Mazda MX-5 (1998 – 2005)

Mazda MX-5 rabljen napake težave okvare vpoklici

Mazda MX-5 predstavlja enega izmed najbolj legendarnih športnih avtomobilov. AvtoNasveti smo preučevali, katere so tipične napake, okvare in vploklici, s katerimi se srečujejo kupci vozil Mazda MX-5 po vsem svetu in  za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 1998-2005 Prenova: 2001 Proizvajalec: Mazda
Predhodnik: MX-5 Naslednik: MX-5 Razred: Športni avtomobil
Konkurenti: BMW Z3,
Modeli: 2 vratni kabriolet Euro NCAP: ★★★★ (2002)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Okretnost
+ Lega na cesti
+ Vozniška izkušnja
+ Enostavnost zasnove
+ Nizki stroški vzdrževanja
+ Zanesljivost
– Varnost
– Notranja končna obdelava
– Uporabnost
– Udobje
– Oprema
– Rjavenje
Bencinski motor:
1.8
Dizelski motor:

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Ob agresivni vožnji in neustreznem vzdrževanju prihaja do poškodb zadnjega samozapornega diferenciala, katerga zamenjava  predstavlja velik strošek. Ob nakupu preventivno zamenjajte olje v diferencialu in s tem odstranite možne kovinske delce, ki bi lahko dodatno poškodovali notranjost.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Pri vozilih letnika 2003 in mlajših prihaja do tresenja in spodrsavanja sklopke. Vzrok neprijetnosti ni v izrabljeni lameli ampak v spremembi tehnične zasnove menjalnika, zato je za izogib drsenja in cukanja potrebno spuščati pedal sklopke hitreje.
  • Pri vseh motornih izvedenkah prihaja do korozije jeklenih priklopov cevi hladilne tekočine na bloku motorja kar čez čas povzroči počasno puščanje le te.

Mazda MX-5 rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

  • Pri neustreznem vzdrževanju in uporabi lahko pride do težav z zapahi platnene strehe, zato bodite pozorni na ustrezno delovanje le teh, saj vas v nasprotnem primeru čaka drago popravilo.
  • Pogosto rjavenje blatnikov in na splošno celega podvozja zaradi izpostavljenosti in slabe protikorozijske zaščite. Pred nakupom dobro preglejte spodnjo stran vozila in si s tem zmanjšajte tveganje za draga popravila kasneje.
  • Nekateri lastniki poročajo o nabiranju kondenza v lučeh.
  • Hitra korozija originalnih aluminijastih platišč.

Mazda MX-5 rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

  • Pri prezračevalnem sistemu prihaja do okvar oziroma zaskočitve loput, ki usmerjajo zrak po kabini. Lopute se največkrat zataknejo v položaju dovajanja zraka k nogam.

Napake elektronike

  • Večje število težav z daljinskimi upravljalci centralnega zaklepanja zaradi razkodiranja.
  • Pri vozilih izdelanih do prenove prihaja do problemov  z vžigalnimi tuljavami in vžigalnimi kabli.

 Mazda MX-5 rabljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
07/12/2000
Vpoklic zaradi problematične preproge.
/
/
 12/12/2003
Vpoklic zaradi težave z meglenko.
/
/
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.