Mercedes-Benz GL (2006-2012)

Mercedes-Benz GL, napake, težave, okvare, vpoklici

Mercedes-Benz GL je največji terenec v ponudbi vozil Mercedes-Benz. Osnovo si deli z modelom ML. Izdelujejo ga v ZDA, kjer je tudi bolj priljubljen. Z Audijem Q7 je praktično največji Evropski terenec. Z izjemo visokih stroškov vzdrževanja, si ta velikan zasluži pohvale.

Leto izdelave: 2006-2012 Prenova: /
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: / Naslednik: razred GL (2013)

Razred: Veliki športniterenec


Konkurenti: Toyota Land Cruiser, Volvo XC90, Audi Q7
Modeli: SUV Euro NCAP: ★★★★(2008)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ dizelski motorji
+ udobje
+ terenske zmogljivosti
+ varnostni sistemi
+ splošna zanesljivost
– visoki stroški vzdrževanja
– cena
Bencinski motor:
GL 500
Dizelski motor:
GL 350 BLUETEC

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri vozilih z višjim številom kilometrov (200.000 in več) je najpogostejša okvara zračnega vzmetenja. Blazine na posameznih kolesih je potrebno zamenjati. Strošek je izjemno visok (preko 1.200 eur na posamezno vzmet). Vsi modeli so serijsko opremljeni z zračnim vzmetenjem AIRMATIC.

Mercedes-Benz GL, napake, težave, okvare, vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Pri prvih modelih so kupci poročali o težavah z avtomatskim menjalnikom (vsi modeli so opremljeni z avtomatskim menjalnikom).
  • Pri dizelskih motorjih CDI je možnost puščanja goriva pri filtru za gorivo. Napake so pogosto odpravili na servisu.
  • Zaradi velike teže avtomobila je potrebno pogosteje menjavati zavorne obloge in zavorne diske.

Napake na karoseriji

  • Panoramska streha. Lepilo na panoramski strehi lahko zaradi staranja materiala prepušča vodo. Voda lahko tako prične zamakati v notranjost, kar prinese velike stroške s popravilom.

Mercedes-Benz GL, napake, težave, okvare, vpoklici

Napake notranjosti

  • Nekateri lastniki so opozarjali na napake povezane z GPS navigacijo. Ta je imela slabši signal. Vendar je teh primerov izjemno malo.

mercedes-gl-004

Napake elektronike

  • Zaradi napake na releju lahko pride do popolne izpraznitve akumulatorja.
  • Nekateri lastniki poročajo o napakah na klimatski napravi. Pride do slabšega delovanja v zadnjem delu vozila. Napaka se pojavlja na ventilatorjih klimatske naprave.
  • Sistem za zagon motorja brez ključa. Napaka se pogosto pojavlja na kljukah vozila. Potrebna zamenjava okvarjene kljuke – visoki stroški zamenjave.

Vpoklici

Za ta model ni podatkov o vpoklicih.

Mercedes-Benz GL, napake, težave, okvare, vpoklici

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"