Test letnih pnevmatik 2015

V dneh, ko večji del Slovenije uživa v soncu in spomladanskih temperaturah pa najbolj zagrizeni avtomobilisti neučakano pričakujejo 15. marec, dan, ko bodo lahko tudi uradno vozilo preobuli iz ozkih zimskih na široke letne pnevmatike. Ker je čas menjav hkrati tudi najprimernejši za menjavo starih iztrošenih pnematik za nove, so za vaše lažje odločanje tudi letos evropski avtomobilski klubi opravili test letnih pnevmatik katerega rezultate je za nas predstavil slovenski AMZS

Test celoletnih pnevmatik. Vir. Motorevija

Tokrat so na testih primerjali 35 kompletov letnih pnevmatik in sicer 16 kompletov v dimenziji 185/60 R14 H in 19 kompletov v dimenziji 205/55 R16 V. Testiranje je bilo izvedeno z namenom ugotoviti obnašanje pnevmatik na suhem in  v mokrem prav tako je bila pozornost namenjena glasnosti, obrabi in porabi goriva. Na osnovi rezultatov dobljenih iz opazovanja 12-ih različnih lastnosti je bila podana končna ocena posamezne pnevmatike. Za Vas smo pri portalu AvtoNasveti pripravili povzetek omenjenih testov.

Dimenzija 185/60 R14 H

Pnevmatike dimenzije 185/60 R14 H so namenjene vozilom spodnjega srednjega razreda ter nekaterim mestnim malčkom. V omenjeni dimenziji bomo največkrat našli obuta vozila kot so: Citroën C3, Opel Corsa, Peugeot 208, Volkswagen Polo, Toyota Yaris, Škoda Fabia, Seat Ibiza, Renault Clio in ostali.

Na testu je oceno zelo priporočljivo prejelo kar šest pnevmatik ter nadaljnih osem oceno priporočljivo. Kot ne-priporočljiva oziroma priporočljiva z omejitvami pa sta se na testu izkazala dva modela pnevmatik. V družbi najboljših najdemo  Continental ContiPremium Contact 5, Goodyear Efficient Grip Performance, Nokian Line, Dunlop Sport Blu Response, Vredestein Sportrac 5 in Hankook Kinergy Eco k425. Z najnižjo porabo goriva in najnižjo obrabo vodi Kumho KH27 ECOWing ES01, ki pa je žal zaradi slabšega obnašanja na mokrem zgolj zadovoljiva izbira.

Test letnih pnevmatik. Vir. Motorevija
Test letnih pnevmatik. Kliknite na fotografijo za ogled rezultatov. Vir. Motorevija

V suhem je daleč najboljšo oceno dobila Goodyear Efficient Grip Performance medtem, ko v mokrem prednjači Continental ContiPremiun Contact 5, ki je hkrati tudi najbolje ocenjena pnevmatika. Pri pnevmatikah z oceno priporočljivo je bilo največ točk izgubljenih zaradi slabšega obnašanja na mokri podlagi. Najslabše pa sta se odrezali pnevmatiki Kumho KH27 ECOwing ES01 in Matador MP 16, ki se izredno slabo obneseta na mokrem.

Dimenzija 205/55 R16 V

Pnevmatike dimenzije 205/55 R16 V so nameščene na vozila spodnjega srednjega in srednjega razreda. V izbrani dimenziji se največkrat znajdejo vozila: Ford Focus, Mazda 3, Opel Astra in Meriva, Volkswagen Golf in Touran, Peugeot 308, Renault Megane ter drugi.

Na testu se je izmed 19-ih pnevmatik šest izkazalo, kot zelo priporočljivih, dvanajst, kot priporočljivih in ena kot ne-priporočljiva. Pri večji dimenziji se je z najboljšo oceno izkazala pnevmatika Michelin Premacy 3, ki prednjači z odličnim obnašanjem na suhem in daleč najmanjšo obrabo. V družbi najboljših pa najdemo še Goodyear Efficient Grip Performance, Contitnental ContiPremium Contact 5, Dunlop Sport Blu Response, Pirelli Cinturato P7 Blue in Bridgestone Turanza T001. Izmed vseh se na mokrem najbolje odrežejo Goodyear-ova pnevmatika Efficient Grip Performance, Pirelli-jeva Cintauro P7 Blue in Kumho HS51.

Podobno kot pri manjši dimenziji so pnevmatike z oceno priporočljivo največ točk izgubljale zaradi slabšega obnašanja v mokrem, kar je bil tudi poglaviten razlog za oceno nepriporočljivo pri pnevmatiki Nankang Econex Eco-2 (Green/Sport). Najdlje boste lahko prevozili s pnevmatikami Michelin Primacy 3 in Michelin Energy Saver, najnižjo porabo goriva boste dosegali s pnevmatikama Bridgestone Ecopia EP001S in Hankook Kinergy Eco K425 medtem, ko se boste najtišje vozili na pnevmatikah Continental Conti Eco Contact 5 in Hankook Kinergy Eco K425.

Test letnih pnevmatik. Vir. Motorevija
Test letnih pnevmatik. Kliknite na fotografijo za ogled rezultatov. Vir. Motorevija

Poleg omenjenga pa lahko na testu večje dimenzije pnevmatik opazimo vzporedni test Bridgestonovih, Continentalovih, Hankookovih in Michelinovih eko in navadnih izvedenk posamezne pnevmatike. Če se osredotočimo zgolj na porabo goriva vidimo, da sta si tako Michelinovi (Primacy 3 in Energy saver+) kot tudi Continentalovi (Conti Premium Contact 5 in Conti Eco contact 5) pnevmatiki po rezultatih zelo blizu medtem, ko se Bridgestonovi ( Turanza T001 in Ecopia EP001s) in Hankookovi (Ventus Prime2 K115 in Kinergy Eco K425) signifikantneje razlikujeta z nižjo porabo v prid eko izvedenkam. Iz tega lahko sklepamo, da si pnevmatiki zadnjih dveh proizvajalcev zaslužita oznako eko medtem, ko si prvi dve ne vendar je bolj kot prihranek energije negativno presečenje, da se pri vseh izvedenkah, eko pnevmatike, opazno slabše obnesejo, kot njihove običajne izvedenke, zato gre pred nakupom premisliti ali je smotrno vseld malenkost nižji porabi zanemariti višjo stopnjo varnosti.

 

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testov letnih pnevmatik 2015 v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Preberite še podroben članek na temo nakupa in oznak na pnevmatiki – Nakup Pnevmatik

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: AMZS, ADAC, Motorevija

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.