Vetrna pregrada

Vetrna zaščita se je pričela uporabljati z modelom SL (R129)

Poletje je idelano za vožnjo športnega kabrioleta. Po prvih trenutkih veselja se mnogo lastnikov sooča s prekomernim vetrom. S protivetrno zaščito je vožnja z odprto streho bolj prijetna. Skupaj z uredništvom AutoBild Slovenija smo preučevali, kako se voziti s kabrioletom brez vetra v laseh. 

Vetrna zaščita se je pričela uporabljati z modelom SL (R129)

V vsakem primeru je poletje prekratko, česar se še najbolje zavedajo vozniki kabrioletov, ki ljubijo sonce in veter v laseh. A nikoli pretiranega, saj zelo hitro po – stane prehladno. Za težave z vetrom v kabini kabrioleta obstaja rešitev. Mercedes je leta 1989 model SL (R 129) opremil s posebno steno, ki so jo poimenovali vetrna pregrada. Za doplačilo so tako vozniki SL-a lahko iz kabrioleta vstali s perfektno frizuro. Danes so vetrne pregrade za kabriolete že pogoste, lahko pa jo celo kupimo v trgovini z avtomobilsko opremo ter z njo opremimo svoje vozilo.

Za kabriolete s štirimi sedeži je možnosti več, med drugim tudi pregrada, ki se namesti na zadnje sedeže. Zadnjo klop lahko tako še naprej uporabljamo, a je učinek pregrade manjši.

V našem primeru smo uporabili majhno pregrado iz pleksi stekla podjetja Auco, ki izdeluje pregrade za specifične modele. Za BMW Z3 iz leta 1996 je pregrada iz pleksi stekla najboljša izbira, saj ne moti pregleda skozi vzvratno ogledalo, kot to počnejo nekatere druge pregrade. Prav tako ne bo kvarila podobe vozila. Pa brez skrbi pred vrtanjem, kajti vse potrebno se zlepi in ponovno odstrani brez znaka obrabe. In naša voznica? Test je pregrada opravila z odliko, naša testna voznica pa si je ravnokar podaljšala poletje za slab mesec dni.

Vetrna zaščita se je pričela uporabljati z modelom SL (R129)

Kako poteka namestitev?

Sprva je potrebno namestiti držalo za pregrado. Načeloma so na voljo tri možnosti, najpogosteje pa se uporabijo kar držala naslona za glavo. Na tak način je montaža enostavna in varna, pregrado lahko odstranimo brez težav. Pri vozilih z integriranimi nasloni za glavo, tega ne bo mogoče narediti. V tem primeru se lahko uporabijo prižemni nosilci. Zadnja možnost je vrtanje. Ta možnost tudi nam ni pretirano všeč, a drugače včasih ne gre. Četudi luknje opravijo svoje delo, izničijo originalnost. Poletje mine, luknje ostanejo.

Namestiti je potrebno nosilce. Ti so iz aluminija in oblečeni v umetno maso. Imajo težko delo, saj morajo biti precej prožni, hkrati pa ostati na mestu, tako da pri tresenju karoserije zmorejo vpiti energijo, ki bi se sicer prenesla na pleksi steklo.

Sledi še samo, da nataknemo pregrado in premaknemo nosilce na zahtevano mesto, tako da čvrsto držijo steklo. Pomembno je, da je pregrada nameščena ravno, sicer je videti neumno. Spodnjo stran pregrade namestimo še dodatno plahto, ki bo preprečila vrtinčenje zraka v zadnjem delu kabine, in jo pritrdimo na spodnji del sedeža.

Vetrna zaščita se je pričela uporabljati z modelom SL (R129)

Koliko stanejo veterne zaščite?

Za vas bralce smo preverili okvirne cene veternih zaščit na najpogosteje prodajane modele.

Alfa Romeo spider 259€
Audi A3 279€
BMW serija 3 E93 312 €
BMW Z3 269 €
Fiat barchetta 229 €
Jaguar X K 8 279 €
Mazda MX-5 259 €
Mercedes W 124 289 €
Mercedes CLK 289 €
Mini one/cooper 279 €
Peugeot 308 312 €
Porsche carerra G 279 €
Volvo C70 279 €
VW golf 279 €
VW beetle 279 €

Vetrna mreža je majhna stvar z velikim učinkom. Še največji sovražniki vetra se bodo počutili udobno. Vetrna pregrada je vedno smiseln dodatek, ki bo pomagal tako poleti kot v zgodnji jeseni. Odlična je predvsem testirana pregrada, ki je iz pleksi stekla, saj jo je enostavno namestiti, pa tudi nevpadljiva je. Pri prodaji vozila jo lahko enostavno odstranimo.

Članek je narejen v sodelovanju z uredništvom revije AutoBild Slovenija. 

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"