Kia Ceed (2012 – 2018)

Kia Ceed druge generacije nadaljuje dobro zastavljeno pot svoje predhodnice, ki je z sedemletno generacijo poskrbela za pravi boom na avtomobilskem parketu. Pri AvtoNasvetih smo pregledali s kakšnimi težavami, okvarami in vpoklici se srečujejo lastniki ter za vas pripravili pregled zanesljivosti.

Leto izdelave: 2012 -2018 Prenova: 2015
Proizvajalec: Kia
Predhodnik: Kia ceed Naslednik: / Razred: Spodnji srednji razred
Konkurenti: Renault Megane, VW Golf, Hyundai i30, Peugeot 308, Citroen C4, Fiat Bravo, Opel Astra, Ford Focus, Toyota Auris, Honda Civic
Modeli: 3 in 5 vratna kombi-limuzina, karavan Euro NCAP: ★★★★(2012)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ 7-letna garancija
+ Lega na cesti
+ Izgled
+ Opremljenost
– Zvočna zatesnjenost
– Pomanjkanje močnejših motorjev
Bencinski motor:
1.0 T-GDI
Dizelski motor:
1.6 CRDi

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Posamezni primeri težav z delovanjem volanskega drogu. 

kia-ceed-2016-napaka okvara težava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Več lastnikov poroča o težavah z grobim in težavnim menjavanjem prestav pri vozilih opremljenih z ročnimi menjalniki.
 • Pri vozilih opremljenih s parkirno zavoro na poteg se lastniki srečujejo s postopnim popuščanjem le te, kar lahko povzroči, da se začne parkirano vozilo gibati. Za začasno odpravo težave priporočajo ‘pumpanje’ nožne zavore pred apliciranjem parkirne zavore in obvezno puščanje vozila v prestavi.
 • V posameznih primerih prihaja do zgodnjih odpovedi dvomasnih vztrajnikov pri dizelskih izvedenkah opremljenih z ročnimi menjalniki. 
 • Pri 1.0 T-GDI turbobencinskih motorjih se pojavljajo težave z injektorji, kar se kaže kot neenakomeren tek motorja. Težave so večinoma odpravljene znotraj garancijske dobe.

Napake na karoseriji

 • S težavami na karoseriji se predmetno vozilo ne sooča.

Napake notranjosti

 • Hitro zaroševanje notranjosti vozila in posledično počasno odroševanje.
 • Pri vozilih opremljenih s sončno streho pogosto prihaja do škripanja in ropota pri odpiranju. Težavo največkrat odpravi podmazovanje vodil.
 • Pogost pojav  čričkov v notranjosti.kia-ceed-2016-1280-napaka okcara težava problem vpoklic zanesljivost nakup

Napake elektronike

 • Pogoste najrazličnejše napake na elektroniki, ki pa se največkrat odpravijo s ponovnim zagonom vozila.
 • Pogoste težave z delovanjem Start & Stop sistema (ISG). Težava se kaže tako da sistem začne delovati počasi ali pa sploh ne dela. V posameznih primerih je za težavo kriv iztrošen akumulator in/ali programska napaka. V primeru dizelskih motorjev pa je za težave med drugim lahko kriv tudi slabo regeneriran DPF filter.
 • Več lastnikov poroča o težavah z utripajočim delovanjem prednjih žarometov. Težava je pogostejša pri nastavitivi žarometov na programu AUTO. Za odpravo težave je največkrat potrebna menjava luči.
 • Pri starejših letnikih so pogostejše težave z nedelovanjem oz neustreznim delovanjem multimedijske enote oziroma pogosteje z GPS enoto.
 • Več število pritožb nad izpraznjenimi akumulatorji, ko so vozila dlje časa stala. 
 • Nekateri lastniki poročajo o odpovedi delovanja zadnjih električno pomičnih stranskih stekel.
 • V posameznih primerih prihaja do težav s pametnim ključem (vozilo ne zazna ključa). Največkrat je težava iztrošena baterija v posameznih pa je potrebno tudi reprogramiranje ključa.

Vpoklici

 • Za obravnavano vozilo na DVSA-I ni zabeleženega nobenega vpoklica.

kia-ceed-2016-napaka okvara težava problem vpoklic zanesljivost nakup rabljenega

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija). AvtoMagazin (Slovenija), DVSA (Velika Britanija)

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.