Dacia Logan (2012 – danes)

Dacia Logan se je z drugo generacijo približala zahtevam in pričakovanjem manj zahtevnih evropskih kupcev, katerim prva generacija ni bila dorasla. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2012-danes Prenova: 2016
Proizvajalec: Dacia
Predhodnik: Logan Naslednik: / Razred: spodnji srednji razred
Konkurenti:  Peugeot 301, Citroën C-Elysee, Škoda Rapid, Fiat Tipo
Modeli: limuzina in karavan Euro NCAP: ★★★(2014)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost
+ Preprostost
+ Zanesljivost
+ Cenovna dostopnost
+ Izgled proti predhodniku
– Zvočna izolacija
– Ergonomija
– Robotiziran menjalnik
– Kakovost končne izdelave
Bencinski motor:
0.9 TCe
Dizelski motor:
1.5 dCi 90

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

  • Manjše število lastnikov poroča o težavah s turbopolnilniki pri 1.5 dCi dizelskih motorjih. Za odpravo težave je bila potrebna menjava turbopolnilnika, kar je bilo največkrat odpravljeno znotraj garancije pri majhnem številu prevoženih kilometrov.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • V posameznih primerih se lahko s predvidenega mesta sname škatla zračnega filtra kar se odraža kot hrup in neprijetne vibracije v potniškem prostoru. Težavo se odpravi s ponovno pritrditvijo omenjene škatle.

Napake na karoseriji

  • Pojav površinske rje na podvozju.
  • Opaža se zelo slaba kvaliteta brisalcev prve vgradnje.
  • Posamezni primeri težav z odpiranjem vratc tanka goriva. Dodatno podmazovanje naj bi odpravilo tovrstne nevšečnosti.

Napake notranjosti

  • Pogost vdor vode v predelu stranskih vrat. Težavo se največkrat odpravi s ponovno nastavitvijo pozicije vrat, v posameznih primerih pa prihaja do odstopanja vratnih tesnil kar se reši z dodatnim pritrjevanjem le teh.

Napake elektronike

  • Prižgana opozorilna lučka za okvaro zavornega sistema ABS in ESP v kombinaciji z nedelovanjem klimatskega sistema in/ali tempomata nakazuje na težavo z UCH enoto. 
  • Starejša vozila opremljena z multimedijsko enoto z navigacijskim sistemom se srečujejo z najrazličnejšimi motnjami delovanja. Težavo največkrat reši reprogramiranje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
23/02/2016
Vpoklic zaradi težave krmilnega mehanizma.
18/09/2015
04/12/2015
20/12/2016
Vpoklic zaradi težave sistema zračnih blazin.
25/09/2012
15/12/2013

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija), Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.