Enomasni in dvomasni vztrajniki

Vse več novejših vozil se sooča s težavami oziroma okvarami dvomasnih vztrajnikov. Težave se pojavljajo predvsem pri vozilih z dizelskim motorjem. Za vas smo v sodelovanju s strokovnjaki iz pripravili pregled delovanja in rešitev, če se slučajno kdaj soočite s podobnimi težavami.

Kaj je vztrajnik?

Vztrajnik je, poenostavljeno, okrogla plošča, ki je pritrjena na vrtečo se gred in služi blaženju neenakomernega krožnega gibanja in shranjevanju kinetične energije. Količina shranjene energije je odvisna od mase vztrajnika in radija na katerem se večina mase nahaja. Pri batnih motorjih je vgradnja vztrajnika nujna, saj lahko le tako dosežemo enakomerno in zvezno dovajanje navora na pogonski sklop. Pri batnem motorju je namreč le en izmed dveh oziroma štirih taktov deloven, zato je potrebno za enakomerno delovanje v preostalem času energijo iz vztrajnika prenašati na motor in pogonski sklop. Za popolno eliminacijo vztrajnika iz batnega motorja bi teoretično potrebovali motor z neskončnim številom valjev, od katerih bi v vsakem trenutku bil eden izmed njih v delovnem taktu in tako zagotavljal konstanten navor na glavni gredi. Glede na zadnjo ugotovitev lahko povzamemo, da so vztrajniki še posebej pomemben del pogonskega sklopa pri vozilih s tri in štiri valjnimi motorji, kjer je neenakomerno dovajanje navora še posebej izrazito.

Vztrajnik


Kje se vztrajnik nahaja?

Pri vozilih je vztrajnik na eni strani pritrjen togo na glavno gred na drugi strani, pa nanj nalega lamela sklopke. Poleg ustreznih naležnih površin se na njem navadno nahaja tudi zobniški obroč preko katerega je z zaganjačem izveden zagon motorja. Vztrajnik je zelo pomemben element saj zmanjšuje hrup in vibracije motorja, ki negativno vplivajo na voznike in okolico teh hkrati z zmanjševanjem tresljajev ščiti menjalnik pred preveliko obrabo.

Vztrajnik


Enomasni in dvomasni vztrajniki

Enomasni vztrajnik je tako, kot že samo ime pove sestavljen iz ene mase, torej predstavlja togo telo, ki je glede na pogonski skop v katerega je vgrajen ustrezno dimenzioniran in izdelan. Čeprav sam vztrajnik ne zgleda nič posebnega se je potrebno zavedati, da je v izdelavo in načrtovanje vloženega veliko truda in znanja. S pravilnim dimenzioniranjem, izbiro materialov in izdelavo je potrebno zagotoviti dolgo življenjsko dobo (enomasnih vztrajnikov se tekom življenjske dobe vozila praviloma ne menja) ter majhen vpliv na mehansko obrabo motorja, sklopke in menjalnika z ustrezno masna uravnoteženostjo produkta (centriranje), ustrezno ravnimi in hrapavimi naležnimi površinami lamele sklopke ter ustrezno kvaliteto zobniškega obroča.

Poleg omenjenih enomasnih poznamo tudi dvomasne vztrajnike, ki so kot že ime pove sestavljeni iz dveh delov ki sta skupaj elastično povezana. S ti. downsizingom je postala večina motorjev zgolj štiri ali trivaljnih, ki ob povečanem navoru in moči že sami po sebi obratujejo z izrazito nezvezno, zato se je za zvišanje kvalitete vožnje, zmanjšanje tresljajev in stresa na strani menjalnika razvilo ti. dvomasne vztrajnike. Dvomasni vztrajniki proti enomasnim omogočajo zveznejše in bolj učinkovito dušenje  tresljajev motorja, ki so še posebej izraziti pri dizelskih izvedenkah kjer vgradnja dvomasnih vztrajnikov tudi prevladuje.

Težave z vztrajniki

Pri enomasnih vztrajnikih so poškodbe in okvare zaradi preproste zasnove in izvedbe zelo redke. Če že se težave lahko pojavijo zaradi slabega materiala in obdelave vztrajnika, kar lahko povzroči pretirano obrabo zobniškega obroča ali razpad samega vztrajnika, kar zahteva zamenjav le tega.

Na drugi strani pa so težave in okvare dvomasnih vztrajnikov zelo pogoste in stroškovno zelo neugodne za odpravo. Na težavo z dvomasnim vztrajnikom opozarja izrazito šklopotanje, ropot in tresljaji v prostem teku, pri vožnji z nizkimi obrati motorja in pri intenzivnem pospeševanju. Za ropot in tresljaje je kriva obraba in iztrošenost elastičnih elementov, ki povezujejo oba dela vztrajnika zato prihaja najprej do slabšega blaženja in kasneje do neposrednega stika med posameznimi elementi kar generira izdaten ropot. Zaradi specifične zgradbe vztrajnika, visoke cene ter posledično odlašanja lastnikov z menjavo je pri menjavi vztrajnika zaradi dodatnih mehanskih poškodb  potrebna menjava še celotne sklopke skupaj z lamelo , košaro in potisnim ležajem kar rezultira v visokem strošku popravila. Navadno se lastniki vozil z iztrošenimi vztrajniki soočijo pred prevoženimi 200 000 km, seveda pa lahko kilometri močno variirajo tako navzgor kot navzdol predvsem v odvisnosti od načina vožnje.

Glavni vzroki za okvare in krajšanje življenjske dobe dvomasnih vztrajnikov so:

  • Groba vožnja z veliko ‘cukanja’ med menjavanjem prestav
  • Vožnja z izrazito nizkimi vrtljaji motorja
  • Povečanje motorne moči ‘chiptunning’
  • Zaradi kontaminacije elastičnega elementa (vzmeti) z vodo, mastjo in drugo umazanijo
  • Pogosta mestna vožnja

Težave z vztrajniki

Zamenjava dvomasnega za enomasni vztrajnik

Ker je življenjska doba dvomasnih vztrajnikov glede na življenjsko dobo ostalega dela vozila relativno kratka se veliko lastnikov v času lastništva sooči vsaj z eno menjavo tega specifičnega kosa. Ker je potrebno ob okvari omenjenega vztrajnika potrebno menjati še celotno sklopko, stroški materiala skupaj z delom, ki ga prav tako ni malo, kaj hitro presežejo tisočaka evrov.

Ker se z zamenjavo vztrajnika in sklopke primarne težave s krhkostjo oziroma občutljivostjo vztrajnika na način vožnje ne odpravi, vse več proizvajalcev sklopk in vztrajnikov ponuja komplete, ki omogočajo konverzijo iz dvomasnega na enomasni vztrajnik. Omenjena konverzija je še posebej priporočljiva za lastnike, ki z vozilom prevozijo veliko število kilometrov in bi morali zaradi iztrošenosti dvomasne vztrajnike in sklopke menjati na nekaj let. Z vgradno enomasnega se nam z menjavo vztrajnika ni potrebno več ubadati saj so tovrstni vztrajniki večni tako, da eventualni stroški vzdrževanja odpadejo zgolj na menjavo sklopke zaradi iztrošenosti. V osnovi je v tovrstnih kompletih za transformacijo iz dvomasnega na enomasni vztrajnik vsebovan nov enomasni vztrajnik, lamelna plošča, potisna košara in potisni ležaj, saj je potrebno ob transformaciji zaradi drugačnih dimenzij vztrajnika menjati vse v kompletu. Cenovno je takšen komplet od enakovrednega kompleta z dvomasnim vztrajnikom cenejši za 20 do 30%  še dodatno pa se prihranek kaže na dolgi rok, ko bi zaradi odpovedi dvomasnega vztrajnika bila potreba po ponovni menjavi, kar pa se v primeru enomasnega ne more zgoditi.

Prednosti in pomanjkljivosti menjave dvomasnega za enomasni vztrajnik:

Prednosti
Slabosti
+ Prihranek pri menjavi in vzdrževanju
+ Zanesljiva in trajna rešitev
+ Daljša življenska doba lamele sklopke
+ Manjša toplotna obremenitev Lamele sklopke
+ Zadovoljstvo strank
– Slabše blaženje tresljajev motorja
– Glasnejši tek motorja

Zaradi pogostih težav z dvomasnimi vztrajniki se širi tudi ponudba kompletov za transformacijo na enomasnega. Pri omenjenih kompletih v razvoju in ponudbi še posebej prednjači proizvajalec Valeo ki ponuja ti. 4P komplete, ki omogočajo omenjeno transformacijo. Ker je z vgradnjo enomasnih vztrajnikov zaznan porast tresljajev na motorju so v ta namen razvili posebno izvedbo lamele (LTD), ki zaradi vgrajenih dodatnih blažilcev v sami lameli, omogoča doseganje primerljive eliminacije tresljajev, kot v primeru uporabe dvomasnih vztrajnikov.

V kolikor se sami soočite s težavami in odpovedjo dvomasnega vztrajnika vam priporočamo, da se v izogib nadaljnjim težavam in višjim stroškom kar najhitreje lotite reševanja problema. Ker se je zaradi odpovedi vztrajnika v večini primerov iztroši tudi sklopka predstavlja takšen servis velik strošek, zato priporočamo, da se namesto z menjavo dvomasnega vztrajnika odločite  za konverzijo na enomasnega, saj hkrati prihranite na stroških popravila in si zagotovite eliminacijo nadaljnjih problemov z vztrajniki. 

Viri: Valeo, Wikipedia, Adel,

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.