Vožnja v snežnih razmerah

Vožnja v zimskih razmerah

Vozniki se premalokrat znajdemo v snežnih razmerah. Tako vožnjo v snegu slabo poznamo in velikokrat napačno odreagiramo. Raziskava potrjuje, da več kot polovica ljudi nadaljuje z vožnjo po cesti, ne glede na neugodne vremenske razmere. V večini ljudje ignoriramo opozorila, naj se na cesto podamo izključno v najnujnejših primerih. In prav zato moramo vedeti, kako naj vozimo varno glede na sneg in led, ki sta na cestišču. Za vas smo tako pripravili skupek nasvetov za vožnjo v zimskih in snežnih razmerah.

Vožnja v zimskih razmerah

Preden se odpravite na pot

 • Pred potjo preverite informacije o stanju na cestah preko spleta ali spremljajte radijska opozorila. Tako se boste izognili morebitni gneči ali zastojem v primeru prometnih nesreč.
 • Na pot odidite vsaj 10 minut prej. Preden vstopite v avtomobil, nujno odstranite iz njega morebiten sneg ali led. Očistite vsa okna, uporabite odmrzovalec stekel ali strgalo za led. Pod nobenim pogojem ne naredite le luknje, skozi katero boste videli odsek ceste .
 • Ob vstopu v vozilo si iz obutve odstranite sneg. Gretje v avtomobilu bo povzročilo taljenje snega in posledica vlage v vozilu bodo zarosena stekla. Mokra obuvala so nevarna tudi za upravljanje vozila.
 • Poleg odmrzovalca stekel in ključavnice je priporočljivo v avtomobilu vedno imeti pri roki telefon s polno baterijo, delujočo svetilko, vlečno vrv, odeje, toplo obutev in oblačila, lopato za sneg.
 • Debela zimska oblačila in rokavice so neprimerna za vožnjo in onemogočajo hitre reakcije v kritičnih situacijah. Zato je primerno avtomobil najprej ogreti in nato oblačila odložiti na zadnjo klop.
 • Poskrbite za dovolj polno posodo goriva. Ob zastojih, nesrečah ali podobnih neprilikah boste lahko imeli prižgan avtomobil tudi dalj časa. Upoštevajte večjo porabo v zimskih razmerah.
 • Ne priporočamo tudi visoko nastavljene temperature ogrevanja v kabini. Ta bo poslabšala vašo koncentracijo in zdravju je tudi škodljiva prevelika razlika med zunanjo in notranjo temepraturo ob izstopanju iz avtomobila. Tudi motor bo potreboval dalj časa, da se ogreje na delovno temperaturo, če bo hkrati grel tudi kabinski prostor.
 • Bodite pozorni na vse tekočine v avtomobilu. Predvsem tekočina za pranje vetrobranskega stekla naj bo primerna zimskim temperaturam. Sicer lahko ob uporabi zamrzne in onemogoči gledanje skozi vetrobransko steklo.
Vožnja v zimskih razmerah

Speljevanje in zaviranje

Pri speljevanju speljujte nežno. Ne speljujte z visokimi obrati. V primeru, da prihaja do zanašanja vozila v zavojih, bodite previdni. Pri vozilih s sprednjim pogonom uhajanje nosa vozila pri vožnji skozi ovinke najlažje ugotovite na volanu, saj gre avtomobil nekontrolirano v napačno smer. V takšnem primeru nemudoma spustite plin ali stisnite sklopko, da se zaustavi zdrsavanje pogonskih koles in po potrebi odvijte volan v nasprotni smeri poteka zavoja. Pri vozilih z zadnjim pogonom, v nasprotju s prednjim, tu zlahka zanese zadek. S pritiskom na sklopko izničite pogon in potem z dodajanjem volana stabilizirate zadek vozila. Postopek je sicer podoben kot pri sprednjem pogonu. Zimske pnevmatike imajo pri nizkih temperaturah znatno boljši oprijem s cestiščem kot letne, a je ta pri vožnji po snegu ali ledu toliko slabši, da je zaviralna pot na snežni podlagi enkrat, na ledeni pa kar dvakrat daljša. Pri zaviranju močno pritisnite na stopalko zavore, brez strahu, da bi kolesa zablokirala. Uporabite čim večjo silo, tudi če je vozilo opremljeno z sistemom ABS, ki maksimalno poveča tlak za zaviranje. Če vaše vozilo nima sistema ABS, je najkrajša zavorna pot točno na meji med blokiranjem in neblokiranjem koles. Z občutkom je potrebno pritiskati na stopalko zavore; če zaznate, da so kolesa zablokirala, morate stopalko zavore za malenkost popustiti.

Vožnja v zimskih razmerah

Varnost

V zimskih razmerah je najpomembnejša varnost. Vožnja pozimi od vašega vozila in voznih sposobnosti zahteva še več. Prepričajte se, da ste dobro pripravljeni na zimske razmere. Zimske pnevmatike izboljšajo varnost, saj omogočajo boljši oprijem, zavorno pot in krmiljenje med zmrzaljo ter po snegu in ledu. Vgradnja štirih zimskih pnevmatik omogoča večji nadzor in boljšo stabilnost. Bodite osredotočeni na okolico. Prilagodite hitrost vožnje in ohranjajte varnostno razdaljo do vozila pred vami. Izogibajte se situacijam, kjer je treba zavirati nenadno in na spolzki površini.

Vožnja

 • Hitrost prilagodite razmeram na cesti. Izogibajte se naglim pospeševanjem ali zaviranjem. Tudi prestavljajte pri nižjih vrtljajih, s čimer boste znižali navor motorja in preprečili možnost zdrsa koles. Če vozite avtomobil s samodejnim menjalnikom prestavite na zimski program ali na program Comfort.
 • Pri spustu po klancu priporočamo, da zavirate z motorjem. Tako boste manj obremenjevali zavore in zaviranje bo bolj učinkovito. To storite tako, da prestavljate v nižjo prestavo in prepustite avtomobilu, da sam zavira z motorjem (pri tem se motor zavrti v višje obrate).
 • Upoštevajte varnostno razdaljo in bodite pozorni na vozila, ki posipajo cestišče. Sol za posipanje lahko poškoduje tudi vaš avtomobil. Sploh, če je v kombinaciji s peskom. Ta poškoduje lak, sol pa sproži hitrejšo korozijo.
Vožnja v zimskih razmerah

Opozorilo

Vse udeležence v cestnem prometu v zimskem obdobju opozarjamo:

 • da kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestno prometne predpise;
 • da nas do cilja lahko varno pripelje zgolj defenzivna vožnja;
 • da utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo;
 • da so med vožnjo popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti, ter da odložijo vse nepotrebne opravke v vozilu za čas, ko bodo vozilo ustavili;
 • da pri vožnji poskušajo predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih ter se na to pravočasno pripravijo;
 • da se zavedajo, da na cesti niso sami in da od njihovega ravnanja ni odvisna zgolj njihova lastna varnost, temveč tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu;
 • da naj pokličejo policijo na številko 113, če v prometu opazijo voznika pod vplivom alkohola, voznika, ki je utrujen ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa. Policisti bodo zoper takšnega voznika izvedli ustrezen ukrep in s tem zagotovili varnost drugih udeležencev in njega samega;
 • da naj preko sredstev javnega obveščanja redno spremljajo prometne informacije;
 • da se pred odhodom na pot prepričajo o morebitnih zastojih in zgostitvah prometa ter glede na pridobljene informacije za pot izberejo lokalne, regionalne in druge manj obremenjene cestne povezave.
 • Vozilo po končani vožnji očistite. Izpod blatnikov odstranite snežno brozgo, da ta ne zamrzne in vam povzroči ogromno težav.
 • Izognite se parkiranju pod visokimi stavbami. Iz njih lahko zdrsne led ali sneg, ki poškoduje vozilo.
 • Pri parkiranju bodite pozorni, da ne parkirate na ovinkih. Vozniki lahko izgubujo nadzor nad vozilom in poškodujejo vaše vozilo.
 • V času nizkih temperatur ne priporočamo, da uporabljate parkirno zavoro. Le ta lahko zmrzne in bo onemogočila premikanje vašega vozila.

Po končani vožnji

 • Vozilo po končani vožnji očistite. Izpod blatnikov odstranite snežno brozgo, da ta ne zamrzne in vam povzroči ogromno težav.
 • Izognite se parkiranju pod visokimi stavbami. Iz njih lahko zdrsne led ali sneg, ki poškoduje vozilo.
 • Pri parkiranju bodite pozorni, da ne parkirate na ovinkih. Vozniki lahko izgubujo nadzor nad vozilom in poškodujejo vaše vozilo.
 • V času nizkih temperatur ne priporočamo, da uporabljate parkirno zavoro. Le ta lahko zmrzne in bo onemogočila premikanje vašega vozila.

Vožnja v zimskih razmerah

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Michelin, Policija, Prometno-Informacijski Center, Žurnal 24, Avtovizije.com, Autobild, AutoExpress.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"