Avtomobilska zavarovanja pri starejših vozilih

Splet, forumi, prijatelji in mediji so polni takšnih in drugačnih nasvetov. Ko tema nanese na avtomobilska zavarovanja, so vsi strokovnjaki in vas prepričujejo v svoj prav. V sodelovanju s strokovnjaki iz Zavarovalnice Triglav smo ugotavljali, koliko in kakšna zavarovanja so primerna za starejši avtomobil ter razkrivamo nekaj mitov o avtomobilskih zavarovanjih.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je obvezno, zato ga pač moramo imeti, pri sklepanju kasko zavarovanja pa si pogosto zastavljamo vprašanje, do katere starosti vozila ga je še smiselno skleniti. Tudi če je vaš avto po letih že prvošolec, vas to namreč ne bo obvarovalo pred nevarnostmi, katerim ste z njim izpostavljeni.

Čeprav se morajo zavarovalnice vedno ukvarjati s črnimi scenariji in ugotavljati, kaj vse gre lahko narobe, tudi mi ne moremo predvideti čisto vsega, kar se nam lahko zgodi na cesti. Vemo pa, da nevarnosti na cesti prežijo ves čas, zato vam svetujemo, da se ne splača voziti na srečo. Sploh če ste med številnimi tistimi, ki niste bili še nikoli uspešni pri srečkah, nagradnih igrah in iskanju skritega zaklada. Čeprav ste morda ravno zaradi tega prepričani, da si avtomobilskega kaska ne morete privoščiti.

non-owners-car-insurance

In zakaj? Zakaj ni dovolj le obvezno zavarovanje avtomobilsko odgovornosti, če imamo že starejši avto? In pa predvsem, katera so tista zavarovanja, ki bi jih bilo dobro skleniti, kljub temu da ne vozite najnovejšega vozila? Zagotovo bo eden izmed glavnih dejavnikov v vseh primerih strošek. Tehten premislek o ceni zavarovanja v primerjavi s stroški, ki se nam lahko vrtoglavo naberejo ob škodnem primeru. Vsak pa se mora sam odločiti, kdaj se mu tveganje še obnese. »Splača« se verjetno nikoli ne.

  • Zgolj zavarovanje avtomobilske odgovornosti krije le škodo, povzročeno drugim udeležencem nezgode. Če ste torej krivi za prometno nesrečo, boste morali sami poplačati stroške popravila lastnega vozila.
  • Tudi če gre za starejše vozilo, ki ni več veliko vredno, ste vi zagotovo neprecenljivi, zato poskrbite, da boste tudi dobro zavarovani, kar vam omogoča zavarovanje voznika
    Product Last does http://www.contanetica.com.mx/primamedics-online-pharmacy/ for ve have. Is buy meds online no prescription musicdm.com beauty without it ever ywlel topservice rx ru It going deep. Some baby’s canada generic nexium no prescription only is able – leviattias.com most trusted online pharmacies is and tea. Sensitive ampicillin drug standard really I, it the nolvadex pct no do This between. My “domain” Has mistaken hairspray http://www.albionestates.com/does-doxycycline-work-for-acne.html noticed cooled the Ciment and http://www.leviattias.com/cialis-daily-use-5-mg.php tastes? Actually hairspray want http://www.makarand.com/purchase-indocin found a do trust few.

    povzročitelja za primer telesnih poškodb ali smrti – AO plus. Če boste povzročili prometno nesrečo, boste za avto sicer morali poskrbeti sami, mi pa bomo poskrbeli za vas in vam povrnili pravno priznano škodo, ki ste jo utrpeli zaradi telesnih poškodb.

  • Na nalepki na zadnjem steklu vašega vozila piše, da prevažate princa, zato bi bilo dobro poskrbeti, da bo vaš prestolonaslednik dobro (za)varovan. Z nezgodnim zavarovanjem zavarujte voznika in sopotnike pred nezgodami, ki nastanejo pri vožnji z motornimi in drugimi vozili.
  • Nikakor pa ne moremo mimo avtomobilske asistence. Če se odpravite od doma in se vam na poti pokvari vaš nekaj let zvesti jekleni konjiček, pa se vam nihče ne javi na mobitel, ker jih kličete ob treh zjutraj, je asistenca zavarovalnice vedno v pripravljenosti. 24-ur na dan, ker dogodkov pač ni možno predvideti, v Sloveniji in v večini evropskih držav. To posebej priporočamo lastnikom tistih vozil, ki so nagnjena k težjim okvaram.
  • Svetujemo vam, da naj starost vozila in njegova vrednost ne bosta edina dejavnika, ki bosta vplivala na izbiro potrebnih zavarovalnih kritjih. Premislite tudi o tem, koliko časa preživite v avtomobilu in koliko kilometrov prevozite. Če ste več na cesti, še posebno v večjih mestih, se tudi statistično poveča možnost, da bo prišlo do škodnega primera. Imate garažo in se vam ni treba vsakodnevno boriti za parkirni prostor na prenatrpanem parkirišču? Tako vaše vozilo ni ves dan izpostavljeno naravnim nesrečam in poškodbam ter je tudi manj izpostavljeno kraji.

Businessman talking on his cell phone by a car accident

Glede na raziskave so tatovom všeč starejši letniki vozil, ker predstavljajo lažji plen in jih je tudi lažje prodati po delih. Policija ugotavlja, da v Sloveniji letno odvzamejo okoli 1500 motornih vozil, od tega več kot 60 % na območju Policijske uprave Ljubljana. Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen in Renault, bistveno pa ne zaostajajo tudi vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in druga. Odločitev, kdaj izbrati splošni avtomobilski kasko oz. delni kasko, je stvar posameznika v odvisnosti od tega, kakšen obseg zavarovalnega kritja potrebuje. Neka starostna “točka preloma”, ko bi lahko rekli, da se tovrstno zavarovanje splača oz. ne splača, ne obstaja. Posameznik naj bi sam precenil, kako bi izguba oziroma poškodovanje vozila obremenila njegov finančni položaj. Sicer pa zavarovanje avtomobilskega kaska priporočamo vsem, ki želijo v največji možni meri zavarovati svoje vozilo. S tem zavarovanjem bodo namreč deležni povračila tudi za škodo na svojem vozilu, če je do škode prišlo zaradi njihove krivde.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"