Audi A4 B8 (2008 – 2015)

Audi A4 v srednjem razredu konkurira tipičnima nemškima tekmecema – BMW serije 3 in Mercedesu razreda C. Med Slovenci izjemno priljubljena limuzina je ustvarjena za večje število prevoženih kilometrov. Kako pa se na tej poti izkaže? Preverili smo zanesljivost.

Leto izdelave: 2008- 2015 Prenova: 2012
Proizvajalec: Audi
Predhodnik: Audi A4 Naslednik: Audi A4 Razred: Srednji razred
Konkurenti: BMW serije 3, Mercedes-Benz razred C, Ford MondeoVolvo S60,
Modeli: Limuzina, Karavan, Povišan karavan Euro NCAP: ★★★★★(2009)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Velika izbira motorjev
+ Lega na cesti
+ Ergonomija
+ Zvočna zatesnjenost
+ Kvaliteta notranjosti
+ Ugled
– Slabo opremljene osnovne različice
– Nezanesljivi multitronic menjalniki
– Cena
Bencinski motor:
1.8T Attraction
Dizelski motor:
2.0 TDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Začetne serije bencinskih 1.8 in 2.0 TSI in TFSI motorjev se srečujejo z visoko porabo olja, ki je največkrat posledica obrabe valjev in batnih obročkov. Z prenovo so težave načeloma odpravili.
 • Vozila opremljena z dizelskimi 2.0 TDI motorji in ročnimi menjalniki se srečujejo z odpovedmi dvomasnih vztrajnikov in intenzivno obrabo lamel sklopk.
 • Pri dizelskih motorjih 2.0 TDI s 105 kW poročajo o pogostejših okvarah turbopolnilnika.
 • Tako pri bencinskih TFSI kot dizelskih TDI izvedenkah prihaja do poškodb in zaskočitve loput v sesalnem kolektorju. Težava je največkrat posledica nabiranja saj v sesalnem kolektorju.
 • Multitronic menjalniki se srečujejo s pogostimi okvarami tako s strani krmilne elektronike kot same mehanike zato odsvetujemo nakup vozila s tovrstnim menjalnikom.
 • Pri vseh FSI in TFSI bencinskih motorjih prihaja do intenzivnega nabiranja saj na vstopnem kolektorji in vstopnih ventilih kar povzroča slabše delovanje motorja, višjo porabo goriva in v primeru vdora večjih kosov saj tudi poškodbe notranjosti motorja. Za izogib tovrstnim težavam priporočamo občasno čiščenje s pomočjo namenskih preparatov.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri dizelskih motorjih 3.0 TDI prihaja do puščanj hladilne tekočine pri hladilniku EGR ventila.
 • Kratka življenska doba prednjih kolesnih ležajev.
 • Pogoste težave s puščanjem hladilne tekočine pri vodnih črpalkah na vseh motornih izvedenkah.

Napake na karoseriji

 • V posameznih primerih lastniki poročajo o vdoru vode skozi požarno steno v predel sopotnikovih nog, zaradi slabe zatesnitve prehodov potrebnih za električno napeljavo. V posameznih primerih lahko voda zalije tudi motorno elektroniko, kar rezultira v dragem popravilu.

Napake notranjosti

 • Na obrabo občutljiv prekrivni sloj plastičnih delov notranjosti.
 • Hitra obraba usnjenega oblazinjenja na izpostavljenih mestih.
 • Okvare ključavnic in zapiralnega mehanizma sovoznikovega predala.

Napake elektronike

 • Večje število težav z nepravilnim delovanjem električne parkirne zavore, okvarami stikal za upravljanje s stranskimi stekli, parkirnimi senzorji, električnim odpiranjem prtljažnika, ogrevanjem stekel in keyless centralnim zaklepanjem. Z težave je kriva programska napaka v multifunkcijskih modulih ki se največkrat odpravi s preprogramiranjem. 
 • Za nepravilno delovanje klimatskega sistema sta pri začetnih modelih največkrat krivi okvari temperaturnega in/ali tlačnega senzorja.
 • Večje število okvar balasta xenon žarometov.
 • Pri dizelskih 2.7 TDI motorjih prihaja do pogostih odpovedi grelnih svečk.
 • V posameznih primerih prihaja do samodejne izpraznitve akumulatorja kar je programska težava in se reši z reprogramiranjem.
 • Za pogoste težave z odpiranjem/zaklepom lopute za točenje goriva je krivo odpovedovanje selenoidnega stikala.

 

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok v poklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
01/10/2014
Vpoklic zaradi težav z zavornim sistemom.
01/01/2012
27/08/2014
05/12/2014
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
01/11/2011
15/10/2014
20/04/2015
Vpoklic zaradi možnega puščanja goriva pri 3.0 TFSI bencinskih izvedenkah.
01/04/2011
30/04/2012

Audi-A4 napaka okvara problem vpoklic zanesljivost nakup

Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.