Test zimskih pnevmatik 2016/2017

Zgodnji jesenski čas je v deželi na sončni strani alp idealen za začetek priprav jeklenega konjička na zimo. Eno izmed pomembnejših opravil je namestitev zimskih pnevmatik, ki bodo skrbele za zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu še posebej v času, ko bo okolico prekrila snežna odeja in ko bodo temperature padle v okolico ledišča.  

Ker velja v Sloveniji čas med 15. novembrom in 15. marcem za obdobje obvezne uporabe zimske opreme smo za vaš že sedaj pri AvtoNasvetih pripravili pregled najnovejšega testa zimskih in celoletnih pnevmatik, ki so ga v medsebojem sodelovanju opravili evropski avtomobilski klubi vključno s slovenskim AMZS. Tokrat so na testih primerjali 28 kompletov zimskih M+S pnevmatik v dimenzijah 185/65 R15 T in 225/45 R17 H ter 7 kompletov celoletnih pnevmatik v dimenziji 205/55 R16 V.

Test celoletnih pnevmatik. Vir. MotorevijaVabimo vas, da si poleg testa zimskih pnevmatik 2016/2017 preberete še:

Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotovitve lastnosti pnevmatik na suhem, mokrem, snegu in ledu prav tako so bile pod drobnogled vzete lastnosti: glasnost, obraba in poraba goriva. Na osnovi rezultatov 17-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike.
Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 15 tipov pnevmatik dimenzije 185/65 R15 T,  13 tipov dimenzije 205/55 R16 H in 7 tipov celoletnih pnevmatik dimenzije 205/55 R16 V.
Vse testirane pnevmatike so bile, zaradi zagotovitve transparentnosti, kupljene v redni prodaji. Posledično nekaterih novih pnevmatik, ki so na trg prišle v zadnjih tednih, ni na seznamu testiranih saj le te še niso bile na voljo v prosti prodaji ob začetku testa.
Od vseh testiranih pnevmatik so tri (3) dobile oceno dobro/zelo priporočljivo, triindvajset (23) jih je dobilo oceno zadovoljivo/priporočljivo,  pet (5) jih je dobilo oceno priporočljivo z omejitvami  in štiri (4) oceno  ni priporočljivo.

Zimske pnevmatike

Dimenzija 185/65 R15 T

Pnevmatike dimenzije 185/65 R15 T so namenjene vozilom spodnjega srednjega razreda ter na nekaterim mestnim malčkom. V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Citroën C3, Opel Corsa, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Škoda Fabia, Seat Ibiza, Renault Clio, …
Na testu so se z oceno zelo priporočljivo izkazale pnevmatike Goodyear UltraGrip 9, in Michelin Alpin A4, ki sta se izkazali z dobrimi in uravnoteženimi rezultati na vseh področjih. Goodyearova pnevmatika je dominirala pri najnižji porabi goriva Michelinova pa pri najmanjši obrabi.

Za malenkost sta oceno zelo priporočljivo izgubili pnevmatiki Nokian WR D4 in Pirelli Cinturato winter. Prva zaradi slabše ocene na mokrem in druga zaradi slabše ocene v suhem.

Šest pnevmatik, Vredestein  Snowtrac 5, Esa-tecar super grip 9Hankook  I’cept RS2 W452, Brigdgestone Blizzak LM001, Dunlop SP Winter Response 2 in Nexen Wingguard snow’G WH2m, je oceno zadovoljivo dobilo zato, ker se na dveh ali več področjih niso enakovredno kosale z najboljšimi.

Poleg osmih so še tri pnevmatike prejele oceno priporočljivo, a imajo zaradi ene izrazitejše slabosti slabši rezultat od ostalih. Uniroyalova pnevmatika MS plus 77 se je izkazala slabše na suhi cesti medtem, ko sta se pnevmatiki Barum Polar in in Viking Snowtech II slabše izkazali v mokrem.

V snežnih pogojih so se vse pnevmatike odrezale dobro, prednjačita pa Uniroyalova MS plus 77 in Vikingova SnowTech II katerima tesno sledita Goodyearova UltraGrip 9 in Bridgestonova Blizzak LM001.

Na ledu prednjačijo pnevmatike Goodyear UltraGrip 9, Michelin Alpin A4, Nokian WR D4 in Pirelli Cinturato Winter.

Najmanjšo obrabo in posledično dolgo trajanje lahko pričakujejo lastniki pnevmatik Michelin, Barum in Kleber medtem, ko je razlika v porabi goriva med najboljšo (Goodyear) in najslabšo (Michelin)  5,4% kar rezultira v 3 dl goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Pnevmatiki Firestone Winterhawk 3 in Kleber Krisalp HP2 sta si zaradi izrazito slabega obnašanja v mokrem zaslužili oceno slabo oziroma ni priporočljivo. 

Dimenzija 225/45 R17 H

Pnevmatike dimenzije 225/45 R17 H so nameščene na vozila spodnjega srednjega in srednjega razreda. V izbrani dimenziji se največkrat znajdejo vozila: Ford Focus, Mazda 3, Opel Astra in Meriva, Volkswagen GolfTouran in Passat, Peugeot 308 in 508, Renault Megane ter drugi.

Na testu se je izmed 13-ih pnevmatik zgolj ena izkazala kot zelo priporočljiva, deset (10) kot priporočljive, ter dve (2) kot pogojno priporočljive.

Pri večji dimenziji se je kot vsestransko najboljša izkazala pnevmatika Dunlop Wintersport 5V suhem je najboljši rezultat dosegla  pnevmatika Bridgestone Blizzak LM001 v mokrem pa pnevmatika Uniroyal MS plus 77.

Najslabše ocenjeni sta bili pnevmatiki Matador MP 92 Sibir Snow in BF Goodrich G-Force winter zaradi izrazito slabega obnašanja v mokrem.

Z izrazito majhno obrabo in posledično dolgim trajanjem so na testu prednjačile pnevmatike prioizvajalca BF Goodrich medtem, ko se z najvišjo obrabo spopadajo pri proizvajalcu Yokohama.

Pri porabi goriva je bila razlika med najboljšo (Goodyear) in najslabšo (Verdestein) 5,5 % kar znese dobre 3 decilitre na 100 prevoženih kilometrov.

Celoletne pnevmatike

Dimenzija 205/55 R16 V

Poleg testa zimskih pnevmatik se je na tokratnem testu preverjalo tudi lastnosti sedmih celoletnih pnevmatik, ki predstavljajo kompromisno pnevmatiko za vse tiste, ki letno prevozijo manjše število kilometrov in vse tiste, ki se malokrat srečujejo z izrazito zimskimi razmerami (sneg, led, nizke temperature). Predmetne pnevmatike se je testiralo v zimskih in letnih pogojih saj morajo biti lastnosti celoletne pnevmatike preizkušene v vseh vremenskih pogojih.

Na splošno so se celoletne pnevmatike odrezale slabše od namenskih letnih oziroma zimskih pnevmatik. Dva (2) modela sta dobila oceno priporočljivo, trije (3) oceno priporočljivo z omejitvami in dva (2) oceno ni priporočljivo.

Od vseh so se najbolje odrezale Michelinove pnevmatike CrossClimate, ki se je zelo dobro odrezala na suhi in mokri cesti, imela najmanjšo obrabo in porabo goriva, slabše pa se je odrezala v snegu.

Druga prav tako z oceno priporočljivo ocenjena pnevmatika je Verdesteinova Quatrac 5, ki je na mokri in suhi cesti sicer za razred slabša od Michelinove a se na snegu odreže bolje.

Nekaj slabše so se odrezale pnevmatike Nokian Weatherproof, Goodyear Vector 4 season gen 2, Pirelli Cinturato All season, vse z oceno priporočljivo z omejitvami. Omenjeno oceno so si prislužile zaradi slabšega obnašanja na suhi cesti.

Negativno presenečeje testa je nedvomno Bridgestone A001, ki se je poleg slabih lastnosti na suhi cesti katastrofalno odrezala tudi v snegu zato je poleg pnevmatike Hankook Kinergy 4S H740, ki se zelo slabo znajde v mokrem, prejela oceno ni priporočljivo.

celoletne-205-16Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testa zimskih pnevmatik 2016/2017 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: AMZS, ADAC, Motorevija

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.