Mercedes-Benz E (2002-2009)

Mercedes razred E napake težave okvare vpoklici rabljen

Mercedes razred E je klasična poslovna limuzina, ki je ustvarjena za premagovanje daljših relacij. Udobje je na zelo visoki ravni, klasična oblika pa dobro kljubuje času.  Mi smo preučili, katere napake, okvare in vpoklici so tiste, s katerimi se srečujejo lastniki po vsem svetu. 

Leto izdelave: 2002-2009 Prenova: 2006
Proizvajalec: Mercedes-Benz
Predhodnik: razred E Naslednik: razred E Razred: višji srednji razred
Konkurenti: BMW serije 5, Audi A6, Volvo S80
Modeli: limuzina, karavan,  
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ varčni dizelski motorji
+ nezahtevni bencinski motorji
+ ohranjanje vrednosti
+ trpežni materiali v notranjosti
+ udobna vožnja
+ opremljenost boljših modelov
– SBC zavorni sistem in veliko napak
– modeli z zračnim vzmetenjem imajo visoke stroške vzdrževanja
– veliko slabo vzdrževanih modelov
Bencinski motor:
E 200 kompressor
Dizelski motor:
E 220 CDI

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Prvi modeli (pred prenovo) so bili s stališča zanesljivosti zelo problematični. Največ težav so predstavljale zavore in elektronika.
 • Zavorni sistem SBC. Veliko napak so odpravili z vpoklici. Vendar imajo vozila, ki niso bila servisirana na pooblaščenih servisih, še vedno težave. Zamenjava pomembnih delov sistema SBC vas bo stala tudi nekaj tisoč evrov.
 • Pri bencinskemu V6 motorju, v modelu E 350, je pri nekaterih modelih prihajalo do prezgodnje obrabe pogonske verige motorja. Strošek je v primeru pretrganja zelo visok.
 • Pri vozilih z višjim številom kilometrov (200.000 in več) je najpogostejša okvara zračnega vzmetenja. Blazine na posameznih kolesih je potrebno zamenjati. Strošek je izjemno visok (preko 1.200 eur na posamezno vzmet). Vsi modeli niso opremljeni z zračnim vzmetenjem AIRMATIC.
 • Pri prvih dizelskih motorjih CDI, izdelanih do julija 2003, je pogostejša okvara turbine.
 • Dizelski motorji so imeli pogosto težave s tesnili šob za vbrizgavanje goriva. Tesnila rada popustijo in omogočijo dotok dodatnega zraka, kar povzroča napačno izgorevanje.
 • Napaka na avtomatskem menjalniku. Menjalnik prične neprimerno prestavljati. Napake so pogostejše pri modelih s slabim vzdrževanjem. Nujna menjava olja v menjalniku na 60.000 km.
 • Pri CDI dizelskih motorjih prihaja do okvare visokotlačne črpalke za gorivo. Napaka je povezana z višjim številom kilometrov (nad 200.000).
 • Pogosta napaka pri modelih do 2003 je uničen hladilnik olja (proizvajalec Valeo). Hladilna tekočina lahko pride do olja, kar povzroči okvaro motorja.

Mercedes razred E napake težave okvare vpoklici rabljen

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Težave z injektorji za vbrizgavanje goriva se pojavljajo pogosteje pri modelih pred prenovo.
 • Lastniki poročajo o napakah na prednjem vzmetenju. Kroglični zglob se razrahlja in potrebna je zamenjava roke. Napaka se ne pojavlja pri modelih s štirikolesnim pogonom.
 • Pri dizelskih motorjih CDI je možnost puščanja goriva pri filtru za gorivo. Napake so pogosto odpravili na servisu.
 • Pogosta izguba moči zaradi katalizatorja. Obvezna zamenjava katalizatorja napako odpravi.

Napake na karoseriji

 • Rjavenje izpušne cevi pri modelih do prenove leta 2006.

Mercedes razred E napake težave okvare vpoklici rabljen

Napake notranjosti

 • Pri modelih, ki so opremljeni z dekorativnim lesom prihaja čez čas do pokanja le tega.

Napake elektronike

 • Glavne napake so povezane z zavornim sistemom SBC, ki mnogim voznikom predstavlja pravo nočno moro.
 • Napaka na ksenonskih žarometih. Sistem za uravnavanje višine se ustavi na najvišji točki. Napaka se pojavlja pri modelih do prenove.
 • Pri dizelskih motorjih se z leti okvari dodatni grelec motorja. Grelec se ne izklopi, tudi ko je avtomobil ugasnjen. To sproži praznjenje akumulatorja. Zamenjava grelca je draga, saj je težko dostopen.
 • Zaradi obrabe na šobah za brizganje goriva prihaja do netočnih podatkov v porabi goriva. Potovalni računalnik pogosto kaže tudi do 2 litra manjšo porabo od resnične.
 • Pri modificiranih modelih prihaja do pokanja tipk za centralno zaklepanje na ključu.
 • Napaka na tretji zavorni luči – led diode zaradi vdora vode pridejo v kratek stik in pride do delne okvare ali okvare celotne zavorne luči. Težava je zelo pogosta.

Mercedes razred E napake težave okvare vpoklici rabljen

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
5.7.2004
Možnost zmanjšane zavorne moči
1.6.2002
1.6.2003
27.7.2005
Zavorni pedal je pretrd
1.1.2001
31.12.2005
19.1.2006
Možnost napake na motorju – zasilni način delovanja
10.11.2008
Zasilni izklop motorja
1.1.2004
8.10.2008
17.11.2008
Možnost izgube moči motorja
1.1.2006
31.12.2007
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autoexpress (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), RRSport (Velika Britanija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Anej Ferko
Anej je avtor ideje AvtoNasveti. Svoje izkušnje z upravljanjem blagovnih znamk je najprej nabiral v turizmu, nato je ustvaril več lastnih blagovnih znamk. Z vodenjem ekipe je portal pripeljal na vodilno mesto iz svojega področja in mesečno ga spremlja preko 50.000 bralcev. Anej se profesionalno ukvarja z marketingom, upravljanjem blagovnih znamk in odnosi z javnostmi. Magistriral je na Fakulteti za upravo z magistrskim delom "Vpliv zakonodaje Evropske unije na zniževanje emisij CO2 pri osebnih avtomobilih"