BMW Z3 (1995 – 2002)

BMW Z3- rabljen napake težave okvare vpoklici

BMW Z3 spada med kultne avtomobile, ki so obstajali v različici kupe in kabriolet. AvtoNasveti smo preučili, katere napake, težave in okvare so tiste, s katerimi se srečujejo lastniki po vsem svetu in za vas pripravili rezultate raziskave. 

Leto izdelave: 1995 – 2002 Prenova: 2000 Proizvajalec: BMW
Predhodnik: Z1 Naslednik: Z4 Razred: Športni avtomobil
Konkurenti: Mazda MX-5, Mercedes-Benz SLK
Modeli: 3 vratni coupe in 2 vratni kabriolet Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Opremljenost
+ Kvaliteta izdelave
– Prostornost
– Uporabnost
– Vodljivost
Bencinski motor: 2.2i
Dizelski motor: /

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri motorjih 1.9 izdelanih do konca 1999 prihaja do težav z obrabo sten valjev kar povzroči zmanjšanje moči motorja in izrazito povečano porabo olja. Večino problematičnih motorjev so sicer v garanciji zamenjali z novimi a bodite pri nakupu vseeno pozorni na dimljenje in saje v izpuhu.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Obravnavano vozilo se ne glede na izvedenko srečuje s hitro obrabo prednjih končnikov, vpetij amortizerjev in gumjastih puš na podvozju. Potreba po menjavi se kaže kot ropot med vožnjo.
  • 1.9 bencinski motorji pogosto trpijo za neustreznim vžigom in razpokami na izpušnem kolektorju.

BMW Z3- rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

  • Pri nakupu bodite pozorni na poškodbe posode za gorivo, ki lahko nastanejo zaradi prehitre vožnje čez ležeče policaje ali druge ovire.
  • Pri starejših vozilih prihaja do rjavenja blatnikov in karoserije okrog spojev.
  • Pri kabrioletih prihaja do obrabe in puščanja platnenih streh (okrog stekel) zato pred nakupom podrobno preglejte vse spoje in možne poškodbe. Prav tako se pri opcijskih snemljivih trdih strehah pojavlja slabo tesnenje okrog stranskih stekel. Od leta 1999 so na trgu dostopna modificirana stranska tesnila, ki odpravijo omenjeno pomanjkljivost.

Napake notranjosti

  • Za ropot in nadležne zvoke okrog sedežev so krivi plastični zatiči sedežnih prevlek, zato jih je potrebno pogosto menjati.

BMW Z3- rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake elektronike

  • Okvare mikro stikala vrat in motornega pokrova so pri obravnavanem modelu zelo pogosta kar lahko vpliva na neustrezno delovanje alarmnega sistema.
  • Pogoste odpovedi regulatorja električnega pomika stekel.

BMW Z3- rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Za omenjeno vozilo VOSA ne poroča o vpoklicih.

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.