Renault Captur (2013 – 2020)

Renault Captur napaka okvara težava vpoklic zanesljivost rabljen

Renault Captur je pri nas najbolj prodajan mali crossover in že ob pogledu nanj nam kaj hitro postane jasno zakaj. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2013 – 2020 Prenova: 2017
Proizvajalec: Renault
Predhodnik: / Naslednik: Captur Razred: Mestni avtomobil
Konkurenti: Nissan Juke, Peugeot 2008, Citroen C3 Aircross, Citroen C3 Picasso, Volkswagen T-Roc, Kia Stonic
Modeli: Mali mestni križanec Euro NCAP: ★★★★★ (2013)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Varčni motorji
+ Opremljenost
+ Udobje
– Slabši materiali v notranjosti pred prenovo
– Poraba bencinskih motorjev
– Zvočna zaščita do prenove
Bencinski motor:
1.2 TCe
Dizelski motor:
1.5 dCI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih opremljenih z EDC dvosklopčnim avtomatskim menjalnikom prihaja pri prestavljanju do ropota/kovinskega zvoka, cukanja in nepravilnega delovanja menjalnika. Če reprogramiranje ne reši težave je potrebno menjati celoten menjalnik.
 • Velika poraba olja na 1.2  TCE (120 KM) turbo-bencinskih motorjih, ki je ponavadi večja od 0,5 l/1000 km. V nekaterih primerih je težava povezana s puščanjem olja pri tesnilih (karter, vpetje verige…) generalno pa je pri predmetnem motorju visoka poraba olja posledica neustreznih parametrov pri delovanja motorja (prenizek tlak v sesalnem kolektorju), zato je potrebna prenastavitev motornih parametrov.
 • Velika poraba hladilne tekočina na 0.9 in 1.2 TCe turbo-bencinskih motorjih. Bodite pozorni na puščanje hladilne tekočine na vodni črpalki, na puščanje okrog ekspanzijske posode in na vseh spojih cevi.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pogost pojav drsečih sklopk. Za težavo je največkrat krivo puščanje hidravličnega olja na cilindru sklopke, ki povzroča zamastitev lamele. Drseča sklopa je pogostejša pri 1.5 dCi, kjer pa za drsenje lahko ni krivo puščanje olja ampak prevelik odmik med lamelo in vztrajnikom. Težavo se reši z nastavitvijo odmika.
 • Težavno vključevanje vzvratne prestave pri vseh vozilih opremljenih z ročnim menjalnikom.
 • Večje število pritožb nad zaznanimi vibracijami pri hitrostih med 110 in 130 km/h, ki vztrajajo kljub pravilno centriranim pnevmatikam. Vzroka za težavo pooblaščenec še ne pozna.

Napake na karoseriji

 • Posamezne pritožbe lastnikov nad krhko barvo.

Napake notranjosti

 • Pojavljanje intenzivnega šuma vetra okrog stranski stekel zaradi slabe končne montaže tesnilnih elementov. Težavo se odpravi z menjavo tesnil in/ali pre-nastavitvijo položaja vrat.

Napake elektronike

 • Večje število težav z nepravilnim delovanjem Start&Stop sistema.
 • Pogosto nepravilno prikazovanje količine goriva, težavo odpravi reprogramiranje.
 • Veliko število pritožb nad odpovedjo delovanja obvolanskih ročic. Težavo lahko reši že reprogramiranje v kolikor pa ne je potrebna menjava ročic.
 • Pogoste okvare zadnjega brisalca. Potreba je menjava elektromotorja.
 • Veliko število težav z nepravilnim delovanjem različne elektronike v vozilu (nedelovanje sistema Keyless, neprestano gorenje žarometov, prižiganje različnih opozorilnih lučk, nepravilno delovanje brisalcev). Težavo največkrat odpravi reprogramiranje. Za začasno odpravo napake predlagamo ponoven zagon vozila.
 • Začetni modeli se soočajo s problematičnim delovanjem R-link sistema (nedelovanje, počasno delovanje). Težavo se največkrat odpravi z reprogramiranjem, v posameznih primerih pa je potrebna menjava celotnega sistema.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
21/04/2015
Vpoklic zaradi napake na zavornem sistemu.
 01/01/2013
 31/03/2015
20/03/2018
Vpoklic zaradi težav z vpetjem prednjih koles.
22/09/2017
25/09/2017
03/04/2018
Vpoklic zaradi težav s prednjimi žarometi.

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), CarBuyer (Velika Britanija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.