Mazda 6 (2007 – 2012)

Mazda 6 rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Mazda 6 druge generacije nadaljuje uspešno poslanstvo prve generacije nekaj grenkega priokusa pa pustijo težave z dizelskimi motorji. Za vas smo zato pri AvtoNasvetih pregledali katere so tiste tipične težave s katerimi se srečujejo lastniki Mazd 6 druge generacije.

Leto izdelave: 2007-2012 Prenova: 2010 Proizvajalec: Mazda
Predhodnik: Mazda 6 Naslednik: Mazda 6 Razred: Srednji razred
Konkurenti: VW Passat, Ford Mondeo, Toyota Avensis, Peugeot 508, Citroën C5, Honda Accord
Modeli: 3 in 5 vratna limuzina, karavan, Euro NCAP: ★★★★★(2009)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oblika
+ Zanesljivost
+ Lega na cesti
+ Kvaliteta izdelave
+ Prostornost
– 2.0 CD dizelski motorji
– Poraba bencinskih izvedenk
– Bolj robustni materiali v notranjosti
Bencinski motor:
2.5i
Dizelski motor:
2.2 CD

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri 2.0 in 2.2 dizelskih motorjih prihaja do problemo z zamašenimi DPF filtri. Te se kažejo kot prekomerno zmanjšanje zmogljivosti motorja ter pogosta izvedba regeneracije. Problem so reševali s preprogramiranjem elektronike motorja ali z menjavo filtra.
 • Zaradi pogostih regeneracij DPF filtra prihaja pri 2.0 in 2.2 dizelskih motorjih do vdora dizelskega goriva v motorno olje kar lahko povzroči samouničenje motorja. Bodite pozorni in redno kontroliranje količine olja in ukrepajte ob morebitnem povišanju. Najučinkovitejše je če poleg menjave motornega olja izvedete se posodobitev programske opreme motornega računalnika.
 • Pri dizelskih izvedenkah se veliko lastnikov srečuje z prekomernim nalaganje oblkog v oljnem karterju (saje) kar lahko vodi v popolno zamašitev oljnih kanalov in posledično uničenje motorja.

Mazda 6 rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivost

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Nekateri lastniki vozil z 2.2 dizelskimi motorji poročajo o raztegovanju verig odmičnih gredi zato bodite pozorni na kakršno koli cingljanje pod motornim pokrovom, ki bi lahko nakazovalno na dotično težavo.
 • Večje število lastnikov se pritožuje na težavnim premikanje ročice ročnega menjalnika.

Napake na karoseriji

 • Pogosto nabiranje vode v plastični zaščiti pod motorjem. Za odpravo nevšečnosti je potrebno v plastiko izvrtati odtočno luknjo.

Napake notranjosti

 • V poletnih dneh lahko pride zaradi dolge izpostavljenosti soncu in visokim temperaturam do poškodb armaturne plošče

Mazda-6-2011-800-28

Napake elektronike

 • Več lastnikov poroča o težavah z senzorji tlaka v pnevmatikah. Težava se največkrat pojavi zaradi oksidacije platišča in senzorja.
 • V posameznih primerih je prihajalo do odpovedi lambda sond.
 • Nekateri lastniki poročajo o posameznih težavah z delovanjem keyless sistema.
 • Več lastnikov poroča o okvari posameznega aktuatorja za zaklep vrat. Težava se kaže kot nenadno proženje alarmenga sistema.

Mazda-6-2011-800-17

Vpoklici

Datum vpoklica
Razlog vpoklica
Začetek vpoklica
Konec vpoklica
 26/5/2011
 Vpoklic vozil z 2.5 bencinskimi motorji zaradi napake pri montaži motorja.
 08/01/2008
 12/02/2008
Mazda 6 rabljen napake težave okvare vpoklici zanesljivostFoto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.