Citroën C4 Cactus (2014-2020)

Citroen C4 Cactus napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Citroën C4 Cactus je Citroënov odgovor na med kupci čedalje bolj popularen razred mestnih križancev.Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2014 – 2020 Prenova: 2018 Proizvajalec: Citroën
Predhodnik: / Naslednik: C4 Cactus Razred: Športni terenec
Konkurenti: Peugeot 2008, Renault Captur, Peugeot 3008, Opel Moka, Mazda CX-3, Škoda Yeti
Modeli: Športni terenec /mestni križanec Euro NCAP: ★★★★(2014)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Udobje
+ Drugačnost
+ Notranjost
+ Prostornost
+ Varčni motorji
+ Zaščite na vratih
– Natančnost končne izdelave
– Robotizirani menjalniki
– Zvočna izolacija
– Odpiranje zadnjih stranskih stekel
– Pomanjkanje odlagalnih površin
Bencinski motor:
1.2 PureTech z omejitvami (zobati jermen)
Dizelski motor:
1.6 BlueHDi
 Priporočen trgovec in serviser vozili Citroën : Avtohiša Kranj

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Zobati jermen. Vsa vozila z bencinskimi motorji, ki imajo zobat jermen v oljni kopeli (pogosteje pa se dogaja pri PureTech -turbobencinskih motorjih) se sočajo z zgodnjo degradacijo le tega. To pomeni, da prihaja do zgodnjega napokanja/razpadanja/krušenja zobatega jermena, ti odkrušeni delci nato plavajo v motornem olju, lahko zamašijo oljne kanale in posledično povzročijo nepopravljivo škodo motorju. V izogib tem težavam priporočamo pogostejše menjavanje (ustreznega) motornega olja in redno vizualno kontroliranje stanja zobatega jermena, kar je mogoče skozi odprtino za dolivanje motornega olja v motor. V koliko opazite razpoke na jermenu ali celo, da so deli jermena odkrušeni priporočamo takojšnjo omejitev uporabe vozila in urgentno menjavo jermena. Enako postopajte v kolikor se na vozilu prižge opozorilna lučka na nizek tlak olja v motorju. Težava se načeloma rešuje v okviru vpoklica
 • Sistem za Adblue. Pri vozilih opremljenih z dizelskimi motorji BlueHDI prihaja do okvar sistema za doziranje tekočine Adblue. Težava je največkrat posledica okvare/odpovedi črpalke za doziranje Adblue in/ali deformacije rezervoarja tekočine Adblue..
 • Citroen C4 Cactus napaka okvara tezava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Katalizator. Večje število lastnikov poroča o odpovedih katalizatorjev pri 1.2 PureTech bencinskih motorjih (60 kW).
 • Robotiziran menjalnik. Pri vozilih opremljenih z robotiziranim ETG6 menjalnikom, prihaja do zgodnjih odpovedi sklopk in aktuatorjev, ki skrbijo za upravljanje s sklopko in prestavami.
 • Sklopka. Večje število lastnikov vozil opremljenih z 1.2 PureTech THP (81 kW) turbo-bencinskimi motorji poroča o hitri obrabi lamel sklopke.

Napake na karoseriji

 • Zapah pokrova motorja. Pri starejših izvedenkah prihaja do težav z zapahom pokrova motorja, ki lahko popolnoma odpove. Težava je načeloma odpravljena z vpoklicom.
 • Šumi vetra na karoseriji. Večje število lastnikov se pritožuje nad izrazitim šumom vetra pri višjih hitrostih, okrog stekel. Težavo v posameznih primerih odpravi menjava tesnil in z dodajanjem tesnilnih penic.
 • Odbijači. Pri starejših vozilih je zaradi neustreznega lepila prihajalo do odlepitve posameznih delov odbijača. Težavo se načeloma rešuje v okviru vpoklica.

Napake notranjosti

 • O pogostih težavah z elementi notranjosti lastniki zaenkrat ne poročajo.

Napake elektronike

 • Klimatski sistem. Posamezni lastniki poročajo o težavah z nedelovanjem hladilnega sistema kabine. Najpogosteje je bila za težavo kriva poškodba kondenzatorja, v posameznih primerih pa tudi popolna odpoved kompresorja klimatskega sistema.
 • Multimedijski vmesnik. Večje število lastnikov poroča o težavah povezanih z multimedijskim sistemom (neodzivnost, črn ekran, počasnost, samodejno resetiranje, nezmožnos upravljanja s prezračevanjem vozila …). V posameznih primerih težavo reši reprogramiranje.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
07/12/2016
Vpoklic zaradi napake na zapahu motornega pokrova.
20/01/2021
Vpoklic zaradi težav z drobljenjem zobatih jermenov.
05/10/2017
Vpoklic zaradi napake na zapahu motornega pokrova.
05/06/2017
Vpoklic zaradi težav z montažo(lepilom) odbijačev.
07/04/2017
Vpoklic zaradi težav z robotiziranim menjalnikom.
24/04/2017
Vpoklic zaradi težav z zaganjačem.
25/05/2017
Vpoklic zaradi možnega puščanja goriva.
26/04/2019
Vpoklic zaradi možnosti poškodb DPF filtra.
13/11/2019
Vpoklic zaradi težav z  zavornim sistemom na zadnji osi.
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.