Mazda3 (2013 – 2018)

Mazda3

Mazda3 tretje generacije je športno oblikovana kombilimuzina, ki v golfov razred prinaša svežino in drugačnost. Mazda, ki od nekdaj slovi po visoki stopnji kvalitete izdelave in posledično zadovoljstvu kupcev tudi tokrat ni razočarala.  Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2013-2018 Prenova: 2016 Proizvajalec: Mazda
Predhodnik: Mazda3 Naslednik: Mazda 3 (2019-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: VW Golf, Renault Megane, Ford Focus, Peugeot 308, Citroën C4, Honda Civic, Hyundai i30, Kia ceed, Opel Astra
Modeli: limuzina (4. vrata), kombilimuzina Euro NCAP: ★★★★(2013)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Lega na cesti
+ Opremljenost
+ Kvaliteta izdelave
+ Bencinski motorji
+ Ergonomija notranjosti
– Prostornost
– Dizelski motorji
– Slaba preglednost
– Pomanjkanje odlagalnih površin
Bencinski motor:
2.0 SKYACTIV-G
Dizelski motor:
2.2 SKYACTIV-D

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Pri vozilih opremljenih z dizelskimi motorji, ki so voženi pretežno po mestu lahko prihaja do zapacanja EGR ventilov in DPF filtrov. V kolikor vozilo ne more narediti učinkovite regeneracije DPF filtra lahko to vodi do dragega popravila oziroma potrebe po menjavi filtra. 

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Posamezni lastniki se pritožujejo na generiranjem hrupa v predelu prednjega vzmetenja. Hrup največkrat povzroča drgnjenje vzmeti in gumijastih vpetij, lahko pa tudi zaradi obrabljenih volanskih končnikov. V prvem primeru to nastane zgolj ob specifičnih temperaturnih razmerah in zaradi umazanije, v drugem primeru pa je potrebna menjava končnikov in hrup bo izginil. 

Napake na karoseriji

  • Pri vseh modelih se lastniki pritožujejo na krhko barvo zato bodite pripravljeni na veliko vidnih poškodb laka kot posledica trkov delcev s cestišča.

Mazda-3-2017 napaka okvara tezava problem zanesljivost vpoklic

Napake notranjosti

  • Hrup v notranjosti, ki nastaja na stiku različnih materialov skupaj. Ta največkrat prihaja iz armaturne plošče, lahko pa tudi iz drugih delov notranjosti.

Napake elektronike

  • Pogoste okvare električno sklopljivih stranskih vzvratnih ogledal.  Težava se ponavadi skriva v okvari ali vzvratnega ogledala (mehanizem za odpiranje) ali pa okvari kontrolnega modula.
  • Pogosto prikazovanje alarma za neustrezen tlak v pnevmatikah po tem, ko ste jih dodatno napolnili. Opozorilo največkrat izgine po dnevu ali dveh brez interveniranja. 
  • Pri vozilih opremljenih z ti. Head-up prikazovalnikom se dogaja, da se le ta ne vklopi oziroma da se prikazano stekelce ne dvigne v delovni položaj. Težavo največkrat reši reprogramiranje upravljalne enote.
  • Multimedijski sistemi povzročajo sive lase lastnikom zaradi občasnega nedelovanja in neodzivnosti. Težavo se reši z reprogramiranjem in novo programsko opremo.
  • Lastniki poročajo, da je potrebno biti pri vozilih opremljenih s keyless sistemom pozoren, da pri odklepu vozila in prižigu vozila uporabite isti ključ, saj vam vozilo ne bo pustilo prižiga vozila v kolikor je bil odklenjen z drugim ključem.

Mazda-3 napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem
Začetek vpoklica
Konec vpoklica
02/04/2018
Vpoklic zaradi težav z motorno elektroniko.
29/04/2015
4/11/2017
17/09/2018
Vpoklic zaradi težave z vakum črpalko.
26/01/2012
21/01/2016
17/09/2018
Vpoklic zaradi težav z montažo injektorjev.
26/01/2012
21/01/2016
17/09/2018
Vpoklic zaradi težave z elektroniko ki nadzoruje delovanje injektorjev.
26/01/2012
21/01/2016
Mazda-3 napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivostFoto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.