Mercedes-Benz C (2007-2014)

mercedes-c napake problemi vpoklici rabljen nakup

Mercedes-Benz razreda C je dolgo časa veljal za najbolj prodajan model te znamke. Tretja generacija je z izboljšanjem kvalitete in zanesljivostjo naredila velik napredek v primerjavi s predhodnikom, kar potrjujejo tudi ADAC raziskave. Mi smo preučili, katere napake, okvare in vpoklici so tiste, s katerimi se srečujejo lastniki po vsem svetu.

Leto izdelave: 2007-2014 Prenova: 2011
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: razred C Naslednik: razred C 2014 Razred: srednji razred
Konkurenti: BMW serije 3, Audi A4, Volvo S60/V60, Volkswagen Passat
Modeli: limuzina, karavan, coupe Euro NCAP: ★★★★(2011)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ udobje
+ varnostni sistemi (po prenovi)
+ lega na cesti
+ odlični dizelski motorji
+ končna obdelava
+ atraktivna oblika
– slaba osnovna opremljenost
– materiali v notranjosti pred prenovo
– cenovna dostopnost
– zvočna izolacija
– še vedno prisotne težave z rjavenjem
Bencinski motor:
C 350 Avantgarde
Dizelski motor:
C 220 CDI BlueEfficiency

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Težave z injektorji za vbrizg goriva pri modelih izdelanih med leti 2009 in 2011. Injektorji proizvajalca Delphi so bili slabo združljivi z motornim računalnikom. Največ težav pri modelih 220 CDI in 250 CDI. S servisno akcijo so vsem problematičnim vozilom na pooblaščenih servisih brezplačno zamenjali injektorje in motorni računalnik. Nekatera vozila obstanejo nevozna, pri drugih se prižge samo kontrolna lučka za motor.
 • Znana huda napaka na podvozju. Zaradi slabe protikorozijske zaščite prihaja do rjavenja na zadnjem mostu. Zadnji most je potrebno zamenjati z originalnim delom (cena nadomestnega dela preko 1.000 eur).
 • Nekateri lastniki poročajo o napakah, povezanih z avtomatskim menjalnikom 7G tronic. Prihajalo je do izlitja olja iz menjalnika, kar je povzročilo popolno okvaro menjalnika.
 • Pri bencinskemu V6 motorju, v modelu C 350, je prihajalo do prezgodnje obrabe pogonske verige motorja. Strošek je v primeru pretrganja zelo visok.
 • Pri dizelskih izvedenkah 180 / 200 / 220 CDI z ročnimi menjalniki prihaja do zgodnjih odpovedi dvomasnih vztrajnikov (pred 100 000 km). Težava se kaže kot ropot tresenje vozila pri speljevanju, v prostem teku in pri vožnji z nizkimi obrati. Za odpravo težave je potrebno menjati vztrajnik in komplet sklopke.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • TÜV poročilo poroča o rjavenju ročne zavore pri avtomatskih menjalnikih, ki je posledica neuporabe le te.
 • Pri dizelskih motorjih je prihajalo do puščanja goriva pri filtru goriva. Napako so odpravljali na servisu kot tihi vpoklic.
 • Pri vseh modelih z dizelskim štirivaljnikom OM651 (180 / 200 / 220 / 250 CDI) lastniki poročajo o puščanju hladilne tekočine. Puščanje je največkrat posledica okvare vodne črpalke.
 • Pogost pojav ropota na prednjih blažilcih zaradi obrabe gumijastih vpetij.

mercedes-c napake problemi vpoklici rabljen nakup

Napake na karoseriji

 • Znana huda napaka na podvozju. Zaradi slabe protikorozijske zaščite prihaja do rjavenja na zadnjem mostu. Zadnji most je potrebno zamenjati z originalnim delom (cena nadomestnega dela preko 1.000 eur).
 • Lastniki poročajo o madežih rje, ki se pojavljajo na platiščih. Rja je posledica rjavenja vijakov za pritrditev kolesa. Mercedes-Benz se kljub več opozorilom ni odločil za vpoklic.

Napake notranjosti

 • Nekateri lastniki poročajo o škripajočih zvokih v notranjosti pri modelih pred prenovo.
 • Hitra obraba oblazinjenja iz umetnega usnja. 

mercedes-c napake problemi vpoklici rabljen nakup

Napake elektronike

 • Lastniki poročajo o problemu s smerokazi, ki se pojavlja zaradi vdora vlage v računalnik. Avtomobil kaže napačne smerokaze.
 • Napaka na zadnjih lučeh, ki je posledica slabega stika na konektorjih. S čiščenjem konektorjev se napaka odpravi.
 • Nekateri lastniki poročajo o izpraznitvi akumulatorja ob redki uporabi avtomobila.
 • Pri dizelskih 220 CDI motornih izvedenkah lastniki poročajo o pogostih okvarah senzorja pretoka zraka.
 • Pogosto nedelujoča osvetlitev zadnje tablice zaradi poškodb vodnikov (slaba masa). Težava se reši z zamenjavo dela napeljave. (pretanki vodniki se zamenjajo z debelejšimi)
 • Več lastnikov poroča o prižiganju opozorilne lučke za okvaro ESP sistema. Za prižig je največkrat kriva okvara pedala plina in/ali okvara senzorjev pomika volana oziroma kolesnega senzorja.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
17.11.2008
Možnost izgube moči
1.1.2006
31.12.2007
29.11.2010
Možnost izlitja tekočine volanskega mehanizma
26.1.2012
Možnost izlitja goriva
1.1.2009
15.12.2011
mercedes-c napake problemi vpoklici rabljen nakup
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autoexpress (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), RRSport (Velika Britanija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"