Opel Zafira (1999 – 2005)

opel z afira, napake, težave, vpoklici, problemi

Opel Zafira spada med velike enoprostorce, ki so v Evropi povzročili pravo malo revolucijo v načinu vožnje. Priljubljena je predvsem pri družinah. Pri avtonasvetih smo preučili napake, težave in vpoklice, ki jih poročajo lastniki vozil po celem svetu. 

Leto izdelave: 1999 – 2005 Prenova: 2003
Proizvajalec: Opel
Predhodnik: / Naslednik: Zafira Razred: Velik enoprostorec
Konkurenti: Fiat Multipla, Renault Scenic, Ford C-Max, Volkswagen Touran
Modeli: enoprostorec Euro NCAP: ★★★(2001)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ 7 Sedežev
+ Prilagodljivost
+ Prostornost
+ Opremljenost
– Žejni bencinski motorji
– Zavore
– Zanesljivost prvih letnikov
– Zadnji sedeži
Bencinski motor:
2.2 16V
Dizelski motor:
2.2 DTI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pogosto puščanje cevi in črpalk servo ojačanja volana, pri vseh izvedbah.
 • Pri 2.0 DTI dizelskih motorjih starejših od letnika 2002 se pojavlaja veliko število okvar visokotlačne črpalke.
 • Pogosto odpovedovanje turbopolnilnikov na 2.2 DTI dizelskih motorjih. Težava se pojavlja tudi pri 2.0 DTI motorjih vendar redkeje. V primeru okvare turbopolnilnika bodite prav tako pozorni na možne poškodbe hladilnika vstopnega zraka.
 • Vozila starejša od letnika 2002 in z motorji 2.0 DTL in DTI se srečujejo s povišano porabo olja, zato se priporoča redno kontroliranje nivoja saj lahko v nasprotnem primeru motor ostane brez mazanja in se posledično uniči.
 • Pri 1.8 bencinskem motorju lasntiki poročajo o hitrem poškodovanju navojev na karterju pri čepu za izpust olja.

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vseh dizelskih izvedenkah izdelanih do začetka leta 2003 se pojavlja kronično odpovedovanje MAF senzorjev (merilec pretoka zraka). Težava se nakazuje kot neenakomerno dleovanje in izgube moči motorja.
 • Pri vozilih z vgrajenimi 4-imi kolutnimi zavorami se pogosto pojavlja hrup pri zadnjih zavorah, kar se največkrat reši s čiščenjem ali obnovo zavornih klešč.
 • Pri dizelskih motorjih se ob povečanju mestne vožnje redno pacajo EGR ventili, kar se kaže kot pogosto dimljenje in neenakomerno delovanje motorja.
 • Pogosto odpovedovanje zaganjačev še posebej pri dizelskih motorjih.
 • Pri manjšem številu 1.6 in 1.8 bencinskih motorjih se pojavljajo težave z oljno črpalko. V primeru odpovedi motor ostane brez zadostnega mazanja in odpove.
 • Pogosto slabo delovanje parkirne zavore.
 • Začetni 2.2 bencinski motorji trpijo za slabim mazanjem verige odmičnih gredi. Z marcem 2002 so vgrajeni posodobljeni motorji, pri starejših pa posodobljeni elementi mazalnega sistema.
 • Odpovedovanje vodnih črpalk po prevoženih cca. 90 000km, blokiranje črpalke lahko povzroči pretrg zobatega jermena in težke poškodbe motorja.
 • Pri 1.6,1.8, in 2.0 bencisnkih motorjih bodite pozorni na redno menjavo zobatega jermena, rolic in napenjalcev saj se je izkazalo, da so morali zaradi slabše kvalitete in večje varnosti naknadno zmanjšati interval menjave. Ob menjavi jermena se hkrati priporoča tudi menjava vodne črpalke in termostikala hladilne tekočine saj se lahko oba menjata zgolj ob umaknjenem zobatem jermenu. Pri omenjenih motorjih prav tako poročajo o lomih vijakov na napenjalcu zobatega jermena.

opel z afira, napake, težave, vpoklici, problemi

Napake na karoseriji

 • Pojav vlage v žarometih, večinoma pri vozilih pred prenovo.
 • Pojav puščanja vode v notranjost za armatuno pološčo. Težavo se reši s ponovnim tesnenjem prebojev prednje stene kabine.
 • Pogost vdor bencinskih hlapov v notranjost. Težava se pojavi zaradi slabo pritrjenega tesnila pri filtru goriva. Za odpravo težave je potrebno na novo namestiti tesnila in težava se odpravi.

Napake notranjosti

 • Na začetnih modelih težave s prednjim naslonom za roko, ki noče ostati v nastavljenem položaju.
 • Glasni zapahi ključavnic ob vožnji po slabših cestiščih.

opel z afira, napake, težave, vpoklici, problemi

Napake elektronike

 • Začetna vozila se srečujejo s težvami s pravilim delovanjem potovalnega računalnika. Repogramiranje največkrat reši težave.
 • Pogoste težave z okvarami volanskih ključavnic, ki se pokvarijo in ne pustijo izvleka ključa, prav tako lahko sesutje ključavnice povzroči odpoved zaganjača zaradi kratkega stika, ki se lahko povzroči.
 • Pogoste težave z alarmnim sistemom nakazujejo na potrebo po menjavi ECU enote.
 • Pogoste težave z vžigalno kontrolno enoto pri 2.2 DTI dizelskem motorju.

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
25/04/2000
Vpoklic zaradi možnega puščanja goriva. (Dizelske izvedenke)
01/01/2000
31/12/2000
14/12/2000
Vpoklic zaradi možnega puščanja goriva na povratnem vodu.
01/01/2000
21/12/2001
22/08/2002
Vpoklic zaradi možne kontaminazije zavornega olja.

 

opel z afira, napake, težave, vpoklici, problemi

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  

Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.