Volkswagen Bora (1998-2005)

Volkswagen Bora

Volkswagen Bora izhaja iz nekoliko starejše različice Golfa 4. Vse karakteristike, ki so značilne za vozila Golf, so značilne tudi za Bora, vključno tudi s ceno in napakami. Vendar vozila Bora nikoli niso dosegli takšnega uspeha na trgu kot vozila Golf.

Plusi
Minusi
+ Relativno zmerna cena
+ notranja oprema odlična
+ zvočna izoliranost (še posebej pri bencinskih motorjih)
+ odlični dizelski motorji
– zanesljivost
– pomanjkanje vlečnih zmogljivosti
– egronomija klimatske naprave (nekateri modeli je sploh nimajo)

Posebej bodite pozorni na:

Bencinski motorji 1.4, 1.6, 1.8 T in V5. Na modelih, izdelanih med januarjem 2001 in januarjem 2003, relativno pogoste okvare vžigalne tuljave. Odvisno od starosti vozila in prevoženih kilometrov popravilo delno financira Volkswagen.

TDI motorji. Na modelih, izdelanih do pomladi 2003, je pogosto prihajalo do slabšega delovanja motorja zaradi slabšega pretoka zraka. Čiščenje ni mogoče, obvezna je menjava (okrog 130 evrov).

1,9 TDI 115. Veliko poškodb motorjev pri prevoženih cca 70.000 km, največkrat zaradi težav z bati. Popravilo okrog 8.000 evrov, katerih zavarovalnica največkrat ne prizna.

Motor 1,6. Nekateri modeli, izdelani pred letom 2003, so imeli velike probleme z motorjem. Lahko je prišlo do poškodbe ventilov, cilindra,…

TDI motor 130. Pri nekaterim modelih TDI motorjev 130 je obstajala nevarnost zloma ventilov.

Volkswagen Bora

Druge napake in pomanjkljivosti

– Motor 2.0 ima slabo vodno črpalko.

1,8 T motor 150. Vodna črpalka se je pri nekaterih modelih pokvarila že pri 60 000 prevoženih kilometrih.

Prednja os. Pri vseh modelih se po prevoženih 80 000 kilometrih pojavi ropot, za kar je največkrat kriv stabilizator.

Napake na karoseriji

– Modeli 1998-99 so imeli napake na stikih vrat, vrata so se slabo zapirala in težko zaklepala.

Volkswagen Bora

Notranjost in obraba

– Na modelih, izdelanih do leta 1999, se je večkrat pojavljal hrup-ropotanje na armaturni plošči.

– Pri modelih, izdelanih po septembru 1999, se je pojavljalo ropotanje v ključavnici na vratih.

– Pri modelih, izdelanih do 2001, se je pojavljal hrup pri ročici menjalnika ob vožnji po neravnih tleh.

– Pri modelih, izdelanih do 2001, je prišlo do odstopanja glave prestavne ročice.

Slabo pritrjene odprtine za pihanje zraka pri nogah pri modelih do leta 2001.

Volkswagen Bora

Napake elektronike

Napaka sistema centralno zaklepanje. Na modelih, izdelanih do leta 2001, je prihajalo do napake na stikalu za sprostitev vratc za točenje goriva, ki se nahaja v bližini ročne zavore.

– Na vseh modelih, predvsem tistih do junija 2000, je pogosta okvara električnega pomika stekel. Okvara mehanizma za pomikanje stekel se kaže v neenakomernem premikanju stekel gor ali dol.

Okvara klimatske naprave. Pri nekaterih modelih, predvsem tistih izdelanih do leta 2002, je prihajalo do okvare kompresorja klimatske naprave (največkrat po 80.000 prevoženih kilimetrih).

Okvara števca oz. merilnih instrumentov se je pojavljala pri modelih, izdelanih do leta 2000. Najprej prihaja do motenj, nato instrumentna plošča odpove.

Napake na pozicijskih lučeh, ki se sprožijo ob odpiranju voznikovih vrat. Napaka se pojavlja pri modelih 1999-2000, luči se prižgejo ob odpiranju vrat tudi, če so izklopljene.

Gumbi sredinske konzole se velikokrat zataknejo ali ujamejo drug v drugega.

Volkswagen Bora

Vpoklic

1,9 TDI 115. Na modelih, izdelanih do leta 1999, obstaja veliko tveganje za okvaro motorja zaradi določenih napak na batih, zaradi katerih imajo motorji visoko mehansko krhkost.

Volkswagen portal priporoča:

Bencinsko motor: V5 170 KM SPORT
Dizelski motor: TDI COMFORT 130 BV6

Foto: Volkswagen

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"