Ford Kuga (2008 – 2012)

Ford Kuga, rabljen napake težave okvare vpoklici

Ford kuga je športni terenec, ki se je z odlično ceno dobro znašel v kar precej natrpani konkurenci. Mi smo preučili, katere napake, težave in vpoklici so tisti, s katerimi se srečujejo vozniki po vsem svetu in za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 2008 – 2012 Prenova: 2010
Proizvajalec: Ford
Predhodnik: / Naslednik: Kuga Razred: Športni terenec
Konkurenti: Toyota Rav4, Nissan X-Trail, Volkswagen Tiguan, Hyundai Ix35, Kia Sportage
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★★★ (2008)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Vodljivost in lega na cesti
+ Ekonomični dizelski motorji
+ Izgled
+ Natančni menjalniki
+ Opremljenost
– Udobje na slabih cestah
– Velika masa vozila
– Zapleten interaktivni vmesnik
– Prostornost zadaj
– Daljša zavorna pot
– Zvočna izolacija podvozja
Bencinski motor:
2.5T
Dizelski motor:
2.0 TDCi

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih z dizelskim motorjem v kombinaciji z ročnim menjalnikom bodite pozorni na intenzivno tresenje in ropot v prostem teku ter med pospeševanjem. Omenjeni simpotmi lahko nakazujejo težavo z dvomasnim vztrajnikom.
 • Bodite pozorni na redno servisiranje avtomatskih powershift menjalnikov, saj lahko v nasprotnem primeru pričakujete visoke stroške popravil. Pri nakupu rabljenega vodite pozorni na gladko menjavanje tako navzgor kot navzdol.
 • Vozila z dizelskimi motorji se srečujejo z zapacanimi in uničenimi DPF filtri. Ob nakupu bodite pozorni na zvezno dovajanje moči motorja in prižiganje opozorilnih lučk, ki bi nakazovale na težavo z izpušnim sistemom. Največ omenjenih težav imajo vozila, ki so bila primarno vožena po mestih.

Ford Kuga, rabljen napake težave okvare vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dvokolesno gnanih različicah lahko prihaja do neenakomerne, stopničaste obrabe zadnjih pnevmatik.
 • Zaradi občutljivosti štirikolesnega pogona na razliko v obsegu pnevmatik, poskrbite za enakomerno obrabo vseh štirih s sezonsko premontažo med prednjo in zadnjo osjo.
 • Pri dizelskih motorjih je za bel dim pr vžigu in pomanjkanje moči pri pospeševanju največkrat kriv EGR ventil, ki se lahko zaradi obilice saj zamaši.

 

Napake na karoseriji

 • Pogosto luščenje laka na originalnih poliranih litih platiščih, zaradi občutljivosti na agresivna čistila in druge fizične poškodbe.
 • Za škripajoč zvok okrog vrat  so največkrat kriva izrabljena vratna ali okenska tesnila.
 • Pogosto zadrževanje vlage v zadnjih lučeh.
 • Pri vozilih odetih v belo ali kovinsko oranžno barvo prihaja do odstopanj med odtenki barve na karoserji in barve na odbijačih. Omenjeno odstopanje ni posledica naknadnega barvanja.

Ford Kuga, rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Hitra obraba ročice menjalnika in manšete, ki se nahaja okrog.
 • Nekateri lastniki poročajo o ropotu iz predela zadnjih vrat. Težavo se največkrat reši z mazanjem vratnih zapahov.

Napake elektronike

 • Pri vozilih začetnih letnikov prihaja do okvare senzorja nagiba volana, kar lahko povzroči vklop imobilizatorja vozila.
 • Pri bencinskih 2.5T motorjih lastniki poročajo o okvarah senzorja za plin ter zavornega stikala.
 • Pri starejših vozilih prihaja do pogostih pregorevanj žarnic prednjih žarometov, kar pa hitro in učinkovito reši nadgradnja programske opreme.
 • Pri dizelskih motorjih pogosto zataji MAF senzor, kar se kaže kot neenakomeren tek motorja.
Ford Kuga, rabljen napake težave okvare vpoklici
Ford Kuga, rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
 21/5/2009
 Vpoklic zaradi težav z zavornim sistemom.
 01/11/2008
 12/03/2009

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avto magazin (Slovenija), Siol (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.