Test zimskih pnevmatik 2019/2020

Samo še dober mesec dni nas loči od zakonsko predpisanega roka za uporabo zimske opreme. Eno izmed pomembnejših opravil je namestitev zimskih pnevmatik, ki bodo skrbele za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu še posebej v času, ko bo okolico prekrila snežna odeja in ko bodo temperature padle pod ledišče.

Ker velja v Sloveniji čas med 15. novembrom in 15. marcem za obdobje obvezne uporabe zimske opreme smo za vaš že sedaj pri AvtoNasvetih pripravili pregled najnovejšega primerjalnega testa zimskih pnevmatik, ki so ga v medsebojem sodelovanju, opravili evropski avtomobilski klubi vključno s slovenskim AMZS. Tovrstni neodvisni primerjalni testi so pokazatelj odlik ter lastnosti posamezne pnevmatike in zato nepogrešljivi  v procesu nakupa novih pnevmatik.  

Tokrat so na testih primerjali 31 kompletov zimskih M+S pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15 T in 205/65 R16C T.

Vabimo vas, da si poleg testa zimskih pnevmatik 2019/2020 preberete še:

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotovitve lastnosti pnevmatik na suhem, mokrem, snegu in ledu prav tako so bile pod drobnogled vzete lastnosti: glasnost, obraba in poraba goriva. Na osnovi testa 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike.
Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 16 različnih pnevmatik dimenzije 185/65 R15 T  in 15 različnih pnevmatik dimenzije 205/65 R16C T
Vse testirane pnevmatike so bile, zaradi zagotovitve transparentnosti in enake obravnave, kupljene v redni prodaji. Posledično nekaterih novih pnevmatik, ki so na trg prišle v zadnjih tednih, ni na seznamu testiranih saj le te še niso bile na voljo v prosti prodaji ob začetku testa.

Dimenzija 185/65 R15 T

Pnevmatike dimenzije 185/65 R15 T  so namenjene širokemu spektru vozil.  V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Volkswagen Up! in Volkswagen Polo, Ford Fiesta, Renault Twingo, Renault Clio, Citroen C3 in ostale predstavnike mestnih malčkov ter spodnjega srednjega razreda.

Na testu so se z oceno zelo priporočljivo izkazale pnevmatike tri pnevmatike in sicer Dunlop Winter Response 2, Kleber Krisalp HP3 in Pirelli Cinturato Winter, ki so se izkazale z odličnimi in uravnoteženimi rezultati na vseh področjih. Kot zmagovalka letošnjega testa se je izkazala Dunlopova pnevmatika, ki se je najbolje odrezala na mokrem na snegu in z najnižjo porabo goriva. Pirellijeva pnevmatika se najbolje odreže na mokri medtem ko Kleberjeva na suhi cesti. 

Preostalih 10 pnevmatik, Continental WinterContact TS860, Hankook Winter RS2 W452, Michelin Alpin A4, Falken EuroWinter HS01,Verdestein Snowtrac 5, Goodyear UltraGrip 9, Nokian WR D4, Gislaved Euro*Frost6, Kumho WP51 Wintercraft in Viking WinTech  je oceno priporočljivo dobilo, ker se na enem ali več področjih niso enakovredno kosale z najboljšimi.

V snežnih razmerah se je najbolje izkazala Dunlopova pnevmatika a ji tesno sledi Sava Eskimo S3+ in Nokian s pnevmatiko WR D4.

Na ledu vse pnevmatike dosegajo primerljive rezultate z malenkostno slabšim rezultatom pnevmatik Falken Eurowinter HS01.

Najmanjšo obrabo in posledično dolgo trajanje lahko pričakujejo lastniki pnevmatik Michelin medtem, ko največjo obrabo dosegajo pnevmatike proizvajalca Kumho in Nokian. Najvišjo porabo goriva gre pričakovati pri pnevmatiki proizvajalca Michelin, medtem ko se boste najbolj varčno vozili na pnevmatikah proizvajalca Dunlop in Davanti.

Pnevmatika Sava Eskimo S3+ si je zaradi slabega obnašanja na suhi podlagi prislužila zgolj oceno priporočljivo z omejitvami, medtem ko si je pnevmatika Davanti Wintoura prislužila najslabšo oceno na testu zaradi izrazito slabega obnašanja na mokri in zasneženi cesti.

Druga najslabša pnevmatika in hkrati druga z oceno ni priporočljivo je bila Toyo SnowProx S943, ki se zelo slabo oziroma kar najslabše od vseh obnese na snegu.

Dimenzija 205/65 R16 C T

Pnevmatike dimenzije 205/65 R16 C T so ojačane pnevmatike z večjo nosilnostjo, ki predstavljajo obutev večine dostavnikov.

Na testu so se izmed 15-ih pnevmatik tri (3) izkazale kot priporočljive,  osem (8) kot priporočljive z omejitvami ter štiri (4) kot nepriporočljive, nobeni izmed njih pa si ni uspelo privoziti ocene zelo priporočljivo.

Kot vsestransko najbolje uravnotežena se je izkazala pnevmatika Continental VanContact Winter, ki se najbolje izkaže na suhi in mokri cesti in nekoliko slabše na ledu in snegu. Zelo blizu ji sledita še pnevmatiki Pirelli Carrier Winter in Michelin Agilis Alpin od katerih so vse tri prejele oceno priporočljivo. Nobena izmed njih pa ni tako suverena na vseh področjih kot je to pri najbolje ocenjenih avtomobilskih pnevmatikah.

V sklopu enajstih pnevmatik ocenjenih z oceno priporočljivo z omejitvami, so pnevmatike Vredestein Comtrac 2 Winter s slabšo oceno v snegu, Goodyear Cargo Ultragrip 2 s slabšo oceno na suhem in snegu, Falken Eurowinter Van 01 s slabšo oceno na snegu, Bridgestone Blizzak W810 in Kumho PorTran CW51 s slabšo oceno na suhem in mokrem, Matador MPS530 in Uniroyal Snow Max 2 slabšo oceno na suhem in Yokohama Wy01 s slabo oceno na mokrem.

Na snegu se je od vseh najbolje odrezala pnevmatika Uniroyal Snow Max 2 a je zaradi visoke obrabe, porabe goriva in slabega obnašanja na suhi cesti dobila slabšo skupno oceno.

Na ledu večjih razlik med obnašanjem pnevmatik posameznega proizvajalca ni bilo ugotovljenih.

Z izrazito majhno obrabo in posledično dolgim trajanjem so na testu prednjačile pnevmatike proizvajalca Falken medtem, ko se z najvišjo obrabo spopadajo pri proizvajalcih Continental, Bridgestone, Kumho, Matador, Uniroyal in Goodride.

Najslabše ocenjene pnevmatike na letošnjem testu so bile Sava Trenta M+S, BFGoodrich Activan Winter, Goodride SW612 in Maxxis VanSmart Snow WL2.

Sava se je slabo obnašala na suhi cesti in snegu, BFGoodrich-ova se je zelo slabo obnašala na mokrem, medtem ko sta se pnevmatiki Goodride in Maxxis izrazito slabo obnesli na zasneženi površini.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testa zimskih pnevmatik 2019/2020 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Viri: AMZS, ADAC, Motorevija, EdenTyres.com

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.