Mazda 3 (2003-2009)

Mazda 3, pregled napak, okvar, težav, problemov in vpoklicev

Mazda 3 prve generacije je dinamično oblikovana kombilimuzina spodnjega srednjega razreda, kjer ima močno konkurenco. Odlikujejo jo dinamičnost na cesti, prostornost v kabini in seveda Mazdina zanesljivost. Notranji ambient nekoliko tepe slabša egronimija ter nekateri deli izdelani iz cenejših materialov. Še vedno pa, tudi kot rabljeno vozilo, ostaja dober in dobro opremljen paket.

Leto izdelave: 2003-2009 Prenova: 2006 Proizvajalec: Mazda
Predhodnik: 323 Naslednik: Mazda 3 (2009-) Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: VW Golf, Renault Megane, Ford Focus, Toyota Corola, Peugeot 307, Citroën C4, Honda Civic, Hyundai i30, Kia ceed, Fiat Bravo, Opel Astra
Modeli: limuzina (4. vrata), kombilimuzina Euro NCAP: ★★★★(2006)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ dinamična vožnja
+ prostornost v zadnji vrsti
+ opremljenost
– zvočna izolacija
– ergonomija
– majhen rezervoar za gorivo
Bencinski motor:
1.6i Sport TE
Dizelski motor:
1.6 CD110 Sport TE

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri modelih, izdelanih do oktobra 2004 z 1,6 dizelskim motorjem, prihaja do postopnega upada moči od prevoženih 30 000km naprej. Problem se pojavlja predvsem pri vozilih, ki se veliko vozijo po mestih. Povzročitelj je zamašitev merilnika pretoka zraka, ki ga je potrebno zamenjati.
 • Na začetnih 1,6 dizelskih modelih je lahko prišlo do napake turbopolnilnika zaradi napake na EGR ventilu.

Mazda 3, pregled napak, okvar, težav, problemov in vpoklicev

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Zaradi prenizko nastavljenega prostega teka pri 1,6 bencinskih motorjih prihaja do mehanskih vibracij.
 • Pri modelih z 1,6 bencinskim motojem lahko pride do zaustavitve motorja pri preklopu v nevtralno prestavo, zaradi napake na elekroniki, ki krmili EGR ventil.
 • Občasno pojavljanje hrupa pri približno 2000 obratih/min pri bencinskih motorjih.
 • Pri dizelskih modelih, izdelanih do 2005, prihaja do kovinskega ropota po zagonu motroja, po prevoženih 20 000km, ki ga povzroča napaka na vztrajniku.
 • Pri nižjih hitrostih, pri vozilih izdelanih do avgusta 2004, lahko pride do škripanja iz podvozja vozila, ki je posledica slabega mazanja blažilnikov.

Napake na karoseriji

 • Pri 2004/2005 modelih poročajo o rjavenju obrob okoli zadnjih koles.
 • Prihaja do oksidacije aluminijastih platišč, posebno pri vozilih, ki so bolj intenzivno izpostavljeni zimskemu soljenju cest.

Mazda 3, pregled napak, okvar, težav, problemov in vpoklicev

Napake notranjosti

 • Hrup v notranjosti, ki nastaja na stiku različnih materialov skupaj. Ta največkrat prihaja iz armaturne plošče, lahko pa tudi iz drugih delov notranjosti.
 • Pri vozilih, izdelanih do januarja 2005, prihaja do ropota sprednjih šip pri spuščanju in dviganju.

Napake elektronike

 • Pri modelih z avtomatsko klimatsko napravo prihaja do samodejnega ponastavljanja temperature, zaradi napake na kontrolni enoti temperature, ki jo je v tem primeru potrebno menjati.
 • Težave s krmilno enoto klimatske naprave. V hladnem vremenu je težje pogreti kabino, le če je temperatura nastavljena res visoko.
 • Modeli z navigacijo, izdelani do julija 2006, imajo z napravo veliko težav in naprava deluje počasi.
 • Nepravilno delovanje merilnika goriva zaradi napačne kalibracije merilnika.

Mazda 3, pregled napak, okvar, težav, problemov in vpoklicev

Vpoklici

Datum vpoklica
Problem
Začetek vpoklica
Konec vpoklica
08/04/2008
Vijaki, s katerimi je pritrjen motor niso bili pritrjeni z zadostnim momentom, kar lahko povzroči odvitje le teh pri nenadnem pospeševanju.
26/12/2006
06/09/2007
09/02/2009
Možno je, da se pojavi bel dim iz izpušne cevi in število vrtljajev motorja se lahko poveča med vožnjo.
26/12/2006
05/11/2008
12/07/2011
Ventilator, ki piha v vetrobransko steklo lahko odpove zaradi slabega stika mase.
07/01/2008
22/12/2008
Foto: Arhiv proizvajalca

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honest John (Velika Britanija), Vosa (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.