Audi Q7 (2006-danes)

Audi Q7

Audi Q7 je prvi pravi veliki SUV te premijske znamke vozil. Že sama oblika nakazuje, da je namenjen bolj za vožnjo po urejenih cestah, kot za terensko vožnjo. Za pogon na vsa štiri kolesa skrbi znan Audijev Quattro pogon, ki pa glede uporabe pametnih terenskih pripomočkov, malenkost zaostaja za konkurenco (Land Rover). Q7 je veliko vozilo s precej prostora v kabini in možnostjo prevoza do sedem oseb, kar ga naredi odličnega za stilsko družinsko vozilo. Sredi leta 2009 je dobil rahlo osvežitev zunanjosti in čistejši in posodobljen 3.0 TDI motor.

Osnovni podatki:

Leto izdelave: 2006-danes, prenova 2009
Naslednik: /
Konkurenti: BMW x5, VW Tuareg, Mercedes-Benz GL, Volvo XC90, Range Rover

Prednosti
Slabosti
+ Mogočna pojava
+ Lega na cesti
+ Prostorna notranjost
+ Močan motor 3.0TDI
– Omejene terenske zmogljivosti
– Manevriranje
– Plitek prtljažnik z visoko nakladalno površino
– Cena

Audi Q7

Zanesljivost in najpogostejše napake

Težke okvare

  • Nekateri lastniki omenjajo odpoved celotne elektronike avtomobila, kar pa se očitno ni pojavljalo v takem številu, da bi tovarna naredila vpoklic vozil.

Druge napake in pomanjkljivosti

  • Odpoved zračnega vzmetenja, česar popravilo je zelo drago.
Audi Q7

Napake na karoseriji

  • Lastniki poročajo o precejšnjem hrupu izpod koles, kar naj ne bi bil problem v pnevmatikah.
  • Nekateri omenjajo tudi veliko obrabo predvsem sprednjih pnevmatik zaradi velike mase vozila.

Obraba notranjosti

  • Nenaden pojav dima izza armaturne plošče na sopotnikovi strani zaradi pregretja in posledično žganja nekega stikala. Problem so večinoma reševali pod garancijo z menjavo.
Audi Q7

Napake elektronike

  • Pojavljajo se različne pogoste težave z elektroniko, od tega, da električne naprave, kot so radio, zablokirajo, do popolne odpovedi elektronike.

Vpoklic

  • 25.09.2007 je bilo vpoklicanih 8468 vozil, izdelanih med 01.06.2004 in 31.07.2007, zaradi napake na električnem pogonu prtljažnih vrat, saj se lahko samodejno sproži zapiranje vrat takoj po odprtju.

Priporočamo

  • Bencinski motor: /
  • Dizelski motor: 3.0 TDI (176kW) Triptronic

Napake, okvare in vpoklici opisani v članku so rezultat strokovne raziskave virov zapisanih spodaj in so avtorsko delo. Kopiranje ali delno kopiranje je dovoljeno le s privoljenjem avtorja ob obvezni navedbi vira. Zgoraj opisane napake, okvare in vpoklici so ustvarjeni kot pomoč pri nakupu in vzdrževanju vozila. V kolikor imate z vozilom dodatne izkušnje jih delite z bralci v komentarjih.  
Viri: Lastna raziskava, Parkers (Velika Britanija), Autobild (Nemčija), Auto Express (Velika Britanija), Caradisiac (Francija), Whatacar (Velika Britanija), Honestjohn (Velika Britanija), EURO NCAP.

Tom Pleskovič
Tom je urednik portala AvtoNasveti. Že od samega začetka je s svojim strokovnim znanjem vedno v iskanju pravih informacij za naše bralce. Kot univerzitetni diplomirani inženir strojništva je tudi velik tehnični poznavalec. Kot strasten avtomobilist je gonilna sila portala in avtor številnih strokovnih člankov iz področja zanesljivosti vozil.