Mercedes-Benz E (1996-2002)

Mercedes razred E - okvare, težave, napake, vpoklici

Mercedes-Benz razreda E je bil ob svoji predstavitvi velika sprememba. Ponovno so se vrnili okrogli žarometi, ki so tradicionalne kupce močno presenetili. Večna zvezda taksi prevozov, kjer je pomembna zanesljivost. Kot največja kritika te generacije pa je zagotovo dovzetnost za rjavenje. Tehnika se splošno odlično obnese.

Leto izdelave: 1996-2002 Prenova: 1999 Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: razred E (124) Naslednik: razred E (211) Razred: Višji srednji razred
Konkurenti: BMW serije 5, Audi A6, Volvo S80, Alfa 166
Modeli: Limuzina in karavan Euro NCAP: /
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ udobje
+ zvočna izolacija
+ obračalni krog
+ oprema
+ varčnost CDI motorjev
– občutljivost na bočni veter
– dizelski motorji brez turbine
– osnovni 4 valjni bencinski motorji so nezanimivi
– občutljivost na rjavenje
Bencinski motor:
Mercedes-Benz E320 Avantgarde
Dizelski motor:
Mercedes-Benz E270 CDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Okvare

 • Občutljivost karoserije na rjavenje. Pri nekaterih modelih lahko pride do prerjavenja spodnjega dela vrat že po 4-5 letih. Pred nakupom skrbno preverite dno vrat in tesnila na vratih.
 • E220 diesel motor. Predvsem pri modelih 1996 prihaja do napake na črpalki za gorivo (Lucas). Včasih se to zgodi že pri 60.000 km.
 • CDI dizelski motorji. Možnost okvare na črpalki in injektorjih, zlasti pri prvih modelih (1998-2000). Zamenjava je draga. Injektorje je mogoče obnoviti.
 • E320 CDI dizelski motor. Na teh motorjih je do septembra 2000, prihajalo do napake na črpalki, ki lahko poškoduje injektorje.
 • Hlajenje dizelskih motorjev. Na nekaterih dizelskih motorjih, izdelanih med 1996 in 1998, je občasno prihajalo do napačnega hlajenja motorja zaradi viskoznosti materiala visko sklopke.
 • Napake na avtomatskih menjalnikih. Zaradi napačnega vzdrževanja je prihajalo do popolne okvare avtomatskega menjalnika.

Mercedes razred E - okvare, težave, napake, vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • E290 turbo diesel. Pri modelih, izdelanih med 1996 in 1997, prihaja do luknje v pospeševanju motorja (prišlo je do zožitve zračne cevi med masko in zračnim filtrom).
 • E290 turbo diesel je imel splošno več težav z vbrizganjem goriva in okvarami črpalke, kot pri ostalih dizelskih motorjih.
 • 4 valjni bencinski motorji so imeli pogostejše napake na senzorju odmične gredi. Napaka se kaže v grobem teku motorja.

Napake na karoseriji

 • Žarometi. Pri večini modelov je nagnjenost k potemnitvi stekel žarometov. Napaka je v materialu, iz katerega je žaromet izdelan. Izboljšanje materiala je šele pri prenovi leta 1999.
 • Žarnice. Pri modelih 1996-1997 so žarnice žarometov slabo nameščene in prihaja do javljanja napake na žarometih.
 • Ksenonski žarometi. Pri prvih modelih (1996-1997) je v dolgotrajni uporabi v hladnih razmerah pogosto prišlo do odpovedi žarnice. Napaka se je pojavljala predvsem pri ostri zimi.
 • Pri vseh modelih je prihajalo do rjavenja karoserije. Posebej so bili občutljivi robovi blatnikov, ključavnica prtljažnega prostora in spodnji rob vrat.

Napake notranjosti

 • V notranjosti vozila ni opaziti napak. Avtomobili so zelo neobčutljivi na obrabo.
 • Modeli po prenovi (1999) so imeli težave z zaslonom na instrumentni plošči. Pogosto je prihajalo do okvare pikslov.

Mercedes razred E - okvare, težave, napake, vpoklici

Napake elektronike

 • Pri avtomatskih menjalnikih se je pojavljala napaka, da je menjalnik vklopil program “v sili”.
 • Električni pomik stekel. V mokrem vremenu stekla rada brusijo ob tesnila stekel.

Mercedes razred E - okvare, težave, napake, vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem
Začetek vpoklica
Konec vpoklica
1.3.2000
Napaka na grelcu motorja
1.1.2000
31.12.2000
31.10.2000
Možnost izlitja olja
1.1.1996
31.12.1997
8.5.2001
Napaka na airbagu
1.9.1995
31.12.1996
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"