Ford Focus (2011 – 2018)

Ford Focus rabljen napake težave okvare vpoklici

Globalno eden izmed najbolj prodajanih avtomobilov je Ford Focus. AvtoNasveti smo preučevali, katere so tipične napake, okvare in vploklici, s katerimi se srečujejo kupci vozil Ford Focus po vsem svetu in  za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 2011-2018 Prenova: 2014 Proizvajalec: Ford
Predhodnik: Ford Focus
Naslednik: / Razred: spodnji srednji razred
Konkurenti: VW Golf, Opel Astra, Peugeot 308, Citroen C4, Hyundai i30, Kia Ceed, Mazda 3
Modeli: Kombilimuzina (3 in 5 vr), karavan, limuzina
Euro NCAP: ★★★★★ (2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Opremljenost
+ Udobje
+ Lega na cesti
+ Asistenčni sistemi
+ Poraba vseh različic
– Pogoste težave z dvomasnimi vztrajniki in sklopkami
– Ergonomija in končna izdelava notranjosti
Bencinski motor: 1.0 EcoBoost

Dizelski motor: 1.6 TDCi ,

Pregled napak, težkih okvar in vpoklicev

Okvare

 • Večje število okvar dvomasnih vztrajnikov in sklopk pri vseh motornih izvedenkah. Težava se kaže kot izraztiti treslaji in kovinski ropotajoč zvok v prostem teku, med pospeševanjem in vožnjo pod nizkimi obratih. Po zamenjavi celotnega kompleta se pri dizelskih izvedenkah izvede tudi programska posodobitev motornega računalnika s katero je zmanjšana obremenitev na pogonske elemente vozila.
 • Pogoste težave s puščanjem hidravličnega cilindra sklopke, ki povzroči zamastitev lamele in posledično drsenje sklopke.
 • Pri avtomatskih dvosklopčnih Powershift menjalnikih prihaja do okvar sklopk , zato bodite pozorni na tresljaje in nerodno prestavljanje.

Ford Focus rabljen napake težave okvare vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri 1.0 EcoBoost bencinskih motorjih lahko pride do zgodnjih odpovedi turbopolnilnikov v kolkor se ne skrbi za ustrezno ohladitev po vožnji pod povišano obremenjenostjo.
 • Pri vseh EcoBoost bencinskih motorjih prihaja do težav s cevmi hladilnega sistema, ki pogosto preparijo motor pa izgubi vso hladilno tekočino. Priporočamo, da redno preverjate stanje cevi in jih po potrebi zamenjate. Načeloma je strošek menjave pokirt s strani Ford-a.
 • Pri 1.6 TDCi dizelskih motorjih se nekateri lastniki pritožujejo nad neodzivnostjo motorja med pospeševanjem. Vzrok se največkrat skriva v zapacanem ali okvarjenem EGR ventilu.

Napake na karoseriji

 • Krhek in na poškodbe dovzeten samodejni mehanizem za zaščito vratnih robov.

Ford Focus rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Pri starejših izvedenkah se večje število lastnikov pritožuje nad slabo kvaliteto izdelave in montaže notranosti (slaba pritrditev, škripanje).

Napake elektronike

 • Pri različnih motornih izvedenkah se pojavljajo težave z delovanjem Start&stop sistema za kar vzrok se največkrat skriva v okvarjenem senzorju.
 • Pri multimedijskem sistemu prihaja do pogostih težav s prepoznavo usb ključka.
 • Nekateri lastniki poročajo o težavah z elektroniko, ki krmili motor. Težave se kažejo kot nenadna izguba moči, neodzivnost, prižiganje opozorilnih lučk, ki pa ponovnem vžigu vozila izginejo.

Ford Focus rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
16/7/2018
Vpoklic zaradi možnosti odpovedi sklopke.
6/11/2012
Vpoklic zaradi možnosti težav z ventilatorjem motorja (možnost požara).
8/1/2018
Vpoklic zaradi možnosti hude okvare motorja (razpoke v glavi motorja).
12/3/2018
Vpoklic zaradi možnosti razpok na karterju motorja pri dizelskih 2.0 motorjih.
19/3/2018
Vpoklic zaradi možne napake pri proizvodnji originalnih  aluminijastih platišč (razpoke).
4/9/2017
Vpoklic zaradi možne okvare na sistemu zračnih blazin.
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.