Vzdrževanje ročnih, robotiziranih in avtomatskih menjalnikov

Avtomobilski menjalniki, tako ročni kot avtomatski predstavljajo izredno pomemben del pogonskega sklopa, za katerega velja splošno prepičanje, da je to zaprta enota, ki ne potrebuje servisiranja ali kakršnih koli drugih posegov.  Ker temu še zdaleč ni tako, smo skupaj s podjetjem MTL car garage pripravili pregled nujnih in priporočenih servisnih posegov na avtomatskih in ročnih menjalnikih.

Vzdrževanju so zaradi kompleksnosti delovanja in zahtevne zgradbe definitivno bolj podvrženi avtomatski in moderni robotski menjalniki (dvosklopčni) a tudi pri ročnih menjalnikih je občasna menjava olja zelo priporočljiva saj vsako olje po določenem času izgubi svoje mazalne sposobnosti kar rezultira v težjem prestavljanju, glasnejšem delovanju in večji obrabi naležnih površin zobnikov.

Vzdrževanje avtomatskih in modernih robotizianih menjalnikov

Avtomobilski proizvajalci običajno zelo natančno predpišejo vzdrževanje avtomatskih menjalnikov v avtomobilih. Natančno sledenje navodilom zagotavlja dolgo in neproblematično življensko dobo. Ker avtomatski menjalniki običajno zahtevajo večjo količino olja (5+ litrov), saj je pri menjavi velikokrat potrebno tudi izpiranje vseh tlačnih kanalov, so stroški servisiranja relativno visoki in sicer od 100 EUR-ov naprej. Pri tem pa je potrebno izpostaviti, da so servisni intervali avtomatskega menjalnika občutno daljši od servisnega intervala motorja (3-5 krat), zato strošek gledano na življensko obdobje ni tako zelo pretiran.

Avtomatski menjalnik
Avtomatski menjalnik

Na primer:
Pri 6 stopenjskem DSG menjalniku znaša redni servis okrog 200 EUR (ob pričetku prodaje DSG menjalnikov je bil strošek na pooglaščencu tudi blizu 500 EUR) na servisni interval, ki je 60.000 km. Servisi interval pa se glede na izvedenko DSG menjalnika tudi razlikuje. Kljub relativno visoki ceni servisa pa je to dolgoročno še vedno veliko ceneje, kot pa menjava celotnega menjalnika zaradi okvare (strošek od 3.000 do 5.000 in več EUR).

dsg
DSG menjalnik

Pri nakupu rabljenega avtomobila z avtomatskim menjalnikom se temeljito prepričajte, če je bil le ta ustrezno servisiran. Če ni bil, se takšnemu avtomobilu izognite ali pa nakupno ceno prilagodite dejstvu, da je v prihodnosti velika verjetnost dragih težav z avtomatskim menjalnikom.

Med avtomobilskimi proizvajalci obstajajo tudi izjeme. Nekateri namreč ne predpisujejo servisiranja avtomatskih menjalnikov (sealed for life), ki jih vgrajujejo v določene modele. Avtomobilski proizvajalci večinoma ne proizvajajo sami avtomatskih menjalnikov, temveč jih kupujejo od specializiranih proizvajalcev (npr. ZF, Aisin, …). Tako se lahko bolj ali manj enaki menjalniki nahajajo v različnih modelih avtomobilov povsem različnih proizvajalcev, ki lahko predpisujejo različne intervale servisiranja oz. neservisiranja.

Zakaj nekateri proizvajalci ne predpišejo intervalov servisiranja avtomatskega menjalnika?

Možni razlogi so sledeči:

  • želijo s ”cenejšim” vzdrževanjem pridobiti konkurenčno prednost na trgu
  • pričakujejo, da bo olje v menjalniku zdržalo 200.000-300.000 km, kolikor je predvidena (z njihove strani) življenska doba avtomobila
  • v trenutnem času nižjih marž pri prodaji novih avtomobilov, bi radi s prodajo novega avtomatskega menjalnika (na pooblaščenih servisih običajno ne popravljajo avtomatskih menjalnikov, temveč jih zgolj menjajo z novimi) povečali maržo

Kljub takšnim trditvam velja dejstvo, da je olje v avtomatskem menjalniku izredno obremenjeno in tekom uporabe izgubi svoje mazalne in hladilne lastnosti (tudi, če je sintetično), zato je menjava olja nujna za dolgo brezhibno delovanje avtomatskega menjalnika.
Na spodnji fotografiji si lahko ogledate razliko med izrabljenim in svežim oljem v avtomatskem menjalniku.

Olje menjalnik

Kaj narediti, če vaš avtomatski menjalnik nima s strani avtomobilskega proizvajalca predpisanega intervala za vzdrževanje?

Preko spleta poiščite proizvajalca menjalnika in v njegovi dokumentaciji preverite, kakšni so predpisani servisni intervali in katero olje je ustrezno. Izbira ustreznega olja je namreč izredno pomembna pri avtomatskih menjalnikih, saj neustrezno olje običajno privede do okvare menjalnika. Če te dokumentacije ne najdete, preverite servisne intervale pri drugih avtomobili, ki imajo vgrajen isti menjalnik. Pozorni morate biti na dejstvo, da lahko avtomobilski proizvajalci tudi malenkost prilagodijo menjalnike in ni nujno, da so povsem identični.
Druga možnost je, da obiščete strokovnjaka za avtomatske menjalnike, ki vam bo natančno svetoval, kaj in kako je potrebno servisirati.

Olja v avtomatskem menjalniku običajno ne morete zamenjati sami, saj so postopki precej zapleteni ali pa so za menjavo potrebne posebne naprave, ki hkrati izčrpajo staro olje in dolijejo novo. Pri nekaterih avtomatskih menjalnikih se tudi ne sme hkrati zamenjati celotna količina olja, ampak se to naredi v večih delnih menjavah. Tudi pri nas obstaja nekaj specializiranih serviserjev za avtomatske menjalnike, ki lahko menjavo olja v avtomatskem menjalniku izvedejo brez težav.

servis avtomatskega menjalnika
Drobovje avtomatskega menjalnika

Ne glede na to katero pot izberete pa se nikakor ne zadovoljite z morebitnim odgovorom proizvajalca vozila, da je v vašem vozilu vgrajen avtomatski menjalnik, ki ne potrebuje vzdrževanja, saj zaenkrat proizvajalci olj še niso izdelali olja, ki se nebi ‘obrabljalo’.

Vzdrževanje ročnih menjalnikov

Pri večini avtomobilov z ročnimi menjalniki menjava olja s strani proizvajalca avtomobila ni predvidena. Takšen odgovor boste dobili s strani pooblaščenih servisov in velike večine avtomehanikov.

ročni menjalnik
Ročni menjalnik

Je menjava olja v ročnem menjalniku nujna za brezhibno in dolgoročno uporabo avtomobila?

Na podlagi izkušenj lahko trdimo, da ja. Pri vseh avtomobilih, pri katerih se po večjem številu prevoženih kilometrov izvede menjava olja v menjalniku, se kaže občutna razlika pri prestavljanju, menjave tečejo bolj tekoče še posebej v hladnejših jutrih ko se lastniki pogosto srečujejo s težavnim prestavljanjem, najpogosteje v vzvratno prestavo (dokler se olje približno ne segreje).

Kolikšen je strošek menjave olja?

Običajno gre v ročni menjalnik en do dva litra olja, kar znaša približno 30 EUR stroška. Če imate prostor in vsaj osnovno znanje ter orodje, lahko olje v menjalniku menjate sami, sicer pa vam serviser ne bi smel vzeti več kot 20-30 EUR za to storitev (odvisno od zapletenosti menjave). Glede na to dejstvo, priporočamo menjavo na 150.000 do 200.000 prevoženih kilometrov (oz. najlažje je to narediti ob velikem servisu (menjava jermena)). Strošek menjave olja v ročnem menjalniku je praktično zanemarljiv in ga toplo priporočamo vsem, ki si želijo lepše prestavljanje, hkrati pa želijo nekaj storiti tudi za neproblematično dolgoročno uporabo menjalnika.

s4-transfluid-fill-transtune
Menjava olja

Ob tem je priporočljivo tudi namazati pletenice, ki povezujejo ročko menjalnika z menjalnikom. Tudi to običajno zagotovi občutno lepše prestavljanje.

Dve pomembni opozorili pri menjavi olja v ročnem menjalniku:

  • katero olje izbrati za ročni menjalnik?
    Priporočamo da kupite olje pri pooblaščenem proizvajalcu, če pa želite izbrati olje drugega proizvajalca bodite pozorni, da je ustreznega standarda. Pri nekaterih menjalnikih lahko neustrezno olje pripelje do okvare sinhronov (npr. če olje standarda API GL-5 natočite v menjalnik, ki zahteva olje API GL-4).
  • kakšna količina olja gre v menjalnik?
    Običajno je to navedeno v knjižici z navodili pod točko tehnične mere in specifikacije. Vendar ni nujno, da bo šla dejansko takšna količina olja v menjalnik, saj se pri nekaterih menjalnikih ne da izpustiti celotne količine olja. Navadno je ustrezna količina olja v menjalniku takrat, ko olje priteče skozi odprtino za dolivanje, ki se navadno nahaja nekje na 1/3 višine celotnega ohišja menjalnika.

Kaj se bo zgodilo, če olja v ročnem menjalniku ne boste zamenjali?

Verjetno nič, saj večina avtomobilov pri nas, s prevoženimi nekaj sto tisoč kilometri, olja v menjalniku nima zamenjanega in se še vedno vozijo. Vendar je prestavljanje  trše, manj natančno, včasih tudi menjalnik ob prestavljanju malo zaškrta.

Pri avtomatskem menjalniku se bodo zelo verjetno precej kmalu pojavile težave, ki jih običajno spremljajo draga popravila ali celo menjava menjalnika.

Zaključek

Če je pri avtomatskem menjalniku ustrezno servisiranje obvezno, je pri ročnem menjalniku menjava olja in mazanje pletenic toplo priporočeno, saj to zagotovi lepše prestavljanje in brezhibno dolgoročno delovanje menjalnika. Sploh glede na izredno nizek strošek tega.

Viri: MTL car Garage, Wikipedia, Audi.de, VW.de

 

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.