Test zimskih pnevmatik 2014

Test celoletnih pnevmatik. Vir. Motorevija

V deželi pod Alpami smo počasi a vztrajno zakorakali v zadnjo četrtino leta, čas, ko bodo dnevi vse krajši in temperature vse nižje. Ker se z nižanjem temperatur spreminjajo tudi pogoji na cestišču je potrebno v izogib nevšečnostim, vozilo temu primerno tudi obuti. Kot veste velja v Sloveniji čas po 15. novembru za obdobje obvezne uporabe zimske opreme zato je sedaj še pravi čas, da vsi tisti, ki načrtujete nakup novih zimskih pnevmatik pregledate najnovejše teste pnevmatik. Tako kot vsako leto so tudi letos evropski avtomobilski klubi opravili test zimskih in celoletnih pnevmatik katerega rezultate je za nas predstavil slovenski AMZS.  Tokrat so na testih primerjali 28 zimskih M+S pnevmatik v dimenzijah 175/65 R14 T in 195/65 R15 T ter 4 celoletne v dimenziji 195/65 R15 H. Za Vas smo pri portalu AvtoNasveti pripravili povzetek omenjenih testov z namenom vašega lažjega odločanja.

Test celoletnih pnevmatik. Vir. Motorevija

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotoviti obnašanje pnevmatik na suhem, mokrem, na snegu in na ledu prav tako je bila pozornost namenjena glasnosti, obrabi in porabi goriva. Na osnovi rezultatov dobljenih iz opazovanja 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike. Na testu je bilo udeleženih po 14 zimskih pnevmatik dimenzije 175/65 R14 T in 195/65 R15 T ter 4 celoletne pnevmatike dimenzije 195/65 R15 H.

Zimske pnevmatike

Dimenzija 175/65 R14 T

Pnevmatike dimenzije 175/65 R14 T so namenjene vozilom spodnjega srednjega razreda ter na nekaterim mestnim malčkom. V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Citroën C3, Opel Corsa, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Škoda Fabia, Seat Ibiza, Renault Clio, … Na testu so se najbolje izkazale pnevmatike priznanih proizvajalcev, med katerimi so oceno zelo priporočljivo prejele 4 pnevmatike ter nadaljnih 8 oceno priporočljivo. Kot ne-priporočljiva sta se na testu izkazala 2 modela pnevmatik. Med najboljšimi je izstopala pnevmatika Continental ContiWinterContact TS850, ki je dominirala v praktično vseh točkah testa. Za najvarčnejšo se izkaže Dunlopova pnevmatika SP Winter-Response-2 medtem, ko z najnižjo obrabo prednjači Michelinova Alpin 5. V suhem se najbolje obnese Toyo Snowprox S943 medtem, ko v mokrem in ledu prednjači Continentalova TS580, ki prav tako dopušča zelo pozen pojav splavanja. V snegu se se najbolje obnesejo pnevmatike Dunlop SP Winter-Response 2, Fulda Kristall Montero 3 in ne presenetljivo tudi Sava Eskimo S3+. Pri pnevmatikah z oceno priporočljivo je bilo največ točk izgubljenih zaradi slabšega obnašanja na mokri podlagi. Najslabše sta se odrezali pnevmatiki Cooper WM-SA2 in Star Preformer SPTS, ki se izredno slabo obneseta na mokrem in v snegu.

Test zimskih pnevmatik. Vir. Motorevija
Test zimskih pnevmatik. Kliknite na fotografijo za ogled rezultatov. Vir. Motorevija

Dimenzija 195/65 R15 T

Pnevmatike dimenzije 195/65 R15 T so nameščene na vozila spodnjega srednjega in srednjega razreda. V izbrani dimenziji se največkrat znajdejo vozila: Ford Focus, Mazda 3, Opel Astra in Meriva, Volkswagen Golf in Touran, Peugeot 308, Renault Megane ter drugi. Na testu so se izmed 14-ih pnevmatik štiri izkazale, kot zelo priporočljive, sedem, kot priporočljive, ena kot priproročljiva z omejitvami ter dve, kot ne priporočljive. Tako, kot pri manjši dimenziji se je, kot vsestransko najboljša izkazala pnevmatika ContiWinterContact TS850 proizvajalca Continental. V suhem si najboljši rezultat delita Hankook-ova pnevmatika Winter i°cept RS in Continentalova TS850 medtem, ko na mokrem dominira Bridgestone Blizzak LM001. V snegu se najbolje znajdeta Continentalova pnevmatika TS580 in Michelinova Alpin 5 medtem, ko se v ledu najbolje odrežejo pnevmatike Continental TS850, Michelin Alpin 5 in Pirelli Snow Control serie 3. Pri priporočljivih pnevmatikah je tako, kot pri manjši dimenziji glavno pomankljivost predstavljalo slabše obnašanje na mokri podlagi. Za pnevmatiko Matador MP92 Sibir Snow, ki je na testu pridobila oceno priporočljiva z omejitvami se, kot največja težava kaže nezanesljivo obnašanje na mokri podlagi in ledu.  Kot najslabši se izkažeta pnevmatiki Infinity Winter Hero INF 094 in Achilles Winter 101, ki beležita zelo slabe rezultate na suhi in mokri podlagi.

Test zimskih pnevmatik. Kliknite na fotografijo za ogled rezultatov. Vir. Motorevija
Test zimskih pnevmatik. Kliknite na fotografijo za ogled rezultatov. Vir. Motorevija

Celoletne pnevmatike

Dimenzija 195/65 R15 H

Poleg zimskih pnevmatik pa so se v tokratno testiranje uvrstile tudi 4 celoletne pnevmatike v dimenziji 195/65 R15 H, ki jih je mogoče uporabljati skozi celotno sezono. Omenjen tip pnevmatike se je ne glede na model in proizvajalca na testu odrezal zelo slabo, saj sta zgolj dve pnevmatiki (Falken Euro All Season AS200 in Verdestein Quatrac Lite) prejeli oceno priporočljivo z omejitvami preostali dve pa oceno ni priporočljivo (Kumho Solus HA31 in Uniroyal AllSeason Expert). Glede na rezultate nobena izmed pnevmatik ne ponuja zadovoljive ocene za vse tipe podlage. Najbolje pa še vedno slabo se je odrezala pnevmatika Falken Euro All Season AS2oo, ki ima hkrati tudi najboljšo oceno na suhem, a ji splošno oceno pokvari zelo slaba ocena v snegu in hitro splavanje v mokrem. Drugi po točkovanju, Verdestein-ovi Quatrack pnevmatiki, slab rezultat na suhem in v snegu pomaga dvigniti najboljša ocena pri porabi  goriva, obrabi ter dobrem obnašanju na ledu. Preostali dve pnevmatiki pa se kljub dobremu rezultatu na ledu ne moreta izogniti repu kolone saj sta se na suhem odrezali nepopravljivo slabo. Pri omenjenem testu je potrebno v obzir vzeti dejstvo, da se celoletnih pnevmatik ostalih proizvajalcev ni testiralo.

Test celoletnih pnevmatik. Vir. Motorevija
Test celoletnih pnevmatik. Vir. Motorevija

Kot kažejo rezultati testa celoletnih pnevmatik, se le te, zaenkrat ne morejo enakovredno kosati z letnimi oziroma zimskimi pnevmatikami, zato je potrebno pri nakupu le teh upoštevati njihove pomankljivosti ter lastna pričakovanja in zahteve.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testov zimskih pnevmatik 2014 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Preberite še podroben članek na temo nakupa in oznak na pnevmatiki – Nakup Pnevmatik Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: AMZS, ADAC, Motorevija

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.