Hyundai Tucson (2004-2009)

Hyundai Tucson, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Hyundai je s Tucsonom ponudil dober 4×4 avtomobil z veliko opreme za sprejemljivo ceno. Tucson se presenetljivo dobro znajde na krajših brezpotjih, čeprav je namenjen večinoma vožnji po urejenih cestah, kjer je udoben in se zanesljivo pelje tudi skozi ovinke. Z močnim dizelskim motorjem predstavlja odličen nakup tudi kot rabljeno vozilo.

Leto izdelave: 2004-2009 Prenova: /
Proizvajalec: Hyundai
Predhodnik: / Naslednik: Hyundai ix35 Razred: Športni terenec
Konkurenti: Kia Sportage, Toyota Rav4, Nissan Qashqai, Ford Kuga
Modeli: 5 vratni SUV Euro NCAP: ★★★★(2006)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Kvaliteta izdelave
+ Opremljenost
+ Terenske sposobnosti
+ Močan motor
+ Cenovna dostopnost
– Posreden volan
– Kratek sedalni del sedežev
– Siva notranjost
– Majhen prtljažnik
Bencinski motor:
/
Dizelski motor:
2.0 CRDi VGT (100kW) Comfort

 

Hyundai Tucson, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • O težjih okvarah ni govora.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Največ kritik pri Tucsonu leti na porabo dizelskega, predvsem pa bencinskega motorja. Dejanska poraba se giblje precej višje od navedene porabe. Dizelski motor je bil sprva na voljo s 83kW (113KM), kar ni zadostovalo za tako težko vozilo in temu primerno je bila visoka tudi poraba. Kasneje so ponudili nov dizelski agregat s 100kW (136KM), kateri je dosegal precej nižjo porabo. Problematika porabe pa je še bolj izrazita pri bencinskem motorju.
  • Nekateri lastniki tarnajo nad veliko obrabo pnevmatik.
  • Od leta 2006 ima dizelski motor vgrajen filter trdih delcev (DPF), ki se s časoma rad zamaši, kar se indicira z opozorilno lučko na armaturni plošči. Zamenjava tega filtra je zelo visok strošek.

Napake na karoseriji

  • Če je bilo vozilo voženo po terenu, je potrebno biti pazljiv na morebitne poškodbe laka, da ne pride do rjavenja pločevine. Karoserija je občutljiva na rjavenje.
Hyundai Tucson, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake notranjosti

  • Trda plastika na armaturni plošči je dovzetna na praske.

Napake elektronike

  • Opozorilo za obrabo zavornih ploščic ne deluje vedno, kar ima lahko za posledico, da se ploščice preveč obrabijo in poškodujejo zavorni disk. Da do tega ne pride, se priporoča standardna kontrola obrabljenosti zavornih ploščic.
Hyundai Tucson, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Vpoklici

Datum vpoklica Problem vpoklica Št. vozil zajetih v vpoklic Modeli narejeni med:
24/10/2005 Nekatera vozila so bila proizvedena z napako na ročici parkirne zavore. To lahko povzroči, da vzvod ročne zavore ne sodeluje pri uporabi ročice.

1150

 

29/03/2005 – 20/05/2005

 

Hyundai Tucson, pregled napak, težav, okvar in vpoklicev

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.