BMW 7 (F01) (2008 – 2015)

Peta generacija BMW-jeve serije 7 je na slovenskih cestah, kljub visoki nakupni ceni pogosto zastopan model. Ker je posledično veliko povpraševanje tudi po rabljenih smo za vas pri AvtoNasvetih preučili, katere napake, težave in vpoklici so tisti, s katerimi se srečujejo lastniki dotičnih modelov.

Leto izdelave: 2008 – 2015 Prenova: 2012 Proizvajalec: BMW
Predhodnik: Serija 7 Naslednik: Serija 7 Razred: Višji razred
Konkurenti: Audi A8, Mercedes-Benz S, Jaguar XJ, Lexus LS
Modeli: Limuzina Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Oprema
+ Lega na cesti
+ Kvaliteta izdelave in materialov v notranjosti
+ Prostornost
+ Varčni dizelski motor
– Cena
– Trdo podvozje
– Stroški vzdrževanja
Bencinski motor:
750i
Dizelski motor: 740d

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih opremljenih z zračnim vzmetenjem le to pogosto odpove. V posameznih primerih je težava zgolj programske narave v drugih pa je potrebno drago popravilo saj lahko odpove vzmetni meh.
 • Pri vozilih opremljenih z avtomatskimi menjalniki, ki so naredila veliko število kilometrov, bila agresivno vožena in imela pomanjkanje servisiranja prihaja do cukanja in grobega prestavljanja. Težavo se največkrat odpravi zgolj z dragim servisom kjer se razstavi menjalnik in zamenja izrabljene ozrioma poškodovane dele. Preventivno kupujte vozila z znano servisno zgodovino avtomatskega menjalnika. 

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Večje število težav s puščanjem kondenzatorjev klimatske naprave.
 • Pri vseh izvedenkah prihaja do pogostega puščanja olja na motorjih, menjalnikih in diferencialih.
 • Pri dizelskih izvedenkah poročajo o posameznih okvarah visokotlačnih črpalk za gorivo.
 • Za osvetljen ti. check engine light je pri turbo motorjih pogosto kriva okvara pomožne črpalke za hladilno tekočino turbopolnilnika. V kolikor se okvara ne sanira lahko le ta vodi v odpoved turbopolnilnika.

Napake na karoseriji

 • Začetni modeli trpijo za zatikajočimi zunanjimi vratnimi kljukami, kar je posledica nabiranja umazanije.

Napake notranjosti

 • S pogostimi napakami notranjosti se predmetno vozilo ne sooča.

Napake elektronike

 • Vse izvedenke so opremljene s ti. aktivnim krmiljenjem, ki pa v posameznih primerih odpove oziroma se začnejo pojavljati težave, ki se kažejo v tem da volan pri vožnji naravnost ni v vodoravnem položaju.
 • Začetni letniki imajo veliko težav s pravilnim delovanjem elektronske parkirne zavore in ostalih elektronskih sistemov, ki nadzorjujejo delovanje luči, asistenčnih sistemov, krmiljenja, alarma in vzmetenja. Težave je možno  največkrat odpraviti z reprogramiranjem.
 • Veliko število težav z ‘zmrzovanjemiDrive sistema.

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
15/07/2008
Vpoklic zaradi težave z nosilcem zadnjih polosi.
10/06/2008
20/06/2008
05/10/2011
Vpoklic zaradi težav z grelcem naftnega filtra.
20/08/2008
12/06/2009
17/11/2011
Vpoklic zaradi težav z električno črpalko hladilne tekočine.
16/11/2007
02/02/2011
10/09/2013
Vpoklic zaradi težav z grelcem naftnega filtra.
01/05/2009
30/11/2009
28/07/2014
Vpoklic zaradi težav s pritrditvijo sistema VANOS.
01/09/2009
30/11/2009

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.