Test letnih pnevmatik 2014

Test letnih pnevmatik

Vabljeni, da si ogledate test ZIMSKIH pnevmatik 2014, ki je na voljo tukaj. 

Zamenjava zimskih pnevmatik za letne je pri nas zakonsko dovoljena s 15. marcem. Za vas, še posebej  za tiste, ki nameravate s poletno sezono kupiti nove letne pnevmatike, pripravili obširen pregled testov letnih pnevmatik. 

Tokrat smo v letnem članku o pnevmatikah pregledali kar 3 različne teste letnih pnevmatik, da bi vam lahko kar se da nazorno prikazali rezultate. Po aferi nemški ADAC letos ni objavil testov letnih pnevmatik. Zato so to delo opravili pri organizaciji GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH), drugem največji nemškem avtomoto klubu ACE in pri priznani reviji Auto Bild, ki je tudi naš partner. Za orientacijo smo objavili tudi rezultate lanskih testiranj AMZS.

Test letnih pnevmatik

Test letnih pnevmatik GTÜ in ACE

Po aferah v nemškem ADACu je letos pomembno vlogo odbila nemška organizacija GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung mbH) in drugi največji nemški avtomobilski klub ACE (Auto Club Europa). Skupaj sta pripravila rezultate testov enajstih različnih letnih pnevmatik, ki so na voljo v nemških trgovinah. Tokrat so testirali pnevmatike v dimenzijah 225/45 R 17.

Rezultati tokratnih testiranj so pokazali, da med testiranimi pnevmatikami ni bilo slabih. 7 testiranih pnevmatik (Apollo Aspire 4GXL, Barum Bravuris 3 HM, Bridgestone Potenza S001, Hankook Ventus s1 evo 2, Kumho Solus HS 51, Nokian Line XL in Vredestein Ultrac Vorti) na koncu testiranj prejelo oceno priporočljivo, 4 testirane pnevmatike (Pirelli P Zero, Continental SportContact 5, Dunlop Sport Maxx RT in Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2) pa so prejele najvišjo možno oceno zelo priporočljivo.

Test letnih pnevmatik
Rezultati testa za pnevmatike 225/45 R17. Vir: GTÜ

Prvo mesto v tabeli se je tokrat prebila pnevmatika Continental SportContact 5, ker je dobila 143 od možnih 190 točk. Ta pnevmatika je blestela predvsem pri zaviranju na mokri podlagi. Drugo mesto sta osvojili pnevmatika Pirelli P Zero in pnevmatika Dunlop Sport Maxx RT. Obe pnevmatiki osvojili 134 od možnih 190 točk. Pirellijeva pnevmatika ponuja malenkostno boljše vozne lastnosti po mokri cesti kot pnevmatika Dunlop, vendar je Dunlop pnevmatika nekoliko boljša ob splavanju (aquaplaning). Sledi jima pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, ki je dobila 131 od možnih 190 točk.

Pri zaviranju na suhi cesti je ponovno blestela pnevmatika znamke Continental SportContact 5, druga je pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2), tretji sta pnevmatiki znamk Dunlop in Pirelli, ker sta v tej disciplini osvojili enako število točk.

Pri voznih lastnostih je tokrat v ospredju pnevmatika Goodyear, ki je dobila eno točko več od zasledovalcev znamk Pirelli, Continental in Dunlop. Najslabše uvrščena pnevmatika na tem testu, ki navzlic temu ni prejela slabe ocene, je pnevmatika znamke Kumho, ker je dobila samo 111 od možnih 190 točk, predvsem zaradi najslabših zaviralnih sposobnosti na vseh podlagah, ker so jo pri zaviranju prehitele vse ostale pnevmatike, čeprav južnokorejski izdelek ne sodi med najcenejše pnevmatike.

Test letnih pnevmatik

Test letnih pnevmatik AutoBild

Nemški Auto Bild je objavil test 50 letnih pnevmatik z merami 225/50 R17, v katere so po navadi obuti avtomobili srednjega razreda in tudi prestižnejših znamk. Pri testu so se osredotočili na verjetno najpomembnejšo lastnost – obnašanje pnevmatike med zaviranjem, pri čemer so ločeno merili zavorno pot na mokri in suhi podlagi.

Za najzanesljivejšo med zaviranjem se je izkazala pnevmatika Pirelli Cinturato P7, ki je testni avto BMW serije 3 na mokri podlagi s 100 km/h zaustavila po 46,3 metra, kar je bil sploh najboljši rezultat, na suhem pa po natančno 36 metrih. Goodyearova efficient grip performance se je sicer na suhem ustavila že po 35,4 metra, a se je slabše obnesla na mokrem.

Pnevmatika Zavorna pot
v mokrem
(Meter)
Zavorna pot
v suhem
(Meter)
1 Pirelli Cinturato P 7 Ecoimpact 46,3 36,0
2 Hankook Ventus Prime 2 46,9 35,7
3 Michelin Primacy 3 47,2 35,6
4 Continental SportContact 5 47,5 35,4
5 Goodyear EfficientGrip Performance 47,7 35,6
6 Bridgestone Turanza T001 47,6 36,0
7 Point S Summerstar Sport 2 47,7 36,3
8 General Altimax UHP 47,9 36,5
9 Fulda SportControl 48,4 36,1
10 Sava Intensa UHP 49,0 35,5
11 Dunlop Sport Maxx RT 49,1 35,5
12 Atlas Sport Green 48,6 36,6
13 Kumho Ecsta LE Sport KU 39 48,5 36,8
14 Nexen N’Fera SU 1 48,2 37,2
15 Apollo Aspire 4G 49,3 36,3
Vir: AutoBild

Na skupno drugo mesto se je tako uvrstil Hankookov ventus prime2, sledi Michelin primacy 3Continental Sportcontact 5 je v tej razvrstitvi četrti, pred znamko Goodyear. Na še vedno zelo dobrem desetem mestu se je znašla Sava intensa HP, celo mesto pred Dunlop sport maxx RT. Razočarale so pnevmatike Nokian, Yokohama, Toya, Kleber, Vredestein in Semperit, ki se niso uvrstile med najboljšo petnajsterico, medtem ko so se tam znašle pnevmatike nizkocenovnih znamk General, Atlas, Nexen in Apollo.

Test letnih pnevmatik AMZS

Letos AMZS ni izvedel testa letnih pnevmatik. Zato moramo pri AMZS testu upoštevati rezultate lanskoletnega testiranja. Test letnih pnevmatik je AMZS izvedel v sodelovanju s tujimi evropskimi avtomobilskimi klubi: ADAC, ÖAMTC, TCS ter drugimi. Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 38 modelov letnih pnevmatik, od tega 19 manjše in 19 večje dimenzije, različnih proizvajalcev in modelov, vse testirane pnevmatike so bile podvržene testom za 12 različnih meril, obnašanje v mokrem, obnašanje v suhem, glasnost, poraba goriva in obraba. V spodnjih tabelah se nahajajo dobljeni rezultati, kjer manjša vrednost posamezne lastnosti nakazuje na boljši rezultat posamezne pnevmatike.

Dimenzija 185/60 R 15 H

Dimenzija pnevmatik 185/60R 15 pri nas spada med najpogosteje kupljene pnevmatike na trgu. S to dimenzijo so namreč opremljeni najbolje prodajani avtomobili pri nas. Našli jih boste na vozilih spodnjega srednjega razreda, kot so Renault Clio, VW Polo, Audi A1, Mini, Fiat Punto… Pnevmatike v tem razredu se pogosto oglašujejo kot ECO pnevmatike in pri njih je najpomembnejši kotalni upor. Pnevmatike so narejene tako, da zagotavljajo nižjo obrabo, kar omogoča veliko število prevoženih kilometrov in nižjo porabo goriva.

Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik za dimenzijo 185/60 R 15 H
Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik 2013 za dimenzijo 185/60 R 15 H, vir: AMZS

Dimenzija 225/45 R 17 W/Y

Drugi test pnevmatik je potekal v drugi izmed najbolj razširjenih dimenzij – sicer 225/45R 17. Pnevmatike te velikosti so najpogosteje nameščene na avtomobilih srednjega razreda.  Takšne pnevmatike najdemo na vozilih Audi A4, Mercedes-Benz razred C, BMW 3, Škoda Octavia… Gre za nekoliko bolj športne modele proizvajalcev, pri katerih je pomemben predvsem dober oprijem pnevmatike na suhem in mokrem.

Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik za dimenzijo 245/45 R17
Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik 2013 za dimenzijo 225/45 R17, Vir: AMZS

Kot je razvidno iz zgornjih tabel, se je izkazalo, da so pnevmatike priznanih proizvajalcev, tako za manjšo kot večjo dimenzijo, dosegale mnogo boljše rezultate od tistih manj poznanih in uveljavljenih. Prav tako so se za malenkost zavajujoče izkazale EU nalepke, saj so se primerjane pnevmatike  odrezale ravno v obratnem vrstnem redu, kot bi pričakovali glede na oznake na EU nalepki, npr. pnevmatika A je imela glede na EU nalepko višjo oceno pri porabi goriva od pnevmatike B, na testu pa se je izkazalo ravno nasprotno.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testov letnih pnevmatik v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo, zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko in ne glejte na vsak evro.

Preberite še podroben članek na temo nakupa in oznak na pnevmatiki – Nakup Pnevmatik

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.   Viri: AutoBild, AMZS, Gumax, ADAC, Žurnal,

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.