Kia Sportage (2005-2010)

Kia Sportage, pregled napak, težav, okvar in problemov

Kia Sportage druge generacije je prvi pravi Kiin SUV, saj je bil njegov predhodnik, s katerim si deli le ime, pravi terenec. Sportage je okreten avtomobil, za katerega velja, da ponudi veliko avtomobila za zmerno ceno. Njegove odlike so dobra opremljenost, prostorna notranjost in zanesljiva in udobna vožnja po utrjenih cestah in tudi lažjih terenih. Za začetne modele velja, da so bolj nemirni na cesti zaradi slabše uglašenega podvozja.

Leto izdelave: 2005-2010 Prenova: 2008
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia Sportage (95-03) Naslednik: Kia Sportage (10-) Razred: Športni terenec
Konkurenti: Hyundai Tucson, Toyota Rav4, Nissan Qashqai, Ford Kuga
Modeli: 5 vratni SUV Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kvaliteta izdelave
+ Opremljenost
+ Vozne lastnosti (na terenu in na cesti)
+ Močan motor
+ Cenovna dostopnost
– Slab avtoradio
– Nekateri deli v notranjosti dajejo cenen občutek
– Začetni modeli (slabše vozne lastnosti)
Bencinski motor:
/
Dizelski motor:
2.0 CRDi (103kW/110kW) EX Activ Plus

 

Kia Sportage, pregled napak, težav, okvar in problemov

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • O težjih okvarah ni govora.

 Druge napake in pomanjkljivosti

  • Največ kritik pri Sportageju druge generacije leti na porabo dizelskega, predvsem pa bencinskega motorja. Dejanska poraba se giblje precej višje od navedene porabe. Dizelski motor je bil sprva na voljo s 83kW (113KM), kar ni zadostovalo za tako težko vozilo in temu primerno je bila visoka tudi poraba. Kasneje so ponudili nov dizelski agregat s 103kW (140KM) oziroma po zadnji prenovi 110kW (150KM), kateri je dosegal precej nižjo porabo. Problematika porabe pa je še bolj izrazita pri bencinskem motorju. Avtomatski menjalnik porabo še znatno poveča.
  • Nekateri lastniki tarnajo nad veliko obrabo pnevmatik.
  • Od leta 2006 ima dizelski motor vgrajen filter trdih delcev (DPF), ki se s časoma rad zamaši, kar se indicira z opozorilno lučko na armaturni plošči. Zamenjava tega filtra je zelo visok strošek.
Kia Sportage, pregled napak, težav, okvar in problemov

Napake na karoseriji

  • Če je bilo vozilo voženo po terenu, je potrebno biti pazljiv na morebitne poškodbe laka, da na teh delih ne pride do rjavenja pločevine.

Kia Sportage, pregled napak, težav, okvar in problemov

Napake notranjosti

  • Trda plastika na armaturni plošči je dovzetna na praske.

 Napake elektronike

  • Opozorilo za obrabo zavornih ploščic ne deluje vedno, kar ima lahko za posledico, da se ploščice preveč obrabijo in poškodujejo zavorni disk. Da do tega ne pride, se priporoča standardna kontrola obrabljenosti zavornih ploščic.
  • Pri vozilih letnika 2006 lahko odpove Airbag senzor zaradi tesno stisnjenih žic.

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vpoklica Št. vozil zajetih v vpoklic Modeli narejeni med:
12/04/2005 Zaradi napačne logike v kontrolni enoti elektronskega programa stabilnosti (ESP), obstaja možnost, da se zavore nenadoma aktivirajo. Potrebno je preprogramiranje krmilne enote.

974

 

17/02/2004- 26/02/2005
16/08/2005 Nekatera vozila so bila proizvedena z napako na ročici parkirne zavore. To lahko povzroči, da vzvod ročne zavore ne sodeluje pri uporabi ročice. Potrebna je menjava mehanizma ročne zavore.

811

 

29/03/2005 – 08/05/2005
09/11/2009 Ugotovljeno je bilo , da zaradi napačnega stikala zavorne luči le ta lahko ne deluje, ko pritisnemo zavorni pedal. Menjali so stikala.

/

20/09/2006 – 25/10/2006

 

Kia Sportage, pregled napak, težav, okvar in problemov

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri:  Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.