Avtomobilski žarometi

Tehnika svetil pri avtomobilih se nenehno spreminja. Pred nakupom avtomobila je potrebno biti pozoren tudi na luči, ki so ponoči pogosto edini vir svetlobe in vam omogočajo varno pot. Poleg tehnike žarometov pa je pomembno tudi njihovo vzdrževanje. Vsak šesti rabljen avtomobil ima poškodovane (motne ali porumenele) žaromete. Take poškodbe žarometov so posledica sonca, UV žarkov, kislega dežja,kamenja na cestišču, soli v zimskem času. V temi se vidljivost z motnimi ali porumenelimi žarometi lahko zmanjša tudi za 80%. Tako poškodovani žarometi so neprimerni in nevarni za vožnjo v temi.

xenon-halogen

Zadnja desetletja je razvoj avtomobilskih žarometov usmerjen v večjo učinkovitost svetilnosti, torej v kakovostnejšo osvetljenost ceste, ostala pa je dolgo znana zasnova dvojne osvetlitve: z ‘dolgimi’ in z ‘zasenčenimi’ žarometi; prvi služijo vožnji, ko je vozilo na cesti (ponoči) samo, drugo pa, ko je vozilo v prometu – vozečem v isti smeri ali v nasprot­ni smeri. Ko govorimo o učinkovitosti osvetlitve ceste, je tehnika naredila veliko; za kaj več bi bila potrebna nova tehnična dognanja. Sodobna vozila so danes opremljena z LED dnevnimi lučmi in halogenskimi ali ksenonskimi žarometi. Pri starejših modelih prevladujejo halogenski žarometi, vozila višjega cenovnega razreda pa uporabljajo bolj varno in napredno ksenonsko tehnologijo.

Halogenski žarometi

Halogenski viri svetlobe se za svetlobno opremo vozil odsevnih in projekcijskih sistemov vseh glavnih svetlobnih funkcij uporabljajo od začetka 60-ih let prejšnjega stoletja. Halogenske žarnice imajo daljšo življenjsko dobo od navadnih žarnic in boljši svetlobni izkoristek. Vsaka vsebuje volframovo nitko kot običajna žarnica, vendar se za plin v žarnici uporablja posebna halogenska mešanica. Mešanica plina se združi z volframovimi atomi, ko ti izhlapijo iz žareče nitke, nato pa te atome odloži na nitko in ne v notranjost same žarnice, s čimer zagotavlja optimalno emisijo svetlobe. Temperatura nitke v halogenski žarnici je višja, s tem pa tudi svetlobni izkoristek. Poleg halogenskih odsevnih sistemov se v vozilih uporabljajo tudi žarometi z bihalogenskim projekcijskim sistemom. Te vrste žarometov ustvarjajo dolge in zasenčene uči z enim samim projekcijskim modulom ter s pomočjo premične zaslonke mehansko preklapljajo med obema svetlobnima funkcijama. V dvignjenem položaju zaslonka ustvari svetlotemno mejo, predpisano za zasenčene luči. Ko se zaslonka spusti, se sprosti izhodna pot za dolge luči.

lights-2

Klasične halogenske žarnice so stvar preteklosti, ker so manj učinkovite od sodobnih rešitev; svetijo slabše in barvna temperatura je manj prijazna voznikovim očem. So pa še vedno najcenejše.

Ksenonski oz Xenon žarometi

S ksenonskimi žarometi se lahko za volanom sprostite, saj boste noč videli v popolnoma drugačni luči. Te izjemno svetle luči, podobne dnevni svetlobi, vas bodo varno pripeljale do doma brez neprijetnega občutka napetosti, ki vedno spremlja voznike ponoči in v slabih vremenskih razmerah. Samodejni nadzor nastavitve žarometov po višini in takojšnja optimizacija navpičnega položaja svetlobnega snopa. Funkciji se prilagajata obremenitvi vozila in razmeram na cestišču in tako zagotavljata boljšo porazdelitev svetlobe na tleh ob istočasnem izogibanju premočnim lučem nasproti vozečih vozil.

lights

Ksenonska tehnika je očem prijetnejša, saj je barva svetlobe bližje sončni, poleg tega učinkoviteje osvetljujejo cesto. Ima tudi daljšo življenjsko dobo (2.000 ur proti 450 do 1.000 pri halogenski) in proizvaja več svetlobe z manj energije, kar načelno pomeni tudi manjšo porabo goriva (čeprav se strošek pri nakupu z manjšo porabo ne povrne) in s tem manj onesnaževanja. Zaradi boljše osvetlitve (v primerjavi s halogenskimi) so dokazano varnejše v prometu, saj vozniki reagirajo hitreje in natančneje.

LED žarometi

LED žarometi kot revolucionarna inovacija na področju avtomobilske svetlobne opreme predstavljajo trenutni vrhunec blikovitega razvoja LED tehnologije od uvedbe prvih LED svetlobnih funkcij pri dodatni zavorni svetilki v zgornjih 90-ih letih prejšnjega stoletja pri Mercedes-Benzu razreda S.

LED žaromete zaradi njihove kompleksnosti in dejstva, da so stroški LED tehnologije v primerjavi z običajnimi tehnologijami še vedno precej visoki, zaenkrat najdemo le v najvišjem razredu vozil. Javna razprava o izpustih CO2 v politični areni in posledično tudi v poslovnih in tehnoloških krogih je ena od glavnih gonilnih sil za uporabo energetsko učinkovitih sistemov svetlobne opreme tudi pri serijski proizvodnji avtomobilov. LED žarometi ne nudijo le okoljskih prednosti, ampak s svojo barvo svetlobe, podobno dnevni, vozniku omogočajo tudi večje udobje pri vožnji. LED diode ponujajo tudi veliko možnosti za oblikovanje in proizvajalcem pomagajo ustvariti značilne stilistične podobe njihovih blagovnih znamk. V LED žarometih svetlobne funkcije temeljijo na polprevodniku, ki na podlagi elektronske stimulacije proizvaja svetlobo. Svetloba se razporeja s prekrivanjem svetlobe iz različnih optičnih modulov v specifičnem vzorcu. LED žarometi so posebej zasnovani za razporeditev svetlobe preko prostopovršinskih leč, tako da skupna svetloba, ki jo razporejajo različni viri, ustvarja želeni učinek. Vendar pa je za doseženje tega potreben dober sistem temperaturne regulacije posameznih optičnih elementov. Ker se samo približno 10% električne izhodne moči pretvori v uporabno izhodno svetlobo, mora biti izgubna moč LED diod zelo učinkovito odvedena iz LED čipa in oddana v okolico sistema. Zato sta bili pri žarometih z izključno LED svetlobnimi izvori, ki so bili doslej na voljo na tržišču, v LED tehnologiji izvedeni predvsem glavni svetlobni funkciji (funkciji zasenčenih in dolgih luči). Vendar pa bo dinamika razvoja prilagodljivih svetlobnih funkcij v prihodnje posegla tudi na področje LED žarometov. HELLA že zdaj s prvim žarometom z izključno LED svetlobnimi izvori, ki vključuje funkcije AFS, predstavlja primerne možnosti tovrstne uporabe. Razvoj na tem področju se bo nadaljeval v tej smeri, s ciljem, da bi LED žarometi v prihodnosti dosegli enak nivo funkcionalnosti kot trenutni ksenonski žarometi. Na področju LED žarometov trenutno spremljamo tudi trend izboljšanja porabe energije. Ta t.i. sistem EcoLED pa ne izstopa samo zaradi nizke porabe energije, ampak tudi optimizacije stroškov. V primerjavi z današnjimi halogenskimi žarometi EcoLED zagotavlja vrhunski inženiring in zmogljivost.

Prilagodljivi žarometi

Zasenčene luči so samo kompromis vseh delnih razporeditev svetlobe. Zato je bil razvit dinamični sistem prilagodljivih sprednjih žarometov, ki omogoča najboljšo možno osvetlitev ceste glede na hitrost in kot zasuka volana. Da bi to dosegli, je potreben projekcijski modul VarioX z valjem, ki se obrača med virom svetlobe in lečo. Za valj je značilno, da ima lahko različne obrise in se lahko vrti tudi okoli svoje vzdolžne osi. Koračni motor v nekaj milisekundah obrne valj v potrebni položaj.

  • Luči za mestno vožnjo, ki se aktivirajo pri hitrostih pod 55 km/h, imajo vodoravno svetlotemno mejo, ki zmanjšuje bleščanje drugim ljudem na cesti. Njihova široka razporeditev svetlobe omogoča tudi zgodnje zaznavanje pešcev na robu cestišča.
  • Luči za vožnjo po podeželjski cesti se aktivirajo pri hitrostih med 55 in 100 km/h in imajo podobno razporeditev svetlobe kot običajne zasenčene luči. Modul VarioX ustvarja asimetrični vzorec razporeditve svetlobe, ki zmanjša bleščanje za nasproti vozeče voznike. Svetlotemna meja je dvignjena za boljšo osvetlitev levega roba cestišča, kar zagotavlja boljšo pokritost.
  • Luči za vožnjo po avtocesti se aktivirajo pri hitrostih nad 100 km/h. Območje razporeditve svetlobe je zasnovano za široke zavojne radije pri visokih hitrostih.
  • Dolge luči pri sistemu AFS delujejo kot običajne dolge luči, vendar jih vozniku ni treba ugašati, da bi preprečil bleščanje za voznike v nasproti vozečih avtomobilih.
  • Sistem prilagodljivih sprednjih žarometov vključuje tudi funkcijo dinamične luči za vožnjo v ovinek. Z zasukom volana se do največ 15° obrnejo tudi sprednji žarometi in s tem zagotovijo optimalno osvetlitev ovinka.
  • Luči za vožnjo v slabem vremenu svetlobo razpršijo bolj na široko, s čimer se izboljša vidljivost v dežnih, meglenih ali snežnih razmerah. Prav tako ta funkcija skrajša dolžino svetlobnega snopa, da zmanjša odsevno bleščanje, ki bi motilo voznika samega.

luči-mercedes

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Avtomagazin, Hella, Alfa-Romeo, Mercedes-Benz, BMW,

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"