Škoda Octavia (2013 – 2019)

Škoda Octavia je najpomembnejši produkt Škode. S preverjeno Volkswagnovo tehnologijo, prepoznavno klasično obliko in ugodno ceno, je pridobila ogromno kupcev tudi pri nas. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti. 

Leto izdelave: 2013 – 2019 Prenova: 2017 Proizvajalec: Škoda
Predhodnik: Octavia Naslednik: / Razred: Srednji razred
Konkurenti: Peugeot 508, Volkswagen Passat, Volvo S/V60, Kia Optima,
Modeli: Limuzina, Karavan Euro NCAP: ★★★★★(2013)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Opremljenost
+ Lega na cesti
+ Prostornost
+ Kvaliteta izdelave
+ Varnost
– Višja cena
– Kvaliteta sedežev
– Kvaliteta notranjih materialov v primerjavi s konkurenco
Bencinski motor:
1.8 TSI 
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Dvomasni vztrajniki. Vse več lastnikov dizelskih in tudi bencinskih motorjev z ročnimi menjalniki poroča o težavah z uničenimi dvomasnimi vztrajniki in posledično tudi lamelami sklopke.
 • DSG menjalnik. Pri vozilih z avtomatskim menjalnikom (DSG) prihaja do zgodnje obrabe sklopk v menjalniku. Težava se kaže kot drseče speljevanje in prestavljanje med prestavami. V posameznih primerih prihaja tudi do težav s programsko opremo in mehantronsko enoto.
 • Turbopolnilnik pri 1.4 TSI. Večje število lastnikov vozil starejših letnikov poroča o odpovedih turbopolnilnikov pri 1.4 TSI bencinskih motorjih.
 • Zobat jermen. Posamezni lastniki dizelskih izvedenk poročajo o težavah z zobatimi jermeni, kjer je prišlo do pretrga ali preskoka jermena kar je vodilo v popolno uničenje motorja. Težave so sicer redke a previdnost ni odveč.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dizelskih motorjih ki so voženi večnimo po mestih se lastniki srečujejo s težavami dvomasnih vztrajnikov, zapacanimi DPF filtri in EGR ventili. Težave se kažejo kot zmanjšane zmogljivosti motorja, cukanje, izdatno dimljenje in vklapljanje rezervnega programa.
 • Blokiranje zadnjih čeljusti. Posamezni lastniki poročajo o pregrevanju in posledično izrabi/uničenju  zadnjih zavornih elementov zaradi blokiranih zadnjih čeljusti.
 • Vodne črpalke. V nekaterih primerih prihaja do zgodnjih odpovedi vodnih črpalk. Bodite pozorni na vse izvedenke a kot kaže so težavam bolj podvrženi dizelski motorji.
 • EGR ventil in lopute plina. Pri bencinskih izvedenkah prihaja do težav z nalaganjem saj v EGR ventilih, loputah plina in sesalnem kolektorju. Težava se kaže kot neenakomeren tek motorja, nezvezno pospeševanje, vklapljanje rezervnega programa. 

Napake na karoseriji

 • Pogost vdor vode v smerne utripalke, ki se nahajajo v vzvratnih ogledalih.
 • Pogost vdor vode v notranjost zaradi slabe zasnove odtočnih kanalov v vratih.
 • Puščanje olja iz blažilcev. Več lastnikov poroča o zgodnjih odpovedi blažilcev. 
 • Zadnji kolesni ležaji. Nekatere serije trpijo za slabo kvaliteto zadnjih kolesnih ležajev. Težavo se odpravi v okviru vpoklica, a bodite vseeno pozorni, v kolikor se vozilo, ki ga vozite sooča z omenjeno težavo.
 • Razpadanje tesnil okrog vrat. Nekateri lastniki se pritožujejo nad razpoadanjem tesnil okrog stekel in zadnjih vrat. Te se največkrat odlepijo na mestih kjer so bila lepljena/varjena skupaj.

Napake notranjosti

 • Posamezne pritožbe nad pojavom čričkov v notranjosti.
 • Hitra obraba usnja na sredinskem naslonu za roke.
 • Črički. Pogost pojav čričkov in nadležnih resonanc v potniški kabini.

skoda-octavia-2013-napaka-okvara-tezava-problem-vpoklic-nakup-zanesljivost

Napake elektronike

 • Večje število pritožb nad delovanjem tempomata, multimedijske enote (neodzivnost, črn zaslon, nedelovanje GPS, nedelovanje Bluetooth,…) in klimatske enote, kar se največkrat odpravi z reprogramiranjem.
 • Večje število pritožb nad delovanjem avtomatske parkirne zavore, ki je v nekaterih primerih čez čas samodejno popustila.
 • Sistem samodejnega zaviranja v sili. Več lastnikov se srečuje s opozorili o občasnem nedelovanju omenjenega sistema. Težava je največkrat posledica programskih težav.

skoda-octavia_combi-2014-napaka-okvara-tezava-problem-vpoklic-zanesljivost-nakup

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
07/02/2018
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
22/08/2019
Vpoklic zaradi napake, ki lahko povzroči odpoved napenjalca jermena.
28/11/2017
Vpoklic zaradi slabe kvalitete ohišja zadnjih kolesnih ležajev.
07/07/2016
Vpoklic zaradi težave s ključavnicami v zadnjih vratih.
14/12/2018
Vpoklic zaradi napake pri izvedbi zadnje klopi.
12/09/2019
Vpoklic zaradi napake pri montaži zadnjih stranski stekel.
30/05/2019
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John
(Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.