Zamenjava žarometov

Nove luči na 18 let starem Mercedesu SLK (foto: benzworld)
Nove luči na 18 let starem Mercedesu SLK (foto: benzworld)

Vgradnja novih žarometov pri rabljenem avtomobilu pogosto vdahne novo mladost. Na trgu je veliko žarometov za naknadno vgradnjo, ki pomlajšajo izgled vozila ali mu dodajo celo dodatno funkcionalnost – primer LED dnevne luči. Mi smo skupaj z revijo Autobild preverili, kak je strošek zamenjave žarometov. 

Le poglejte ga, ta SLK je že polnoleten, pa še vedno je videti dobro. Šik, športen in hiter je še vedno, le sprednji del uničuje njegov splošen vtis. Že res, zbiratelji vedno stremijo k originalnosti. A vseeno, ti žarometi so videti res slabo. Ravno zato je padla odločitev, da se zamenjajo z novimi.

Nove luči na 18 let starem Mercedesu SLK (foto: benzworld)
Nove luči na 18 let starem Mercedesu SLK (foto: benzworld)

Prečesali smo splet in našli ogromno izbiro novih žarometov za SLK, vse od takih z videzom angelskih oči, sicer bolj poznanih pri modelih BMW, do steklenih s temnim ozadjem. Takšne ekstravagance za naš SLK ne potrebujemo. Popolnoma klasični žarometi z jasnim steklom bodo več kot zadovoljiva izbira.

Nove luči se na spletu dobi zelo ugodno. Prodajajo jih tudi prodajalci nadomestnih delov, kot recimo Adel avtodeli.
Nove luči se na spletu dobi zelo ugodno. Prodajajo jih tudi prodajalci nadomestnih delov, kot recimo Adel avtodeli.

Prav drago ne bo. Za oba sprednja žarometa smo namreč odšteli 160 evrov, so nam pa na LPP v Ljubljani razložili še postopek homologacije. Potrebovali bomo homologacijski certifikat, izpolnjeno vlogo za predelavo vozila ter prometno dovoljenje in pooblastilo lastnika vozila, če niste lastnik. Je pa potrebno priložiti tudi tehnično poročilo o vgradnji žarometov od usposobljene organizacije oz. osebe, tako da bomo potrebovali tudi potrdilo od servisa ali avtoelektrikarja, da so žarometi dobro vgrajeni. Celoten strošek homologacije, pregled in vpis v homologacijski kartonček, pri LPP Ljubljana stane 31 evrov.

Kaj pa s starimi žarometi? Vreči jih v smeti ali prodati trenutno ni najboljša ideja, saj bodo tovrstni izrabljeni žarometi še iskani. SLK bo namreč kmalu starodobnik, pri teh pa je originalno stanje zelo iskano. Prav tako lahko originalne žaromete enostavno vgradimo nazaj, ko se odločimo za prodajo vozila ali registracijo kot starodobnik.

Nasvet

Menjava žarometov je enostavna, a kljub vsemu jo opravimo na servisu ali pa v servisni delavnici opravimo pregled. Strokovnjak naj pregleda nastavitev žarometov, tako da ne bomo oslepili nasproti vozečih vozil.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"