Nissan X-Trail (2014 – danes)

Nissan X-Trail -napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Nissan X-Trail tretje generacije nadaljuje poslanstvo predhodnikov, ki so voznikom nudili dobre terenske zmogljivosti brez potrebe po žrtvovanju cestnega udobja. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2014 – danes Prenova: 2017
Proizvajalec: Nissan
Predhodnik: X-Trail Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Honda CRV, Hyundai Tuscon, Kia Sportage, Toyota RAV 4, BMW X3
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★★★ (2014)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+  Udobje na cesti
+ 4 kolesni pogon
+ 7 sedežna opcija
+ Opremljenost
+ Izgled
– CVT menjalnik
– Zvočna zatesnjenost
– prostornost prtljažnika v primeru izvedenke s 7 sedežev
– Lega na cesti
Bencinski motor:
1.6 DIG-T
Dizelski motor:
1.7 DCI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 1.6 dci dizelskih motorjih prihaja do zgodnjih odpovedi turbopolnilnikov. V nekaterih primerih tudi pred prevoženimi 50.000 km.
 • Pri vozilih opremljenih s CVT menjalniki ( XTronic) prihaja do pojava vibracij, neenakomernega pospeševanja (cukanja) in drugih nenavadnih zvokov, ki lahko nakazujejo na težave z menjalnikom. Nekatere težave se lahko reši z reprogramiranjem za odpravo ostalih pa je potreben večji servisni poseg v sam menjalnik.
 • Pri dizelskih izvedenkah, ki so vožena pretežno po mestu prihaja do zamašitve DPF filtrov. V večini primerov je možna prisilna regeneracija filtra.
 • Pri vseh motornih izvedenkah (bencinskih kot dizelskih) z ročnimi menjalniki lastniki poročajo o težavah z odpovedjo dvomasnih vztrajnikov.

Nissan X-Trail -napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri 1.6 dCi dizelskih motorjih, ki izpolnjujejo EURO 6 normo o izpustih, se nekateri lastniki pritožujejo na obotavljajočim pospeševanjem. Težavo največkrat odpravi reprogramiranje motornega računalnika.
 • Zaradi velike mase vozila in očitno malce pod-dimenzioniranih zavornih elementov se lastniki pritožujejo nad pogostim zvijanjem in intenzivno obrabo zavornih diskov.

Napake na karoseriji

 • Na poškodbe zelo občutljiva barva/lak karoserije.
 • Pokrov motorja lahko začne pri višjih hitrostih vibrirati kar je vidno z prostim očesom. Težavo se lahko delno odpravo s ponovno nastavitvijo nosilcev in podpornih gumijastih elementov.

Napake notranjosti

 • Večje število lastnikov se pritožuje nad pojavom ‘čričkov’ v notranjosti, še posebej okrog strešnega okna.

Nissan X-Trail -napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake elektronike

 • Pogoste težave z delovanjem klimatskega sistema. V nekaterih primerih so težave posledica okvare kontrolne enote v kabini, v drugih puščanja kondenzatorja in v tretjih zaradi odpovedi kompresorja.
 • Start&Stop sistem povzroča preglavice, saj pogosto ne deluje ali pa ne deluje pravilno. Za težavo je največkrat kriv delno iztrošen akumulator. V posameznih primerih pa nezanesljivo delovanje popravi tudi reprogramiranje. 
 • Multimedijski vmesnik pogosto povzroča težave, ki se kažejo kot nezmožnost upravljanja, nedosegljivost posameznih funkcij, nedelovanje navigacije itd. Težavo največkrat reši reprogramiranje, v posameznih primerih pa zgolj menjava celotne enote.

Nissan X-Trail -napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
31/08/2016
Vpoklic zaradi težav s prtljažnimi vrati.
25/07/2016
Vpoklic zaradi težav z lambda sondo.

Nissan X-Trail -napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Mytreg (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija), Avto magazin (Slovenija), Siol (Slovenija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.