Renault Clio 1 (1990-1998)

Renault Clio 1 je avto, katerega še vedno pogosto srečamo na naših cestah, čeprav je že precej »v letih«. Clio 1 še vedno ohranja dokaj visoko ceno in tudi rezervni deli zanj imajo večkrat kar previsoko ceno. Katere so najbolj tipične napake, problemi na katere morate biti pozorni, pa si preberite v našem članku.

Osnovni podatki:

leto izdelave: junij 1990-1998
prenova: 1996
naslednik: Clio 2
Konkurenti: Peugeot 205, Opel Corsa, Volkswagen Polo,

Plusi
Minusi
+ kompaktnost
+ udobje
+ vozne lastnosti
+ mehanska enostavnost
– zvočna izolacija
oprema osnovnih različic
majhna vzvratna ogledala
varnostna oprema

Posebej bodite pozorni na hujše napake:

1.7 motor. Na modelih, izdelanih do julija 1991, so se pojavljale napake na uplinjaču zaradi nenadzorovane neenakomerne porabe goriva.

– Pri modelih, izdelanih do julija 1991, je večkrat prihajalo do zlomov zobnikov v menjalniku po prevoženih cca 100.000 km.

– Modeli, izdelani od septembra 1992 do julija 1993, so imeli napako pri ročnem menjalniku. »Tretja« se je večkrat zaskočila ( po prevoženih cca 80.000 km), kar je lahko pripeljalo do zloma gredi.

– Modeli ,izdelani od julija 1995 do januarja 1996, so imeli prav tako napako na ročnem menjalniku (slaba izdelava gredi).

– Modeli, izdelani do julija 1997, so imeli probleme z avtomatskim menjalnikom, saj je po prevoženih 80.000 km zaskočil.

Sprednje vzmetenje. Po štiri do petih letih se je pojavljalo pokanje sprednjih vzmeti, ne glede na prevožene kilometre. Avto je na sprednjem delu preprosto pokleknil.

– Servo volan. Pri bencinskih motorjih, izdelanih do julija 1993 in dieselskih izdelanih do julija 1995, se je pojavljalo puščanje olja iz servo volana.

Druge napake in pomanjkljivosti

– Modeli Clio, izdelani do decembra 1992, imajo težave s toplim zagonom.

1,2 in 1,4 motorji. Po prevoženih 80.000 km
je prihajalo do iztekanja hladilne tekočine zaradi korozije cevi.

Motor 1,2. Na motorjih, izdelanih aprila 1996 (tip motorja D),je lahko prihajalo do izliva olja na tesnilo pokrova motorja. Pogosto se je napaka pojavila še v času garancije in je bila odpravljena s strani prodajalca.

Motor 16 S. Pri modelih, izdelanih do julija 1995, se je pojavljala absolutno prevelika poraba olja.

– Problemi z nosilcimotorja. Pri modelih, izdelanih po letu 1995, se je pojavljalo škripanje gume na motorju.

– Problemi z ročnim menjalnikom. Pri modelih, izdelanih do julija 1993, se je pojavljala težava pri peti prestavi, ki je daje pri hitrosti 100 km/h prevelik občutek hrupa.

– Problemi z ročnim menjalnikom. Pri modelih, izdelanih do julija 1997, se je večkrat pojavilo manjše iztekanje olja iz menjalnika.

Akumulator. Bencinski modeli 1,2 in 1,4, izdelani do julija 1994 in 1,9D izdelani do julija 1992, so imeli izredno slabe akumulatorje, katere je bilo treba predčasno zamenjati.

Alternator. Na modelih, izdelanih do julija 1993, se je pojavljala napaka pri pogonski jermenici alternatorja. Lahko je prišlo do prekinitve delovanja alternatorja.

– Zavore, Slabe zavorne ploščice. Zavorne ploščice (predvsem sprednje) so se absolutno prehitro povsem enakomerno obrabile.

Napake na karoseriji

– Na modelih, izdelanih do julija 1997, se je zaradi slabe tesnitve vetrobranskega stekla v zgornjem delu v kabini pojavljal občutek hrupa vetra.

– Pri modelih, izdelanih do junija 1991, so se množično pojavljale težave pri odpiranju in zapiranju vrat.

– Pri modelih, izdelanih do junija 1992, so se pojavljale težave s tesnenjem zadnjih luči. V luči je namreč prihajala voda.

– Zadnje luči so tudi prevečkrat pregorele.

Notranjost in obraba

Merilnikgoriva. Pri modelih, izdelanih po letu 1992, se je pojavljala velika netočnost pri količini goriva.

Klimatska naprava. Izredno kratka življenska doba filtra za cvetni prah, kar podraži vzdrževanje.

– Pri modelih, izdelanih po septembru 1992, se pojavlja škripanje zadnje klopi.

Napake elektronike

Centralno zaklepanje. Pojavljale so se težave z daljinci za centralno zaklepanje po določenem času uporabe.

Električni pomik stekel. Težave z električnim pomikom stekel se s starostjo le še povečujejo.

Vpoklic

– Modeli 1,9 D, izdelani aprila 1997, so bili odpoklicani zaradi težev pri zavornih »pomagalih«. Težave so v servisih brezplačno odpravili.

Renault portal priporoča:
Bencinski motor: 1,4 RT 5P
Dizelski motor: 1,9D CHIEPE 5P

Foto: Renault

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija).

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"