Kdaj se »splača« skleniti kasko zavarovanje?

Kasko zavarovanje in z njim povezana vprašanja so zelo pogosta, sploh pri kupcih rabljenih vozil. Deset let staro vozilo je tako praviloma cenovno zelo ugodno, premija pa lahko ravno zaradi obračuna po novi nabavni ceni ostane visoka. Za vas smo v sodelovanju s strokovnjaki iz Zavarovalnice Triglav preučili, na kaj morate biti pozorni pri avtomobilskem zavarovanju in razkrili, kako pogoste so prevare tudi na tem področju.

car-crash

Kaj je kasko zavarovanje?

Pomembno se je zavedati, da na posameznikovo odločitev pri izbiri zavarovanja vpliva več dejavnikov, kot so okolje in kraj bivanja, način vožnje, finančno stanje, dosedanji škodni rezultat ipd. Kasko zavarovanje priporočamo vsem, ki želijo v največji možni meri zavarovati svoje vozilo. S tem zavarovanjem bodo zavarovanci namreč deležni povračila tudi za škodo na svojem vozilu, če je do škode prišlo zaradi njihove krivde. Glede na to, da zavarovanje avtomobilskega kaska vključuje vrsto kritij nevarnosti, svetujemo da se posamezniki pred sklenitvijo posvetujejo z zavarovalnim zastopnikom, ki jim bo svetoval najprimernejšo kombinacijo kritij, ki jih ponuja zavarovanje glede na potrebe, ki jih ima posamezni voznik in način uporabe vozila.

Delne kombinacije, ki navadno po nekaj letih oziroma po prekinitvi polnega kasko zavarovanja nadomestijo predhodno jamstvo, praviloma krijejo le manjše škode. Ko se višina premije približa vrednosti vozila, je smiselno opustiti kasko zavarovanje; npr. zelo draga starejša vozila, ker se premija obračunava od nove vrednosti vozila. Deset let staro vozilo je tako praviloma cenovno zelo ugodno, premija pa lahko ravno zaradi obračuna po novi nabavni ceni ostane visoka. Če je vozilo pogosteje v uporabi ali je namenjeno za specifičen namen, je smiselno polno kasko zavarovanje. Dodatna razširitev z delnimi kombinacijami pa vodi k ohranjanju doseženega bonusa in vzdržuje ceno zavarovanja.

Suzuki SX4 pregled napak, okvar, zanesljivost, rabljen avto

Splošno kasko zavarovanje

Splošni kasko krije škodo zaradi uničenja ali poškodovanja zavarovanih stvari, ki je posledica presenetljivih in od voznikove volje neodvisnih dogodkov, ki nastanejo:

  • v prometu in mirovanju: prometna nesreča, trčenje, prevrnitev, zdrs ali padec vozila, udarec ali padec kakega predmeta, snega ter ledenih sveč ali ledenih tvorb;
  • zaradi dejanj tretjih oseb: nasilno ali objestno dejanje, manifestacije in demonstracije;
  • zaradi posebnih dogodkov: padec zračnega plovila, pomoč poškodovanim osebam, preprečevanje večje škode na stvareh (ravnanje v skrajni sili).

Delno kasko zavarovanje

Delni kasko lahko sklenete tudi brez splošnega kaska, razen v določenih kombinacijah. Delni kasko je koristen tudi v primeru uveljavljanja škode, ki jo sicer že krije splošni kasko, saj se v tem primeru ne upošteva odbitna franšiza, dogovorjena pri splošnem kasku, in hkrati kot zavarovanec ne izgubite že pridobljenega bonusa pri plačilu zavarovalne premije splošnega kaska.

Z delnimi kombinacijami avtomobilskega kaska lahko zavarujete vozilo pred naslednjimi  nevarnostmi:

  • B – naravne in elementarne nesreče: požar, potres, direktni udar strele, nenadno zunanje toplotno in/ali kemično delovanje, eksplozija – razen jedrske, vihar, toča, snežni ali zemeljski plaz, poplava, hudourniška ali visoka voda;
  • D – divjad in domače živali: neposredni dotik divjadi ali domačih živali;
  • E – steklo: razbitje ali poškodovanje standardno vgrajenih stekel (razen svetlobnih teles in ogledal) na vozilu;
  • H – parkirišče: poškodovanje ali uničenje parkiranega ali ustavljenega osebnega vozila zaradi neposrednega dotika neznanega vozila ter strešnih snežnih plazov, ledenih sveč ali ledenih tvorb, ki padejo s stavb;
  • I – nadomestno vozilo: stroški najema nadomestnega osebnega avtomobila, če je bilo zavarovančevo vozilo poškodovano, uničeno ali ukradeno;
  • J – zunanja svetlobna telesa in ogledala: razbitje ali poškodovanje standardno vgrajenih zunanjih svetlobnih teles in ogledal na vozilu;
  • K – kraja: navadna, vlomska in roparska tatvina, rop ter protipravni odvzem vozila  ter stroški najema nadomestnega vozila in stroški zamenjave ključavnic v primeru tatvine ali izgube avtomobilskih ključev krije zavarovalnica. .

citroen c5 pregled napak, težav, okvar, vpoklicev, problemi

Ni panike, škodo bom prijavil kot “parking”

V Sloveniji in Evropi se pri avtomobilskih zavarovalnicah vsako leto srečujejo z večjim številom prijav škode, ki dejansko sploh ni bila povzročena na opisan način. Zagotovo poznate tisti rek, da boste škodo na avtomobilu že pokrili iz delnega kaska, ki se nanaša na parkirišča. Ali pa zgodbo, da boste običajne žaromete razbili in s kasko zavarovanjem prišli do novih ksenonskih žarometov. “V zavarovalnici smo se z namenom še učinkovitejšega odkrivanja prevar in zavarovalniških goljufij v preteklih letih odločili za reorganizacijo in uporabo novih orodij. Posledično smo že zabeležili boljše rezultate glede deleža potrjenih sumov prevar v okviru obravnavanih primerov. Povečanje rezultatov pripisujemo predvsem izboljšanim prijavam sumov prevar, ki jih pošiljajo cenilci,” nam je zaupal Dejan Jasnič, direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar pri Zavarovalnici Triglav. V prvem polletju letošnjega leta so v največji slovenski zavarovalnici obravnavali 45 % več primerov kot v prvi polovici lanskega leta. Po vrednosti so bili ti primeri kar za 144 % višji od lanskoletnih. Prevare so potrdili v 41 % več obravnavanih primerov kot v lanskem prvem polletju, po znesku pa so že presegle dvakratnik celoletnega lanskoletnega izkupička. Z obvladovanjem zavarovalniških goljufij in drugih vrst kaznivih dejanj želijo predvsem poskrbeti, da bi se dolgoročno znižali stroški zavarovalnice in zavarovancev.

Analitiki lahko podatke s pomočjo teh orodij obdelujejo enostavnejše in celoviteje. Aleksandar Vidovič, direktor podjetja Saviol, je povedal: “Nova tehnologija omogoča boljše odkrivanje in preverjanje zavarovalniških goljufij. Zavedati se je treba, da pri goljufijah ne gre le za tiste, ki se dogajajo zunaj podjetja, ampak gre lahko tudi za notranje goljufije. Z naprednimi računalniškimi programi smo učinkovitejši in jih lahko odkrijemo veliko hitreje.”

Pri nakupu vozila je pomembno preračunati tudi stroške, ki jih sam avtomobil prinese na daljše obdobje in smiselnosti kasko zavarovanja. V primeru, da imate avtomobil opremljen z alarmom in parkiran v domači garaži, letno prevozite manj kot 5.000 kilometrov, potem smiselnost kaska zelo vprašljiva. Kako uporabljate vaš avtomobil in kje ga imate najpogosteje parkiranega poznate vi najbolje sami.

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"