Mercedes-Benz SLK (1996-2004)

Mercedes-Benz SLK

Mercedes-Benz SLK je začetnik kabrioletov s trdo streho. Kabriolet je tako dobil povečano uporabnost. Kljub letom je še vedno zanimiv za kupce, saj dobite varen in kvalitetno izdelan avtomobil, ki dobro skriva leta. Preučili smo zanesljivost SLK-ja in njegove šibke točke. 

Leto izdelave: 1996-2004 Prenova: 2001
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: / Naslednik: razred SLK (2005) Razred: športni avtomobili
Konkurenti: BMW Z3, Audi TT, Alfa spider
Modeli: roadster z zložljivo trdo streho Euro NCAP: 5-star (2002)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ električna zložljiva streha
+ široka možnost dodatne opreme
+ kvaliteta izdelave
+ varnostna oprema
+ športna različica AMG
– utesnjen položaj za volanom
– počasen 5 stopenjski avtomatski menjalnik
– težave z rjavenjem pokvarijo podobo vozila
Bencinski motor:
SLK 200 kompressor
Dizelski motor:
/

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Avtomastki menjalniki. Mnogi lastniki se niso držali obvezne menjave olja na prevoženih 60.000 kilometrov. S tem se je povzročila trajna škoda na menjalniku, ki je izjemno drag za popravilo. Okvara menjalnika zaradi nevzdrževanja je najpogostejši vzrok okvar.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Napaka na pedalu sklopke. Kar precej lastnikov preko spleta poroča o okvari pedala sklopke. Stopalka se ne vrne v prvotni položaj ampak ostane na tleh. Problem je v vzmeti, ki ta pedal vrača  v prvotni položaj.
  • Nenadno napačno prestavljanje avtomatskega menjalnika. Zaradi okvare senzorja pretoka zraka dobi elektronika avtomatskega menjalnika napačne informacije in se menjalnik odzove z grobim prestavljanjem. Napaka je pogostejša pri vozilih, ki so se vozili grobo.
  • SLK 230 kompressor. Pri tem modelu lahko prihaja do uhajanja olja iz motorja v kable za zagon motorja. Po prenovi so uvedli dodatno oljno tesnilo, ki to preprečuje. Zamenjava kablov stane okrog 1.000 eurov.
  • SLK 320 V6. Katalizatorji so pri tem modelu pogosteje odpovedovali in tudi njihova zamenjava je dražja.

Mercedes-Benz SLK

Napake na karoseriji

  • Rjavenje. Vsi modeli SLK imajo v tem času težave s korozijo. Ta se običajno pojavlja na robovih blatnikov in spodnjem delu vrat. Pogosta je tudi korozija na ključavnici prtljažnega prostora.

 Mercedes-Benz SLK

Napake notranjosti

  • Obraba usnjenih sedežev na bokih, posledica vstopanja in izstopanja iz vozila.
  • Predel med voznikovim in sovoznikovim sedežem je pri živih barvah (rdeča, rumena, bež) preobčutljiv na obrabo.

Napake elektronike

  • Napaka na senzorjih zložljive strehe. Lastniki poročajo, da v primeru neredne uporabe (odpiranja in zapiranja) strehe , prihaja do napak na senzorjih, ki onemogočijo pravilno odpiranje ali zapiranje strehe.
  • Meglenke. Meglenke so nagnjene k vdoru vlage.

Mercedes-Benz SLK

Vpoklici

Za ta model ni podatkov o vpoklicih.

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"