Kako se učinkovito zaščititi pred soncem in vročino?

Tipski senčniki za avto

Če se boste na poletni dopust odpravili z avtomobilom, potem poskrbite, da bo ta minil čim bolj prijetno. Preverite najpomembnejše vitalne dele, nivo olja, stanje pnevmatik in dolijte tekočino za pranje stekel, seveda pa poskrbite tudi za ustrezno udobje potnikov. Kljub vročim, sončnim dnem in visokim temperaturam naj bo pot čim bolj prijetna. Zato ne pretiravajte s klimatsko napravo, temveč temperaturo v vozilu raje znižajte s senčniki za avto.

Povsem brez klimatske naprave v najbolj vročih dneh verjetno ne bo šlo, a pretirana, še posebej pa nepravilna uporaba vam lahko zelo škodi. Z glavobolom in vnetimi sinusi vam utegne grdo pokvariti celoten zaslužen dopust! Zato temperaturo v vozilu raje znižajte na drug način – okna vašega vozila zastrite s senčniki, ki znižajo temperaturo v vozilu in vas obenem ščitijo pred neposrednimi sončnimi žarki. Nekateri avtomobili imajo takšne senčnike vgrajene že serijsko, za veliko večino ostalih vozil pa jih lahko dokupite. Izbira je zelo velika in sega vse od cenovno zelo ugodnih univerzalnih izdelkov do specializiranih tipskih senčnikov, ki dosegajo ali celo presegajo kakovost serijsko vgrajenih.

car_diagram (1) (Custom)

Kakšne senčnike izbrati?

Pri nakupu senčnikov velja pravilo, da nizka cena pomeni slabšo kakovost. Senčniki, kakršne najdete v diskontnih trgovinah, so sicer res cenovno ugodni, a prekrijejo le del stekla in pomenijo le zasilno rešitev. Zato raje odštejte kakšen evrov več in izberite bolj kakovostne tipske senčnike, ki se natančno prilegajo vašemu avtomobilu. Ti so morda res malo dražji od univerzalnih, a zato prinašajo številne prednosti pri udobju, zaščiti in nenazadnje tudi varnosti. Kakovostni tipski senčniki so učinkovitejši od univerzalnih, saj v celoti prekrijejo zadnja stranska stekla in zadnje steklo vašega avtomobila ter zato nudijo boljšo zaščito pred sončnimi žarki, kar pa za poceni univerzalne senčnike ne velja. Tipski senčniki učinkoviteje znižujejo temperaturo v vozilu, poleg tega pa so izdelani iz bolj trpežnega materiala ter zato svojemu namenu služijo precej dlje od univerzalnih senčnikov. Ti so običajno sicer poslikani s privlačnimi motivi, a pogosto zdržijo kvečjemu sezono ali dve, medtem ko ob pravilnem vzdrževanju lahko kakovostne tipske senčnike lahko uporabljate precej dalj časa.

Kakovostni senčniki ščitijo tudi pred škodljivimi UV-žarki

Morda vas utegne premamiti nizka cena univerzalnih senčnikov, a tipski senčniki se po drugi strani lahko pohvalijo s številnimi pomembnimi prednostmi. Natančno se namreč prilegajo vsakemu tipu vozila posebej, okna v celoti prekrijejo ter vozniku in potnikom nudijo bolj učinkovito zaščito pred sončnimi žarki. Tipske senčnike na svoje mesto namestite s pomočjo posebnih elementov med steklom in robom vrat, pri tem pa ne potrebujete nobenega posebnega orodja. Zaradi samega načina namestitve lahko okno med vožnjo odprete tudi takrat, ko so senčniki na svojem mestu ter s tem omogočite dotok svežega zraka in se obenem izognete prepihu. Kakovostni tipski senčniki vas obvarujejo pred kar 95 odstotkov škodljivimi UV-žarki ter za do 20 odstotkov znižajo temperaturo v vozilu. Klimatska naprava je zato manj obremenjena, poraba goriva manjša, počutje v avtomobilu pa udobnejše.

Volkswagen Up - napake težave okvare vpoklici

Videz vozila z zatemnjenimi stekli

S tipskimi senčniki boste pred sončnimi žarki lahko učinkovito zaščitili tudi svoje najmlajše družinske člane in hiše ljubljenčke, za katere je pretirana raba klimatske naprave ali prepih pri vožnji z odprtimi okni lahko še posebej škodljiv. Kakovostni tipski senčniki vas bodo obvarovali tudi pred insekti, bleščanjem ali močnimi žarometi vozila za vami, kar prav tako prispeva k bolj udobni in manj stresni vožnji. Za povrh lahko s tipskimi senčniki ustvarite videz vozila kot, da gre ta temnenje stekel. Cena temnenja stekel je lahko bistveno višja, vendar za razliko od temnjenja s folijo za steklo za to ni potrebna homologacija. Prednost senčnikov je, da jih namreč namestite le enkrat, brez vrtanja ali kakršnihkoli drugih posegov v vozilo. Kasneje jih lahko, kadarkoli želite, zgolj v nekaj sekundah poljubno ostranite ali ponovno namestite. Kakovostni senčniki preprečujejo tudi pogled v notranjost vozila, odvrnejo morebitne nepridiprave in s tem pripomorejo k večji varnosti.

Če kupujete na daljši rok, izberite kakovost

Katere torej izbrati, cenovno ugodnejše univerzalne ali malce dražje tipske senčnike? Poceni senčniki so morda res lahko dovolj dobri za enkratno uporabo, a ne glejte le na ceno – na daljši rok raje izberite kakovostne tipske senčnike, ki bodo svojo nalogo lahko učinkovito opravili. Ne zanašajte se na poceni izdelke, kakršne najdete v trgovskih centih in ne nasedajte na privlačne motive. Izberite senčnike, ki bodo vas in vaše potnike, otroke in hišne ljubljenčke učinkovito zaščitili pred neposrednimi sončnimi žarki, znižali temperaturo v vozilu ter zadržali večino škodljivih UV-žarkov.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"