Seat Ibiza (2009 – danes)

Seat Ibiza, “španska različica” Volkswagen Pola, je s svojo cenovno dostopnostjo speljala kupca marsikateri drugi znamki. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti. 

Leto izdelave: 2009 – danes Prenova: 2012 in 2015 Proizvajalec: Seat
Predhodnik: Ibiza Naslednik: / Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: Volkswagen Polo, Renault Clio, Citroën C3, Hyundai i20, Kia Rio, Peugeot 208
Modeli: 3 in 5 vratna kombilimuzina, karavan Euro NCAP: ★★★★★ (2008)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Lega na cesti
+ Prostornost
+ Velika izbira motorjev
+ Praktičnost karavanske izvedenke
– Trdo podvozje
– Prostornost na zadnji klopi
– Končna obdelava
– Zvočna izolacija
1.2 TSI
Dizelski motor:
1.9 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 1.2 TSI bencinskih motorjih prihaja do obrabe notranjosti motorja (valji, cilindri) kar se kaže kot visoka poraba olja.
 • Pri 1.4 TDI dizelskih motorjih je prihajalo do posameznih težkih okvar motorja zaradi odpovedi sistema, ki krmili delovanje odmičnih gredi. Pretrg jermena, odpoved napenjalca.
 • Pri 1.2 TDI, 1.6 TDI in 1.9 TDI dizelskih motorjih se pojavljajo pogostejše okvare turbinskih polnilnikov pred prevoženimi 70 000 km.
 • Pri starejših 1.4 TSI motorjih prihaja do težav z raztegom verige odmičnih gredi kar lahko vodi v hude poškodbe motorja. Začetki težav se kažejo kot klikajoč in žvenketaj ropot izpod motornega pokrova.

seat-ibiza-2013-1280-04 napaka okvara težava zanesljivost nakup

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dizelskih motorjih prihaja do pogostih puščanj vodnih črpalk in puščanj nafte pri tesnilu injektorja. Ob servisu/menjavi vodne črpalke je potrebno zamenjati tudi zobati jermen in napenjalce.
 • Dizelski motorji se prav tako srečujejo s pogostimi težavami z zapacanimi in blokiranimi EGR ventili, puščanjem hladilnika EGR ventila in okvarami DPF filtra. Težave se kažejo kot gost črn dim na izpuhu, pomanjkanje moči, vklaplanje rezervnega programa in poraba hladilne tekočine. Težavo se odpravi s čiščenjem oziroma zamenjavo EGR ventila in DPF filtra.
 • Pri bencinskih izvedenkah prihaja do zgodnjih odpovedi kolesnih ležajev.
 • Vse izvedenke se srečujejo s poškodbami vpetja (šalčke) prednjih vzmeti in blažilnikov, kar se kaže kot izrazit ropot pri vožnji po slabem cestišču. Za odpravo težave je potrebno poškodovane dele zamenjati in/ali pa ležišča samo bolj močno privijačiti.
 • Pri vozilih opremljenih z DSG menjalniki se vse več lastnikov pritožuje nad cukanjem in drsenjem sklopke v nižjih prestavah. Težave ponavadi nakazujejo na potrebo po dragem servisnem posegu.

Napake na karoseriji

 • V posameznih primerih prihaja do vdora vode v notranjost zadnjih luči.

Napake notranjosti

 • Večje število lastnikov poroča o poškodbah notranjih kljuk in ročajev.
 • Večje število čričkov v predelu vratnih panelov.

Napake elektronike

 • Večje število odpovedi kabinskega ventilatorja na začetek težav nakazuje glasno delovanje.
 • Pogoste odpovedi elektromotorjev in mehanizmov električno pomičnih stranskih stekel in vratnih ključavnic (tudi na prtljažnih vratih).
 • Večje število lastnikov poroča okvarah kompresorja klimatske naprave.
 • Posamezni primeri odpovedi črpalke tekočine za pranje vetrobranskega stekla.
 • Elektronika v vozilih povzroča večje število nevšečnosti saj prihaja do muhastega delovanja (nepojasneno prižiganje in ugašanje luči, izgubljanje kontakta,…) težavo se v večini primerov reši z reprogramiranjem.
 • Posamezni lastniki poročajo o pogosto prazni bateriji, težavo se največkrat odpravi z reprogramiranjem ECU enote.

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
29/06/2012
Vpoklic zaradi napake na mehanizmu pokrova motorja.
 01/04/2010
 30/11/2011
05/12/2014
Vpoklic zaradi možnega puščanja goriva.
01/05/2010
01/10/2014
05/08/2016
Vpoklic zaradi napake na mehanizmu otroške ključavnice.
25/11/2015
14/04/2016
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avtomagazin (Slovenija), Siol ( Slovenija), Avtomobilizem (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.