Test zimskih pnevmatik 2020/2021

Še manj kot mesec dni nas loči od zakonsko predpisanega roka za uporabo zimske opreme. Eno izmed pomembnejših opravil je namestitev zimskih pnevmatik, ki bodo skrbele za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu še posebej v času, ko bo okolico prekrila snežna odeja in ko bodo temperature padle pod ledišče.

Ker velja v Sloveniji čas med 15. novembrom in 15. marcem za obdobje obvezne uporabe zimske opreme smo za vaš že sedaj pri AvtoNasvetih pripravili pregled najnovejšega primerjalnega testa zimskih pnevmatik, ki so ga v medsebojem sodelovanju, opravili evropski avtomobilski klubi vključno s slovenskim AMZS. Tovrstni neodvisni primerjalni testi so pokazatelj odlik ter lastnosti posamezne pnevmatike in zato nepogrešljivi  v procesu nakupa novih pnevmatik.  

Tokrat so na testih primerjali 28 kompletov zimskih M+S pnevmatik s simbolom snežinke na boku v dimenzijah 205/55 R16 H in 235/55 R17 V.

Vabimo vas, da si poleg testa zimskih pnevmatik 2020/2021 preberete še:

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotovitve lastnosti pnevmatik na suhem, mokrem, snegu in ledu prav tako so bile pod drobnogled vzete lastnosti: glasnost, obraba in poraba goriva. Na osnovi testa 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike.
Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 15 različnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 H  in 13 različnih pnevmatik dimenzije 235/55 R17 V
Vse testirane pnevmatike so bile, zaradi zagotovitve transparentnosti in enake obravnave, kupljene v redni prodaji.

Dimenzija 205/55 R16 H

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 H  so v Evropi najbolj prodajana dimenzija zimskih pnevmatik in so namenjene zelo širokemu spektru vozil. V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila spodnjega srednjega razreda ( VW Golf, Škoda Octavia, Opel AstraRenault MeganeKia Ceed, Hyundai I30) in manjših mestnih terencev.

Na testu je oceno zelo priporočljivo pridobilo pet kompletov pnevmatik in sicer Bridgestone Blizzak LM005, Michelin Alpin 6,  Dunlop Winter Sport 5,  Hankook i*cept RS2 ter Maxxis Premitra Snow WP6, ki so se izkazale z odličnimi in uravnoteženimi rezultati na vseh področjih.

Kot zmagovalka letošnjega testa se je izkazala Bridgestonova pnevmatika Blizzak LM005, ki se je najbolje odrezala na mokri podlagi. Michelinova pnevmatika, ki zaseda drugo mesto se je najbolje odrezala kar se tiče obrabe, na drugo mesto pa se je uvrstila zaradi malenkost slabših rezultatov na suhi in mokri cesti. Dunlopova, Hankookova in Maxxisova pnevmatika so vse odlična izbira saj so vse zelo primerljive oziroma nobena negativno ne izstopa.

Nadaljnih 7 pnevmatik, Falken EuroWinter HS01, Continental WinterContact TS860, Goodyear UltraGrip 9+, Sava Eskimo HP2, Toyo Observe S944, Pirelli Cinturato Winter in Giti Giti Winter W1 je oceno priporočljivo dobilo, ker se na enem ali več področjih niso enakovredno kosale z najboljšimi.

V snežnih razmerah vse pnevmatike z oceno priporočljivo dosegajo primerljive rezultate z malenkostno slabšim rezultatom pri pnevmatkah Falken.

Na ledu vse pnevmatike z oceno priporočljivo dosegajo primerljive rezultate.

Najmanjšo obrabo in posledično dolgo trajanje lahko pričakujejo lastniki pnevmatik Michelin in Dunlop (če izvzamemo pnevmatiko King Meiler, ki je v tej kategoriji sicer dosegla najboljši rezultat a jo zaradi ostalih slabih lastnosti ne priporočamo) medtem, ko največjo obrabo dosegajo pnevmatike proizvajalca Bridgestone, Maxxis, Continental, Toyo, Goodyear, Pirelli in Semperti.  Najvišjo porabo goriva gre pričakovati pri pnevmatiki proizvajalca Falken, medtem ko se boste najbolj varčno vozili na pnevmatikah proizvajalca Dunlop .

Pnevmatike Semperit Speed-Grip 3 so si zaradi slabega obnašanja na suhi podlagi prislužile zgolj oceno priporočljivo z omejitvami medtem, ko se zelo dobro obnesejo na mokri cesti in snegu.

Na žalost sta na testu tudi dve pnevmatiki dobili oceno ni priporočljivo. To sta pnevmatiki King Meiler Winter Tact WT81 (obnovljena pnevmatika) in Tristar Snowpower HP, ki sta se zelo slabo odrezale na mokrem, ter nekaj slabše na snegu, pnevmatika King Meiler pa tudi zelo slabo na suhi cesti.

Dimenzija 235/55 R17 V

Pnevmatike dimenzije 235/55 R17 V so prva izbira srednjega razreda mestnih terencev in križancev ter nekaterih dostavnikov in kombijev.

Na testu so se izmed 13-ih pnevmatik ene (1) izkazale kot zelo priporočljive,  enajst (11) kot priporočljive ter ene (1) kot priporočljive z omejitvami, nobena izmed njih pa si ni privozila ocene ni priporočljivo.

Kot vsestransko najbolje uravnotežena se je izkazala pnevmatika Michelin Pilot Alpin 5, ki se od vseh najbolje izkaže na suhi cesti in na snegu. Prav tako pa dosega zelo dobre rezultate na ledu in mokri cesti ter se izkaže z nizko obrabo in nizko porabo goriva.

Med množico pnevmatik z oceno priporočljivo je mogoče opaziti večje razlike v posameznih lastnostih in sicer jih lahko glede na rezultate razvrstimo v štiri skupine.

V prvi skupini so pnevmatike, ki se slabše obnesejo v enem izmed testiranih segmentov. To so pnevmatike Goodyear UltraGrip Preformance +, Bridgestone Blizzak LM005 in Kleber Krisalp HP3, ki se slabše obnesejo na suhi cesti. Se pa hkrati zelo dobro obnesejo na mokri cesti in v snegu. Od vseh pnevmatik se je npr. Bridgestonova pnevmatika z naskokom najbolje odrezala na mokrem.

V drugo skupino lahko razvrstimo pnevmatike katere se slabše odrežejo na snežni podlagi, v to skupino spadata pnevmatiki Dunlop Winter Sport 5 SUV in Vredestein Wintrac Pro, ki pa se drugače dobro odrežeta na suhi in mokri cesti ter tudi na poledenelih tleh.

V tretjo skupino so se uvrstile štiri pnevmatike, ki so se slabše odrezale pri dveh glavnih lastnostih. Najbolje ocenjena izmed njih je pnevmatika ESA+TECAR Supergrip pro, ki se slabše obenese na suhi in mokri cesti, kjer se slabše odreže tudi pnevmatika Cooper Discoverer Winter. Pnevmatika Continental Winter Contact TS 850 P se slabše odreže na suhi in zasneženi podlagi medtem, ko se Nokianova pnevmatika WR Snowproof slabše obnese na snegu in ledu.

V četrto skupino pa smo razvrstili preostali dve pnevmatiki s slabšo oceno pri treh glavnih lastnostih. To sta pnevmatiki Pirelli Winter Sottozero 3, ki se slabše obnese na suhem, ledu in snegu ter Fulda Kristal Control SUV, ki se slabše obnese na suhem, mokrem in v snegu.

Kar se tiče obrabe sta se na testu najbolj izkazali pnevmatiki proizvajalcev ESA+TECAR in Semperit, medtem ko boste najnižjo porabo goriva dosegali s pnevmatikami proizvajalcev Goodyear, Bridgestone in Cooper.

Najslabše ocenjene pnevmatike na letošnjem testu v dimenziji 235/55 R17 V so bile Semperit Speed-Grip 3 SUV, ki je oceno priporočljivo z omejitvami dobila zaradi izrazito slabega obnašanja na suhi cesti.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testa zimskih pnevmatik 2020/2021 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Viri: AMZS, ADAC, Motorevija, EdenTyres.com

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.