Test zimskih pnevmatik 2017/2018

Še slabih 14 dni nas loči od zakonsko predpisanega roka za uporabo zimske opreme. Eno izmed pomembnejših opravil je namestitev zimskih pnevmatik, ki bodo skrbele za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu še posebej v času, ko bo okolico prekrila snežna odeja in ko bodo temperature padle pod ledišče.

Ker velja v Sloveniji čas med 15. novembrom in 15. marcem za obdobje obvezne uporabe zimske opreme smo za vaš že sedaj pri AvtoNasvetih pripravili pregled najnovejšega primerjalnega testa zimskih pnevmatik, ki so ga v medsebojem sodelovanju, opravili evropski avtomobilski klubi vključno s slovenskim AMZS. Tovrstni neodvisni primerjalni testi so pokazatelj odlik ter lastnosti posamezne pnevmatike in zato nepogrešljivi  v procesu nakupa novih pnevmatik.  

Tokrat so na testih primerjali 32 kompletov zimskih M+S pnevmatik v dimenzijah 195/65 R15 T in 215/65 R16 H.

Vabimo vas, da si poleg testa zimskih pnevmatik 2017/2018 preberete še:

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotovitve lastnosti pnevmatik na suhem, mokrem, snegu in ledu prav tako so bile pod drobnogled vzete lastnosti: glasnost, obraba in poraba goriva. Na osnovi testa 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike.
Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 16 različnih pnevmatik dimenzije 195/65 R15 T in 16 različnih pnevmatik dimenzije 215/65 R16 H. 
Vse testirane pnevmatike so bile, zaradi zagotovitve transparentnosti in enake obravnave, kupljene v redni prodaji. Posledično nekaterih novih pnevmatik, ki so na trg prišle v zadnjih tednih, ni na seznamu testiranih saj le te še niso bile na voljo v prosti prodaji ob začetku testa.
Od vseh testiranih pnevmatik so štiri (4) dobile oceno zelo priporočljivo, šestindvajset (26) jih je dobilo oceno priporočljivo, ena (1) je dobila oceno priporočljivo z omejitvami in ena (1) oceno ni priporočljivo.

Dimenzija 195/65 R15 T

Pnevmatike dimenzije 195/65 R15 T so najbolj prodajana dimenzija zimske pnevmatike  namenjene širokemu spektru vozil.  vozilom spodnjega srednjega razreda ter na nekaterim mestnim malčkom. V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Volksvagen Golf, Škoda Octavia, Renault Megane, Peugeot 308Citroën C4 in ostale starejše predstavnike srednjega razreda.

Na testu so se z oceno zelo priporočljivo izkazale pnevmatike Contitnental WinterContact TS860,  Esa-Tecar Super Grip 9 in Kleber Krisalp HP 3, ki so se izkazale z odličnimi in uravnoteženimi rezultati na vseh področjih. Continental-ova pnevmatika je še posebej dominirala na mokri cesti, Esa-Tecar-jeva pa z najnižjo porabo goriva.

Za malenkost sta oceno zelo priporočljivo izgubili pnevmatiki Dunlop Winter Response 2 in Goodyear UltraGrip 9. Prva zaradi malenkost slabše ocene na suhem in druga zaradi malenkost slabše ocene na snegu.

Preostalih 10 pnevmatik, Hankook i’cept RS 2 W452, Verdestein Snowtrac 5, Yokohama W.drive V905, Falken Eurowinter HS01, Firestone WinterHawk 3, Nokian WR D4, Michelin Alpin 5, Aeolus SnowAce 2 AW08, Kumho WinterCraft WP51 in Sava Eskimo S3+, je oceno zadovoljivo dobilo, ker se na dveh ali več področjih niso enakovredno kosale z najboljšimi.

V snežnih razmerah se je najbolje izkazala Nokianova pnevmatika WR D4 a ji tesno sledita Sava Eskimo S3+ in Contitnentalova TS 860.

Na ledu prednjačijo pnevmatike Esa-Tecar Super Grip 9, vendar tudi vse ostale pnevmatike ne zaostajajo veliko in so si medsebojno zelo blizu, ko govorimo o rezultatih na ledeni podlagi.

Najmanjšo obrabo in posledično dolgo trajanje lahko pričakujejo lastniki pnevmatik Michelin, Goodyear in Kleber medtem, ko je razlika v porabi goriva med najboljšo (Esa-Tecar) in najslabšo (Michelin)  5% kar rezultira v 3 dl goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Pnevmatika Semperit Master-Grip 2 si je zaradi slabih lastnosti na suhi podlagi prislužila zgolj oceno priporočljivo z omejitvami.

Dimenzija 215/65 R16 H

Pnevmatike dimenzije 215/65 R16 H so nameščene na večino cestnih terencev in križancev. V izbrani dimenziji se največkrat znajdejo vozila: Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Volvo XC-70, Audi Q3, Dacia Duster in ostali.

Na testu se je izmed 16-ih pnevmatik zgolj ena izkazala kot zelo priporočljiva, štirinajst (14) kot priporočljive, ter ena (1) kot nepriporočljiva.

Pri večji dimenziji se je kot vsestransko najboljša izkazala pnevmatika Dunlop Winter Sport 5. Najboljše med vsemi se je odrezala na mokri cesti, izkazala pa se je tudi z majhno porabo goriva.

V sklopu štirinajstih pnevmatik ocenjenih z oceno priporočljivo jih ima šest (6) slabost zgolj v eni ocenjevalni lastnosti preostalih osem (8) pa v dveh ali več.

V suhem je najboljši rezultat dosegla  pnevmatika Hankook I’cept RS52 W452, v mokrem pa Pirellijeva Scorpion Winter.

V snegu se najbolje znajdeta pnevmatiki BF Goodrich g-Force Winter 2 in Nokian WR D4, medtem, ko na ledu praktično vse pnevmatike dosegajo podobne rezultate.

Z izrazito majhno obrabo in posledično dolgim trajanjem so na testu prednjačile pnevmatike prioizvajalca Michelin medtem, ko se z najvišjo obrabo spopadajo pri proizvajalcu Avon.

Pri porabi goriva je bila razlika med najboljšo (Goodyear) in najslabšo (Pirelli) kar 8 % kar znese dobrih 5 decilitrov na 100 prevoženih kilometrov.

Najslabše ocenjena pnevmatika je bila Nankang Snow SV-2 zaradi zelo slabih lastnosti na mokri cesti in snegu.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testa zimskih pnevmatik 2017/2018 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Viri: AMZS, ADAC, Motorevija, EdenTyres.com

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.