Audi Q5 (2008 – 2017)

Audi Q5 - rabljen napake težave okvare vpoklici

 Audi Q5 spada v segment izjemno priljubljen segment športnih terencev. Mi smo preučili, katere napake, težave in vpoklici so tisti, s katerimi se srečujejo vozniki po vsem svetu in za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 2008 – 2017 Prenova: 2012 Proizvajalec: Audi
Predhodnik: / Naslednik: / Razred: Športni terenec
Konkurenti: Volvo XC60, BMW X3, Land Rover Discovery, Mercedes Benz GLK, Porsche Macan
Modeli: Športni terenec Euro NCAP: ★★★(2009)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Prostornost
+ Poraba dizelskih motorjev
+ Oprema
+ Kakovost
+ Uporabnost
+ Materiali notranjosti
+ Pogon
+ Držanje vrednosti
– Cena
– Trdo podvozje
– Stroški vzdrževanja
– Vožnja po terenu
Bencinski motor:
3.2 FSI
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Večje vozilo lastnikov poroča o različnih težavah z avtomatskimi menjalniki, od uničenih sklopk do cukanja pri prestavljanju in neodzivnosti. Za odpravo težave je največkrat potreben drag poseg v menjalnik. Pri nakupu bodite zato pozorni na gladko menjavanje prestav in redno servisiranje prejšnjih lastnikov.
 • Pri 2.0 TFSI bencinskih motorjih lastniki poročajo o veliki porabi olja, kar je v nekaterih primerih tudi posledica obrabe valjev in batnih obročkov. Za odpravo težave je potrebno izvesti zahteven poseg v motor in zamenjati le te.
 • Nekateri 3.2 FSI bencinski motorji so se srečevali z zgodnjimi odpovedmi vodnih črpalk.
 • Pri vseh FSI in TFSI bencinskih motorjih prihaja do intenzivnega nabiranja saj na vstopnem kolektorji in vstopnih ventilih kar povzroča slabše delovanje motorja, višjo porabo goriva  in v primeru vdora večjih kosov saj tudi poškodbe notranjosti motorja. Za izogib tovrstnim težavam priporočamo občasno čiščenje s pomočjo namenskih preparatov.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Večje število lastnikov poroča o neodločnem in grobem menjavanju prestav pri avtomatskih menjalnikih S-tronic, kar je zelo neprijetno pri speljevanju in hitrem pospeševanju. Težavo velikokrat reši reprogramiranje.

Audi Q5 - rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake na karoseriji

 • O pogostih napakah na karoseriji lastniki zaenkrat ne poročajo.

Audi Q5 - rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Veliko število lastnikov se pritožuje nad škripajočimi strešnimi okni. Škripanje je še posebej nadležno pri vožnji po slabših cestah. Za odpravo težave je potrebno redno mazati vodila strešnega okna.
 • Večje število težav z zaklepom oziroma ključavnico prtljažnih vrat.
 • Težave z zapahi zadnjih sedežev.

Audi Q5 - rabljen napake težave okvare vpoklici

Napake elektronike

 • Pri nekaterih vozilih so bile opažene težave z električnim odpiranjem prtljažnih vrat.
 • Večje število lastnikov poroča o težavah z delovanjem dnevnih luči, za kar je največkrat kriva okvara kontrolne enote DRL.
 • Pogosto nedelovanje električnega vžigalnika. Težava se skriva v neustreznem delovanju releja in se jo lahko odpravi z reprogramiranjem programske opreme.
 • Veliko število pritožb nad delovanjem MMI multimedijskega vmesnika.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
 15/02/2010
Vpoklic zaradi težave z montažo notranjih elementov kabine.
 01/12/2008
 31/05/2009
 07/08/2012
Vpoklic zaradi težave s stekleno streho.
 01/01/2012
 20/07/2012
 01/01/2014
Vpoklic zaradi napake na zavornem sistemu
 01/01/2012
 27/08/2014

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.