zaradi zamašenih odtočnih kanalov.

Napake elektronike

 • Multimedijski vmesnik MMI se sooča s pogostimi težavami delovanja (zamrznitev, nezmožnost upravljanja, črn zaslon,…). Težave se kratkotrajno reši s ponovnim zagonom vozila dolgotrajno pa z reprogramiranjem elektronike.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
17/11/2017
Vpoklic zaradi težav z zadnjimi kolesnimi ležaji.
01/08/2017
31/08/2017
06/02/20148
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
01/07/2014
15/11/2014
30/11/2018
Vpoklic zaradi napake pri izdelavi zadnjih sedežev.
21/05/2018
03/09/2018

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.