Audi TT (1998 – 2006)

Audi TT abljen napake težave okvare vpoklici

Audi TT prve generacije je sprožil s svojim nastankom pravo malo revolucijo. Razred športnih avtomobilov je zelo popestril. Mi smo preučili, katere napake in okvare so tiste, s katerimi se srečujejo vozniki po vsem svetu in za vas pripravili rezultate analize. 

Leto izdelave: 1998 – 2006 Prenova: 2012 Proizvajalec: Audi
Predhodnik: / Naslednik: TT Razred: Športni avtomobil
Konkurenti: Mercedes-Benz SLK, BMW Z4, Alfa Romeo Brera
Modeli: 3 vratni coupe in kabriolet Euro NCAP: http://avtonasveti.com/wp-content/uploads/5-star.gifhttp://avtonasveti.com/wp-content/uploads/5-star.gifhttp://avtonasveti.com/wp-content/uploads/5-star.gifhttp://avtonasveti.com/wp-content/uploads/5-star.gif (2003)
Prednosti Slabosti Priporočamo:
+ Brezčasna oblika
+ Lega
+ Vodljivost
+ Opremljenost
+ Štirikolesni pogon
– Pomanjkanje prostora v drugi vrsti
– Vzvratna vidljivost
– Uporabnost
– Pomanjkanje zanesljivosti začetnih modelov
Bencinski motor: 1.8 T
Dizelski motor: /

Pregled napak, okvar in vpoklicev

Težke okvare

 • Pri vozilih z 1.8 T bencinskim motorjem izdelanih do konca 2001 se večje število lastnikov pritožuje nad kratko življensko dobo turbopolnilnikov in vodnih črpalk.
 • Pri 1.8 T 225 KM motorjih prihaja do puščanja olja na glavni gredi in pri verigi odmičnih gredi.
 • Začetna vozila opremljena z avtomatskimi DSG menjalniki se srečujejo s puščanjem hladilnikov olja menjalnika, ki pa je potopljen v motornem hladilniku zato prihaja do mešanja olja in hladilne tekočine kar lahko povzroči veliko škode na menjalniku.
 • Pri 3.2 V6 bencinskem motorju bodite pozorni na ropotanje verige odmičnih gredi. Ropot nakazuje na razteg in potrebo po menjavi saj v nasprotnem primeru tvegate hude poškodbe motorja.

Audi TT abljen napake težave okvare vpoklici

Druge napake in pomanjkljivosti

 • Pri vozilih s štirikolesnim quattro pogonom izdelanih do leta 2000 se lahko pojavljajo vibracije pri upočasnjevanju zaradi vztrajnika.
 • Pri starejših vozilih se pojavlja težko prestavljanje v drugo prestavo. Za odpravo težave se za začetek priporoča menjavo menjalniškega olja.
 • Pogosto zvijanje prednjih zavornih diskov.
 • Hitra obraba elementov vzmetenja (bodite pozorni na ropot). Odpovedim so največkrat podvržene roke (vilice) in stabilizatorji.
 • Za grobo in počasno menjavanje prestav pri avtomatskem DSG/S-tronic menjalniku je navečkrat kriva odpoved krmilne plošče.

Napake na karoseriji

 • Glasen šum vetra okrog stranskih stekel, še posebej pri kabrioletih.
 • Pri kabrioletih bodite pozorni na obrabo strešnega platna na področjih kjer se le ta prepogiba.
 • Pogosto luščenje originalnih aluminijastih platišč.

Audi TT abljen napake težave okvare vpoklici

Napake notranjosti

 • Pri vozilih starejših letnikov se lastniki pritožujejo nad pogostim lomljenjem ročic za dvig sedeža in težavami z mehanizmom za odpiranje prtljažnih vrat.
 • Bodite pozorni na morebiten vonj po bencinu kar je lahko posledica slabega tesnjenja spojev pri rezervoarju goriva.

Napake elektronike

 • Pri bencinskih motorjih še posebej 1.8 T prihaja do rednih odpovedi vžigalnih tuljav in LMM senzorjev. Odpoved tuljav se kaže kot nemiren tek, medtem ko na odpoved merilnika pretoka zraka (LMM) nakazuje nenaden ali stalen padec moči motorja. Po letu 2001 so začeli vgrajevati nove izboljšane LMM senzorje.
 • Večje število okvar instrumentnih plošč (prižiganje opozorilnih lučk, okvara osrednjega LCD ekrana,…). Odprava okvare predstavlja kar velik strošek.
 • Starejša vozila se srečujejo z okvarami stikal za električni pomik stranskih stekel. Težava se kaže kot nenadzorovano upravljanje le teh.
 • Prižgana opozorilna lučka ABS/ESP enote je velikokrat posledica zgolj pregorene električne varovalke.

Audi TT abljen napake težave okvare vpoklici

Vpoklici

Datum vpoklica
Vzrok vpoklica
Začetek proizvodnje
Konec proizvodnje
17/04/2000
Vpoklic zaradi slabše vodljivosti prvih modelov.
01/09/1998
31/12/1999
12/11/2001
Vpoklic zaradi težave z uležajenjem zadnje osi.
01/02/1997
28/02/2000
26/10/2002
Vpoklic zaradi napake na sistemu zračnih blazin.
n.p.
n.p.

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Whatacar (Velika Britanija), Vosa.gov (Velika Britanija), Euro Ncap , ADAC (Nemčija),Siol (Slovenija), AvtoMagazin (Slovenija).

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.