Test letnih pnevmatik 2013

Nakup pnevmatik

Kljub dejstvu, da se zimske razmere na slovenskih cestah še ne bodo poslovile s 15.marcem, ki označuje zakonsko obvezujoč datum za zimsko opremo na vozilu, smo za vse Vas, še posebej za tiste, ki nameravate s poletno sezono kupiti nove letne pnevmatike, pripravili kratek pregled testov letnih pnevmatik dimenzij 185/60 R 15 ter 225/45 R 17.

Letošnji izčrpen test letnih pnevmatik je tako, kot poprejšnja leta izvedel AMZS v sodelovanju s tujimi evropskimi avtomobilskimi klubi: ADAC, ÖAMTC, TCS ter drugimi. Na testu je bilo pod drobnogled vzetih 38 modelov letnih pnevmatik, od tega 19 manjše in 19 večje dimenzije, različnih proizvajalcev in modelov, vse testirane pnevmatike so bile podvržene testom za 12 različnih meril, obnašanje v mokrem, obnašanje v suhem, glasnost, poraba goriva in obraba. V spodnjih tabelah se nahajajo dobljeni rezultati, kjer manjša vrednost posamezne lastnosti nakazuje na boljši rezultat posamezne pnevmatike.

Dimenzija 185/60 R 15 H

Dimenzija pnevmatik 185/60R 15 pri nas spada med najpogosteje kupljene pnevmatike na trgu. S to dimenzijo so namreč opremljeni najbolje prodajani avtomobili pri nas. Našli jih boste na vozilih spodnjega srednjega razreda, kot so Renault Clio, VW Polo, Audi A1, Mini, Fiat Punto… Pnevmatike v tem razredu se pogosto oglašujejo kot ECO pnevmatike in pri njih je najpomembnejši kotalni upor. Pnevmatike so narejene tako, da zagotavljajo nižjo obrabo, kar omogoča veliko število prevoženih kilometrov in nižjo porabo goriva.

Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik za dimenzijo 185/60 R 15 H
Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik 2013 za dimenzijo 185/60 R 15 H, vir: AMZS

Dimenzija 225/45 R 17 W/Y

Drugi test pnevmatik je potekal v drugi izmed najbolj razširjenih dimenzij – sicer 225/45R 17. Pnevmatike te velikosti so najpogosteje nameščene na avtomobilih srednjega razreda. Takšne pnevmatike najdemo na vozilih Audi A4, Mercedes-Benz razred C, BMW 3, Škoda Octavia… Gre za nekoliko bolj športne modele proizvajalcev, pri katerih je pomemben predvsem dober oprijem pnevmatike na suhem in mokrem.

Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik za dimenzijo 245/45 R17
Rezultati AMZS testa letnih pnevmatik 2013 za dimenzijo 225/45 R17, Vir: AMZS

Kot je razvidno iz zgornjih tabel, se je izkazalo, da so pnevmatike priznanih proizvajalcev, tako za manjšo kot večjo dimenzijo, dosegale mnogo boljše rezultate od tistih manj poznanih in uveljavljenih. Prav tako so se za malenkost zavajujoče izkazale EU nalepke, saj so se primerjane pnevmatike odrezale ravno v obratnem vrstnem redu, kot bi pričakovali glede na oznake na EU nalepki, npr. pnevmatika A je imela glede na EU nalepko višjo oceno pri porabi goriva od pnevmatike B, na testu pa se je izkazalo ravno nasprotno.

Upamo, da Vam bodo zgornji podatki s testov letnih pnevmatik v pomoč pri izbiri novih, ob tem pa tudi pomislite, da je preko pnevmatike zagotovljen edini stik vozila s cestiščem, kjer lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo, zato se pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, odločite za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko in ne glejte na vsak evro.

Preberite še podroben članek na temo nakupa in oznak na pnevmatiki – Nakup Pnevmatik

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: AMZS, Gumax, ADAC

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.