Dacia Duster (2010 – 2017)

dacia duster težave, napake, problemi vpoklici

Dacia Duster je pravi terenec. S svojo izjemno nizko ceno je zatresel avtomobilski trg in omogočil, da ima štirikolesni pogon tudi nekdo, ki odšteje za avtomobil manj kot 10.000 evrov. Avtomobil ima izjemne terenske zmogljivosti in varčne ter preverjene Renaultove motorje. Mi smo preverili, kako se avtomobil obnese na daljši rok in kako so z njim zadovoljni kupci po celem svetu. 

Leto izdelave: 2010 – 2017
Prenova: 2013
Proizvajalec: Dacia
Predhodnik: / Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti:  Škoda Yeti, Fiat Sedici, Suzuki SX4
Modeli: Terenec Euro NCAP: ★★★(2011)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Izgled
+ Terenske zmogljivosti
+ Cena
+ Prostornost
+ Poraba
+ Udobno podvozje
– Slaba končna izdelava
– Opremljenost
– Zvočna izolacija
– Slaba protikorozijska zaščita podvozja
Bencinski motor:
1.6 16V
Dizelski motor:
1.5 DCI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Velika poraba olja na 1.2  TCE (120 KM) turbo-bencinskih motorjih, ki je ponavadi večja od 0,5 l/1000 km. V nekaterih primerih je težava povezana s puščanjem olja pri tesnilih (karter, vpetje verige…) generalno pa je pri predmetnem motorju visoka poraba olja posledica neustreznih parametrov pri delovanja motorja (prenizek tlak v sesalnem kolektorju), zato je potrebna prenastavitev motornih parametrov. 

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Na poškodbe izpostavljen izpušni sistem pri 4×4 izvedbah.
 • Pogosto snemanje cevi, ki vodijo do zračnega filtra in motorja, kar vodi do izgube moči motorja in preklopa v zasilni način delovanja.
 • Pri 1.5 DCI dizelskih motorjih (pretežno 110 KM) prihaja do problematičnega obratovanja pod 2000 obrati/minuto. Težavo reši reprogramiranje ali menjava injektorjev.
 • Pri dizelskih DCI izvedenkah se pojavlja hitra obraba lamele sklopke. Poleg obrabe se vozila srečujejo tudi z okvaro odmičnega mehanizma sklopke, zaradi česa lahko sklopka ves čas po malem ‘grabi’.
 • Nekateri lastniki poročajo o težavah z menjalniki zato bodite pozorni na gladko prestavljanje.
 • V posameznih, zaenkrat sicer redkih primerih, lastniki poročajo o okvarah volanskega mehanizma. Težava se kaže kot nadležen praskajoč ropot, z vibracijami na volanu ob zavijanju.
dacia duster težave, napake, problemi vpoklici

Napake na karoseriji

 • Pogost vdor vode v notranjost zaradi slabih vratnih tesnil ter težav z odtočnimi kanali pod vetrobranskim steklom.
 • Pojav razpok na prednji šipi v okolici vzvratnega ogledala.
 • Zelo krhka in občutljiva barva karoserije na fizične poškodbe kot tudi izredno slaba zaščita podvozja pred korozijo, zato pred nakupom dobro preverite stanje pločevine tako na karoseriji kot podvozju.

dacia duster težave, napake, problemi vpoklici

Napake notranjosti

 • Zelo ropotajoča in glasna notranjost še posebej vratni paneli.

Napake elektronike

 • Pri 4×4 izvedenkah se pojavljajo težave z napačnim prikazovanjem količine goriva v rezervoarju. Po začetku leta 2011 so težave odpravljene.
 • Pogost pojav prižganih opozorilnih lučk za ABS in ESP brez razloga.
 • V posameznih primerih je pri vžigu motorja prišlo do zaskočitve volanske ključavnice kar je povzročilo da se zaganjač po zagonu motrja ni ustavil ampak se je zaradi povečane obremenitve uničil.
dacia duster težave, napake, problemi vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
///
Vpoklic starejših vozil zaradi napake na zavornem sistemu.
///
///
///
Vpoklic serije vozil zaradi možnih težav na povezavah menjalne ročice z menjalnikom.
///
///
Foto: arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), Caradisiac (Francija), Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.