Toyota RAV4 (2000-2006)

Toyota Rav 4 - pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Prva generacija Toyote RAV4 je bil pravi avto, postavljen na trg ob pravem času in je tako postal začetnik nove dobe mehkih terencev kompaktnih oblik. Druga generacija je le nadaljevala njegovo poslanstvo. RAV4 druge generacije je SUV všečnega videza in solidnih terenskih sposobnosti, prav tako solidno pa se obnaša tudi na urejenih cestah in avtocestah. Všečen zunanji dizajn se nadaljuje tudi v notranjosti. V kombinaciji z dizelskim motorjem še danes dobro ohranja svojo ceno.

Leto izdelave: 2000-2006 Prenova: 2004
Proizvajalec: Toyota
Predhodnik: / Naslednik: Toyota RAV4 (2006-) Razred: Športni terenec
Konkurenti: Hyundai Tucson, Kia Sportage, Nissan X-Trail
Modeli: 5-vratni in 3-vratni SUV Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oblika
+ Okretnost
+ Prilagodljivost in uporabnost
– Majhen prtljažnik
– Cena
Bencinski motor:
2.0 VVT-i 4WD (110kW)
Dizelski motor:
2.2 D-4D 4WD (85kW) Limited

 

Toyota Rav 4 - pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • O težjih okvarah ni govora.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri bencinskih motorjih se največ pojavljajo problemi z odpovedjo lambda sond na izpuhu. Na izpuhu so štirje ločeni senzorji izpušnih plinov, ki so podvrženi odpovedi. Menjava vseh je draga.
 • Pri bencinskih modelih z 2.0 motorjem, se pri vozilih izdelanih decembra 2000, pojavljajo težave s težjim vžigom in izgubo moči zaradi težav na vžigalni tuljavi.
 • Pri dizelskih motorjih se pojavljajo problemi z dvomasnimi vztrajniki. Ti se pojavljajo pri začetnih dizelskih modelih, do avgusta 2002. Problem je v tem, da varovalni vijaki dvomasnega vztrajnika, pri večjih obremenitvah vozila (vleka itd.), ne morejo zagotoviti dovolj velike tesnosti. Kasnejši modeli imajo izpopolnjen dvomasni vztrajnik, pri katerem ne prihaja do teh težav.
 • Če motor med delovanjem ugasne in napaka ne more biti diagnosticirana, je to lahko posledica nepravilnega delovanja magnetnega stikala za varnostno prekinitev dovoda goriva.
 • Pri bencinskih VVT-i in po poročilu lastnikov tudi dizelskih D-4D motorjih, lahko pride do pretirane porabe olja po prevoženih več kot 60000km.
 • Pojavljajo se problemi z ležaji v ročnih menjalnikih.
 • Začetni dizli D-4D imajo probleme z ropotanjem menjalnika med pretikanjem v peto prestavo, zaradi prevelike zračnosti v peti prestavi. Toyota je težavo začela odpravljati decembra 2004 z modifikacijo menjalnika.
 • Pri dizelskih modelih, izdelanih do februarja 2002, se lahko pojavi problem z vžigom in pospeševanjem v mrzlem vremenu (temperature pod -10°C), ker lahko zmrzne dizelsko gorivo. Kasnejši modeli so serijsko opremljeni z grelci, da ne pride do teh težav.
 • Pri vozilih, izdelanih do avgusta 2002, prihaja do prezgodnje obrabe diska sklopke, zaradi napake v obdelavi diska.
 • Pojavljajo se škripajoči zvoki med obračanjem volana, zaradi napake na vpetju volanskega droga.

Napake na karoseriji

 • Če se je vozilo uporabljalo tudi za terensko vožnjo, je potrebno biti pozoren na morebitne poškodbe, ki bi lahko posledično pripeljale do rjavenja karoserije.
 • Pri aluminijastih platiščih so se pojavljali problemi s poroznostjo okoli odprtine ventila.
 • Opazi se razlika v odtenku barve vozila, med kovinskimi in plastičnimi deli karoserije.
 • Pri vozilih, izdelanih med letoma 2000 in 2001, plastika sprednjih žarometov čez čas lahko postane rumenkaste barve.
Toyota Rav 4 - pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake notranjosti

 • Lahko pride do puščanja sončne strehe pri tesnilih. Te je potrebno zamenjati, kar je kar velik strošek. Puščanje strehe je bil pri nekaterih vozilih tudi vzrok za prižig lučke za napako na motorju, ker je prišla voda do žic pod sopotnikovim sedežem. Če pride do korozije žic in drugih elektronskih delov, to popravilo še dodatno podraži.
 • Pojavljajo se vibracije in ropot vzvratnega ogledala.

Napake elektronike

 • Pri začetnih modelih so se pojavljale težave z računalnikom motorja in pogona.
 • Pri vozilih, izdelanih do avgusta 2002, se pojavljajo občasne težave z merilnikom hitrosti.
 • Pri štiristopenjskih avtomatskih menjalnikih so se pojavljali problemi s krmilnim računalnikom, ki lahko začne pregrobo prestavljati, kar posledično pomeni večjo obrabo menjalnika in lahko pride tudi do večjih okvar.
 • Če se satelitska navigacija ne uspe naložiti, je potrebno odklopiti kontakt na akumulatorju in s tem resetirati sistem.
Toyota Rav 4 - pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vpoklica Št. vozil zajetih v vpoklic Modeli narejeni med:
06/06/2006 Ugotovljeno je bilo, da lahko pri nekaterih vozilih pride do loma jeklenih platišč, v najslabšem primeru lahko tudi do tega, da platišče odpade z avta. Problem so rešili z menjavo problematičnih platišč.

851

 

04/07/2001 – 15/09/2004
26/07/2006 Zračne blazine se v primeru trka morda ne napihnejo do konca, zaradi nepravilne montaže. Problem so reševali z menjavo blazin.

/

20/11/2003 – 29/07/2005

Toyota Rav 4 - pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.