Audi A1 (2010 – danes)

Modni Audi A1 deluje več kot idealen modni dodatek za prvi avto. AvtoNasveti smo preučevali, katere so tipične napake, okvare in vploklici, s katerimi se srečujejo kupci vozil Audi A1 po vsem svetu in  za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 2010 – danes Prenova: 2015
Proizvajalec: Audi
Predhodnik: / Naslednik: / Razred: Mestni avtomobili
Konkurenti: Mercedes-Benz A, BMW 1, Volkswagen Polo, Mini
Modeli: 3 in 5 vratna kombi-limuzina Euro NCAP: ★★★★★(2010)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kakovost izdelave in materialov
+ Lega na cesti
+ Varnost
+ Opremljenost
+ Učinkoviti motorji
– Cena
– Prostornost
Bencinski motor:
Dizelski motor:

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Bencinski motorji 1.4 TFSI  se srečujejo s pogosto odpovedjo turbopolnilnika. Težava se kaže kot pomanjkanje moči, povečana poraba olja, črn dim na izpuhu in sikajoč zvok pri pospeševanju.
 • Pri vozilih z dizelskimi motorji in ročnimi menjalniki se pojavljajo težave z dvomasnimi vztrajniki .
 • Pri bencinskih motorjih družine EA111 (TSI in TFSI) (1.2 in nekateri primeri 1.4) prihaja do raztezanja in pretrganja verige odmičnih gredi, zato bodite pozorni na simptome omenjene težave, ki se slišijo kot rožljanje pri zagonu motorja.
 • Pri 1.6 TDI dizelskih motorjih prihaja do odpovedi injektorjev. V posameznih primerih že pod prevoženim 40.000 km.

a1--03

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri 1.4 TFSI (136 kW) bencinskih motorjih se lastniki pritožujejo nad veliko porabo motornega olja, ki je lahko posledica obrabljenih oziroma neprimernih batnih obročkov.
 • Večje število vozil se srečuje s težavami zavornega sistema, kjer pride zaradi vdora vode pod tesnila zavornih batkov do zagozditve zavornih čeljusti.ž
 • Dizelski 1.6 TDI motorji se srečujejo s pogostim puščanjem vodne črpalke in težavami z EGR ventilom.

a1-01

Napake na karoseriji

 • Pri vozilih z električno pomičnim strešnim oknom prihaja do odpovedi električnega motorja. V kolikor med upravljanem s streho motor spušča nenavadne zvoke je to znak, da bo kmalu odpovedal.
 • V posameznih primerih pride do vdora vode v zadnje luči (kondenzacija). Težavo se odpravi z zamenjavo tesnila.

Napake notranjosti

 • Več lastnikov opaža na nadležen ropot, ki se generira okrog sredinske konzole. Težava je največkrat posledica slabe montaže notranjih elementov sredinske konzole okrog menjalne ročke.
 • Zaradi ostrih robov na mehanizmu, ki skrbi za varnostni pas prihaja do natrganja robov varnostnega pasu kar lahko zmanjšuje stopnjo varnosti samega pasu.
 • Pri začetnih modelih prihaja do škripanja zvočnikov v vratnih panelih.

a1-02

Napake elektronike

 • Pri dvosklopčnem menjalniku serije DQ200 (S-tronic) je prihajalo do okvar računalniške enote in hitre obrabe sklopke zato bodite pozorni na neprijetne vibracije, rožljanje in grobo prestavljanje, kar bi lahko nakazovalo na omenjeno težavo.
 • Večje število odpovedi start&stop sistema.

Vpoklici

Za omenjeno vozilo VOSA ne poroča o vpoklicih.

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)Foto: Arhiv proizvajalca

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.